• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković: Nasljeđujem prijatelja

Aleksandar Janković je novi trener prvog tima Zvezde. Paralelno vodi i "orliće". "Hvala Tomislavu Karadžiću i Robertu Prosinečkom".

 Janković: Nasljeđujem prijatelja  Izvor: MONDO

Uprava Crvene zvezde munjevito je reagovala poslije (ne)očekivanog razlaza sa Robertom Prosinečkim. Prošla su tek 24 časa od odlaska hrvatskog trenera, a uprava Zvezde je bila pod pritiskom i u cajtnotu da angažuje novog šefa stručnog štaba.

Aleksandar Janković, Zvezdino "dijete", vraća se na klupu crveno-bijelih. On je danas predstavljen kao novi trener prvog tima, peti u predsjedničkom mandatu Vladana Lukića (Vladimir Petrović-Pižon, Ratko Dostanić, Aleksandar Kristić i Robert Prosinečki).

Janković (40) će jedno vrijeme sjediti na "dve stolice". On će ostati selektor mlade reprezentacije Srbije (igrači do 21 godine), ali će i biti trener Zvezde. Potpisao je ugovor na dve godine.

"Pričali smo kratko i dogovorili se", rekao je član uprave crveno-bijelih Goran "Maza Vasilijević.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije i Crvene zvezde pronašli su kompromisno rješenje - da Janković vodi "orliće" u preostale dve kvalifikacione utakmice za odlazak na EP u Izraelu naredne godine (gostovanje Danskoj, 7. septembra, i duel sa Makedonijom u Kruševcu tri dana kasnije).

"Ne bih bio ovdje da nije bilo konstruktivne komunikacije sa FSS, prije svega sa predsjednikom Tomislavom Karadžićem i generalnim sekretarom Zoranom Lakovićem. Izašli su Zvezdi u susret i hvala im na tome", rekao je Janković na konferenciji za novinare.

I Vasilijević se u ime kluba zahvalio Fudbalskom savezu.

Jankoviću će ovo biti drugi trenerski mandat u Crvenoj zvezdi, tačnije treći ako se računa i to što je bio pomoćnik Slavoljubu Muslinu. Samostalno je vodio prvi tim u sezoni 2007/08, a potom se vratio u belgijski fudbal.

Janković će debitovati već u četvrtak kada će voditi tim protiv Bordoa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Ali, neće računati na Brazilca Evandra Goebela, koji se iznenada vratio u domovinu.
Novi-stari trener Crvene vratio se na mjesto gdje je već jednom pobrao simpatije zvezdaša. Zanimljivo, tokom prethodnog boravka u Ljutice Bogdana, prije četiri godine, nije izgubio nijedan meč.

Potvrdio je da je brzo postigao dogovor sa rukovodstvom Vladana Lukića, uz dozvolu čelnika Saveza.

"Vraćam se u klub poslije četiri godine i sama činjenica da me je pozvao u ekstremno turbulentnom trenutku velika mi je satisfakcija. Siguran sam da ne bih mogao da sjedim ovdje na promociji bez konstruktivne komunikacije sa predsjednikom Fudbalskog saveza Srbije Tomislavom Karadžićem i generalnim sekretarom Zoranom Lakovićem. Izašli su Zvezdi u susret i zahvalan sam im na tome".

Roberta Prosinečkog ne vidi samo kao prethodnika.

"On je moj prijatelj 20 godina. Zahvalan sam mu na dobrom timu koji je koncipirao. Sve vrijeme smo u kontaktu i drago mi je da ne pričamo samo o fudbalu. Ponosan sam što poznajem takvog čovjeka, koji je večna dragocenost Crvene zvezde. Njegovo mišljenje je meni jako važno".

Upitan da li je svjestan u koliko delikatnoj situaciji je preuzeo klub za koji navija odgovorio je najčešće korišćenom stilskom figurom o "hladnom" i "vrućem krompiru".

"DA LI POSTOJI HLADAN KROMPIR?"



"Da li postoji hladan krompir i koji trener ga je preuzeo? Možda na svijetu postoji desetak trenera koji su u situaciji da biraju kada će preuzeti neki klub. Nisam od njih. Ne osjećam strah, isto će se osjećati i igrači ako naslute da se bojim. Neću im dozvoliti to. I ja sam mogao da sjedim u kafani, komentarišem situaciju u klubu i busam se u grudi da sam veliki zvezdaš".

Svestan je da njegov tim može do titule, iako ne voli da se razmeće velikim riječima.

"Ne volim da dajem velika obećanja. Svaka utakmica je priča za sebe i trenutno razmišljam samo o prvom treningu".

Istakao je da želi podršku navijača. Sa svih tribina.

"Ne gradim lične odnose, važno je da izgradimo poštovanje prema poslu i mjestu na kome radimo. Trofeji učvršćuju veze među ljudima, a podrška publike mora da se zasluži. Pod "publikom" ne mislim samo na najvatrenije sa sjeverne tribine. Poznajem mentalitet 'zvezdaškog plebsa', od osme godine sam u klubu u tom ambijentu sam odrastao".

Mladi trener apsolutno je svjestan težine situacije. Ekipu preuzima 48 časova prije okršaja sa (za naše uslove) skupocenim Bordoom i još je nije bliže upoznao. Prvi trening vodiće u utorak u 19.00 časova.

"LOGIČNO JE DA VLADAN LUKIĆ NE PREDSTAVLJA TRENERA"

Na pitanje zašto se predsjednik Crvene zvezde nije pojavio pred novinarima, iz kluba je poručeno da je bilo logično da Goran Vasilijević, sada najviši čelnik sportskog sektora, izađe pred javnost i predstavi novog trenera.

Na konstataciju da je Vladan Lukić lično promovisao Jankovićevog prethodnika Roberta Prosinečkog, klupski portparol Marko Nikolovski rekao je da su "tada bile drugačije okolnosti i da je sada posao predsjednika da se pojavi na potpisivanju sponzorskih ugovora, najavama velikih projekata...".

(M. Šolak - MONDO, foto: MN Press, FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC