• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova djeca - blago kluba

Od 30-ak fudbalera koji su se javili Vladimiru Vermezoviću na početku priprema velika većina ponikla u Partizanu.

  Partizanova djeca - blago kluba Izvor: MONDO

Partizan nastavlja davno uspostavljenu tradiciju i orijentaciju da prvom timu priključuje talentovane klince iz sopstvenog pogona.

Doskorašnji bek Teleoptika Marko Živković (1994. godište) i vezista Marko Janković (1995.), kao i trojica kadeta Danilo Pantić, Andrija Živković i Nemanja Radonjić (1996.) dobiće priliku da treniraju sa kandidatima za prvi tim tokom priprema na Tari (moguće neko od njih i u Antaliji) i lagano se uvode u atmosferu i "ozbiljniji" način rada.

"Nećemo se razbacivati dovođenjem igrača sa strane. U prvom planu nam je afirmacija igrača iz omladinske škole. Pet talentovanih momaka na spisku Vladimira Vermezovića govori u prilog tome. Ako pogledamo tržišnu vrijednost, to nam je mnogo isplativije", rekao je u ponedjeljak sportski direktor Partizana Ljubiša Tumbaković.

Marko Živković je iz Smedereva, igra na poziciji desnog spoljnjeg, voli "izlete" u napad i zna da centrira, što je, na žalost, posljednjih godina prava rijetkost u srpskom fudbalu. Mogao bi da postane "novi Nikola Aksentijević", koji je ljetos otišao iz Partizana u Holandiju.

Marko Janković je sa Cetinja, a oni koji su ga gledali kažu da podsjeća na Barsinog Inijestu. Ima nisko težište, dobar pregled igre, dribling...

Nemanja Radonjić je iz Niša. Iako kadet već je zapao za oko selektoru srpske reprezentacije Siniši Mihajlovića, koji je želio da ga pozove na otkazani test protiv Iraka. Umije da probije po krilu, ima dobar pregled, "loptu koja ima oči"... Zbog loma metatarzalne kosti trenutno je van pogona, ali trener prvog tima Partizana Vladimir Vermezović kaže da će on svakako biti uz prvi tim.

I Andrija Živković je iz Niša. Kao i Radonjić i on je vezni fudbaler, s tim što mu je glavni zadatak da kvari igru protivnika.

Posljednjih godina, Partizan je "izbacio" niz talentovanih igrača, od kojih su mnogi već počeli da prave inostrane karijere. Pomenimo Stevana Jovetića, Adema Ljajića, Matiju Nastasića, Ivana Radovanovića, Nikolu Gulana, Nebojšu Marinkovića...

Prošle sezone, pod vođstvom Aleksandra Stanojevića, eksplodirao je Lazar Marković. Ove sezone u prvom planu je napadač Aleksandar Mitrović, tip centarfora kakvog crno-bijeli, pa i srpski fudbal, odavno nisu imali (možda od vremena Sava Miloševića).

Od 30-ak fudbalera koji su u ponedjeljak bili na prozivci u "Zemunelu", čak 20 je poniklo ili učilo fudbal u Partizanu!

Golmani Živko Živković i Nikola Petrović, potom Aleksandar Miljković, Miloš Ostojić, Aleksandar Lazevski, Stefan Aškovski, Milan Smiljanić, Saša Marković, Miloš Jojić, Saša Ilić, Nikola Ninković, Lazar Marković, Marko Šćepović, Aleksandar Mitrović i pomenuti klinci sa početka teksta.

Bolje pomenuti one koji nisu: golman Vladimir Stojković, Branko Pauljević, Žarko Tomašević, Ivan Ivanov, Vojislav Stanković, Vladimir Volkov, Medo Kamara, Filip Knežević, Dejan Babić, Libijac Mohamed Zabija i Brazilac Eduardo Pašeko.

Ove zime otišla je nekolicina fudbalera za koju se takođe važi epitet "Partizanova djeca": Goran Lovre, Nemanja Tomić, Stefan Šćepović, moguće i Darko Brašanac, koji pregovara sa jednim švajcarskim klubom.

Kada bi finansijsko stanje u Srbiji, a samim tim i u fudbalu bilo bolje, Partizan bi, možda i mogao da ostvari davnašnju želju da od sopstvenih snaga napravi tim koji bi nešto značio u Evropi. Što se tiče talenta, Partizan ne treba da brine, ali bilo bi idealno kada bi ti biseri ostali više godina zajedno da Partizan možda ponovi generaciju iz 1966. godine koja je harala Evropom.

To sada, naravno, zvuči kao utopija. Finansijsko stanje je takvo da se od prodaje živi, da je ona glavni izvor prihoda i opstanka kluba. Lazar Marković je već jednom nogom van Partizana (najvjerovatnije odlazi na ljeto), Miloš Ostojić i Aleksandar Mitrović ako ovako nastave i njima inostranstvo "ne gine" vrlo skoro...

(MONDO - foto: FK Partizan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC