• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković za MONDO: Petković donosi autoritet

Aleksandar Janković i Nikola Petković se dva puta mimoilazili u Crvenoj zvezdi. Jednom ljeta 2008, jednom ljeta 2012.

 Janković za MONDO: Petković donosi autoritet  Izvor: MONDO

Aleksandar Janković i Nikola Petković dva puta "za malo" su se mimoišli u Crvenoj zvezdi.

Moglo je da se dogodi i da se treći put ne sretnu u Ljutice Bogdana, da je Uprava crveno-bijelih prije mjesec dana prihvatila ponuđenu ostavku i dalje aktuelnog trenera.

Ali, kao što je MONDO javio u četvrtak uveče, Petković se dogovorio o natavku na kratko prekinute saradnje sa Crvenom zvezdom, pa će tako prvi put doći na Jankovićev trening.

"Koliko znam, pregovaralo se nekoliko dana. Nisam zvao da pitam da li je sve završeno i da li je potpisao, ali vjerujem da je sve u redu. Baš bi me obradovalo da nas on pojača, da donese svoje iskustvo, čvrstinu, kvalitet i karakter koji je neophodan ovoj ekipi", rekao je trener Crvene zvezde Janković u petak poslije jutarnjeg treninga u Antaliji u telefonskom razgovoru za MONDO.

Konačno ćete se sresti?

"Da, dva puta smo se mimoilazili. Na ljeto 2008. sam ja otišao, a on došao, iako sam te sezone (2007/08) namjeravao i pokušavao da ga dovedem iz Vojvodine u Crvenu zvezdu. Znao sam otprilike da će Dušan Anđelković otići na ljeto i htio sam da ga zamijeni upravo Petković. Petković je došao, ali sam ja otišao kako sam otišao i nismo se sreli", prepričava Janković ljeto kada je, uprkos tome što je polusezonu odradio bez poraza, bio smijenjen na zahtjev tadašnje Uprave, koja je dovela Zdenjeka Zemana.

Drugi put, Janković i Petković mimoišli su se prošlog ljeta, kada je stameni defanzivac na kraju svog drugog boravka u Crvenoj zvezdi otišao razočaran odnosom koji je trener Robert Prosinečki imao prema njemu, ali i finansijskoj situaciji u klubu, tvrdeći da od igrača ne može da se očekuje maksimum ako ne dobijaju plate sedam i više mjeseci.

Petković je pronašao angažman u Hapoelu iz Tel Aviva nešto prije nego što je Janković krajem avgusta naslijedio Prosinečkog na klupi crveno-bijelih. Ipak, kada Crvena zvezda zbog nedostatka novca nije uspjela da angažuje Miloša Kosanovića, a Petković stigao na pregovore o povlačenju mjenice kojom je blokirao račun bivšeg kluba, dogodio se zanimljiv obrt.

Ne samo da je Petković pristao da otpiše dug Crvenoj zvezdi, nego mu je Crvena zvezda ponudila da treći put dođe. Sa Hapoelom mu je bio istekao ugovor, što je značilo da će u klub doći bez obeštećenja.

Da li ste razgovarali sa Petkovićem dok su trajali pregovori, s obzirom na to da je on jednom prilikom rekao da ne isključuje mogućnost da se vrati, ali da sada nije pravi trenutak za to?

"Procedura u klubu se zna i bilo je neophodno, a i normalno, da igrač sa kojim se pregovara čuje stav trenera. Razgovarali smo, rekao sam mu sve što je potrebno da zna u vezi mojih ideja i vizija, rekao sam mu na kojoj poziciji ga vidim i to je bilo to", kaže Janković.

Da li mislite da je to bilo presudno kod njega da se predomisli?

"Ne znam., to je u principu pitanje za njega... Što se mene tiče, zadovoljan sam ako ćemo dobiti igrača koji će našoj zadnjoj liniji donijeti autoritet i karakter, mislim da nam je to bilo potrebno. Uostalom, u slaganju prioriteta, više puta rekao sam da nam je jačanje odbrane na prvom mjestu".

Da li je dolazak Petkovića kao bivšeg i slobodnog igrača u ovom trenutku pokazatelj šta je realnost Crvene zvezde na tržištu igrača? Pominjala su se neka zvučna imena, ali se na kraju ostvaren transfer u kojem nije bilo obeštećenja, a i doveden je igrač koji nije nepoznanica klubu...

"Kao trener ne mogu i ne želim da se ravnam prema budžetu, to nije u mojim rukama. U okviru onoga što je moguće gledam kako da se pojačamo profilom igrača koji nam je potreban, koji može da nam ponudi nešto dobro i kojeg na kraju možemo da priuštimo", priča Janković i dodaje:

"Javnost je uvijek bila i biće zainteresovana za prelazni rok u Crvenoj zvezdi, ne možemo da spriječimo nagađanja, ali moramo da rješavamo probleme urgentno, da se osnažimo. Petko možda nekima nije 'zvučno' pojačanje, ali je igrač koji se odlično uklapa u ono što mi je potrebno, i kvalitetom i karakterom i ljudskim osobinama koje donosi sa sobom".

Petković bi trebalo da potpiše ugovor do juna, sa opcijom produžetka. Rođen je 28. marta 1986. godine u Beogradu, može da igra i lijevog beka i štopera, pa je tako Janković jednim potezom "ubio dvije muve", a poslije Vojvodine za koju je debitovao 2005. i igrao do 2007. ovaj fudbaler nastupao je za Genčerbirligi, Hačtepe, Crvenu zvezdu, Ajntraht, Tom, Al-Ahli, Crvenu zvezdu, Hapoel i... Crvenu zvezdu.

Za mladu reprezentaciju Srbije nastupao je čak 34 puta i postigao tri gola.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC