• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko protiv nasilja nad ženama

"Nisi frajer onda kada si fizički nadmoćan, već si frajer kad zaslužiš poštovanje i ljubav žena i djevojaka", kaže Edin Džeko.

 Džeko protiv nasilja nad ženama Izvor: MONDO

Napadač Mančester sitija i reprezentacije Bosne i Hercegovine pridružio se kampanji "Muškarci protiv nasilja nad ženama", naglasivši da pravi muškarac treba stati u zaštitu žene.

"Naglasio bih da je nasilje nad ženama prijetnja cijelom društvu. Živimo u veoma teškom vremenu u kojem je generalno previše nasilja, a pogotovo nad ženama. Ovoj akciji sam se priključio sa željom da pomognem, jer nasilje ostavlja velike posljedice na žene, njihove porodice i buduće generacije. Nažalost, veliki problem našeg društva je to što je fizičko ili verbalno zlostavljanje društveno prihvatljivo, ali ja kao sportista smatram kako nasilje uvijek i zauvijek zaslužuje crveni karton, bilo u porodici, školi ili na ulici", rekao je reprezentativac Bosne i Hercegovine, a prenosi njegov zvanični sajt.

Prema njegovim riječima, bavljenje sportom mogli da bude dio rješenja.

"Sportisti bi trebali biti operisani od nasilja, jer za njega nema mjesta u sportu, a tako bi trebalo biti i u stvarnom zivotu. Momci, koji se žele iskazati, moraju znati da nisi frajer onda kada si fizički nadmoćan, već si frajer kad zaslužiš poštovanje i ljubav žena i djevojaka. Baviti se sportom znači voditi zdrav život, a to se odnosi kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Zato pravi sportisti nikada nisu nasilni".

Povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Džeko se pridružio javnim ličnostima i poslao poruku bosanskohercegovačkoj javnosti o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika nasilja.

"Nažalost, nasilje je svuda oko nas. NA TV-u, u društvu, u reklamama, svuda, pa je od izuzetne važnosti prenijeti pozitivne i nenasilne informacije koje će društvu dati primjere kako je moguće prevladati nasilje. Vjerujem da svi muškarci, i oni koji su javne ličnosti ali i oni koji to nisu, neće ostati ravnodušni prema ovom problemu i da će se mnogi od njih pridružiti mreži muškaraca - zagovarača protiv nasilja".

Kao ambasador UNICEF-a u BiH posjetio je mnoge škole i družio se sa velikim brojem mladih. Zato je imao posebnu poruku mladima o nasilju.

"Nasilje nikada nije rješenje. Moramo preuzeti odgovornost. Moramo stati u odbranu naših sestara, majki, djevojaka, žena, svih onih kojima je naša pomoć potrebna. Ako vidite da neko predstavlja prijetnju za djevojku, stanite u njenu odbranu, progovorite i tražite pomoć. Poštujte žene, njihovo pravo na jednakost, te pravo da izraze svoje mišljenje i da uživaju slobodu bez straha od nasilja", zaključio je Džeko.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC