• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na ovo su čekali 102 godine

Kakav je klub Bredford Siti? Ko su "Bantamsi"? Ko će igrati finale Liga kupa na "Vembliju"? Upoznajte se sa ovom senzacijom iz četvrte lige.

  Na ovo su čekali 102 godine  Izvor: MONDO

Dok se fudbaleri Svonsija i Čelsija spremaju za revanš polufinala Liga kupa, jedno je sigurno: 23. februara 2013. godine na "Novom Vembliju" u finalu gledaćemo Bredford Siti!

Ovaj 110 godina stari klub iz Jorkšira, trenutno desetoplasirani tim Lige 2, četvrte po kvalitetu divizije u engleskom fudbalu, na putu do finala napravio je nekoliko iznenađenja a posljednje u nizu je eliminacija slavne Aston Vile u dva meča polufinala.

Poslije 3:1 na "Vali Parejdu", "Bantamsi" su uspjeli da odole u revanšu na "Vila Parku" i porazom od 1:2 naprave najveći uspjeh kluba još od kada su 1911. godine osvojili 40. izdanje FA kupa. Engleska, Britanija, Evropa, pa i svijet pričaju o tome.

Nakon što je obećao da će ih sve odvesti u Las Vegas na lud provod, ako osvoje Liga kup za sezonu 2012/13, harizmatični predsjednik kluba za "Parejda" Mark Lon izjavio je:

"Uh, ako stignemo do Evrope moraćemo da počnemo da učimo neke strane jezike!", rekao je egzaltiran kao i hiljadu navijača Bredforda na "Vila Parku" u utorak uveče, a onda daodao:

"Ne zanima me ko će biti naš protivnik u finalu, jer su i jedni i drugi bolji od nas".

I Lon je u pravu. Da je samo do toga ko je bolji, ovog teksta ne bi ni bilo. Prije dvomeča sa Aston Vilom, Bredford je u izbacio Arsenal. Bilo je 1:1 na "Parejdu", pa su domaći šokirali slavne goste poslije penala - 3:2. Pre toga, igrajući u gostima, Bredford je izbacio još jednog premijerligaša, Vigan. Poslije 0:0, pucali su se penali i bilo je 2:4.

Da se nikad ne predaju fudbaleri Bredforda pokazali su u trećoj rundi protiv Bartona, kada su kod kuće gubili 2:0, onda golovima u 83. i 90. minutu izborili produžetak, a u njemu, pogotkom u 115. minutu, izborili plasman dalje. U drugoj rundi izbacili su Votford pobjedom 2:1 u gostima, a takmičenje su počeli pobjedom nad Nots Kauntijem - 0:1, takođe u gostima.



Ko je Lon? Preduzetnik rođen 1960. godine u Bredford Sitiju postao je suvlasnik kluba, uz Džulijana Roudsa u junu 2007. godine. Tada je posrnuli klub zaustavio u ponoru iz Premijer lige ka najnižim rangovima takmičenja tako što je pozajmio novac Bredfordu i sve njegove dugove preuzeo na sebe.

To je obrazložio činjenicom da je vatreni navijač kluba duže od 40 godina, od ranog detinjstva. Lon je osnovao lanac prodavnica u Engleskoj 1983. godine, a kada je otvorio više od 100 prodajnih mjesta širom zemlje, 1999. godine prodao je firmu i zaradio milione.

Lon i Rouds zaustavili su pad Bredford Sitija iz Premijer lige u kojoj su igrali prije deset godina i čak izborili plasman u Evropu. Doduše, "samo" u Intertoto kup, tadašnju verziju takmičenja koja je počinjala još u junu i čiji su pobjednici (dva ili tri tima) nastavljali dalje u Kup UEFA.

Tokom te istorijske avanture, "Bantamsi" su izbacivali litvanski Atlantas (7:2 ukupno) i holandski Valvik (3:0 ukupno), ali su stradali u meču sa tada već jakim, ruskim Zenitom (0:4 ukupno). Prerani početak sezone platili su ispadanjem iz Premijer lige 2001. godine, a prošle sezone jedva su se zadržali u četvrtom rangu takmičenja, jer su bili 18.

Sada su "stabilni" deseti i mogu da se fokusiraju za istorijski duel. Recimo, kapiten Riki Rejvenhil priznao je poslije revanša sa Vilom, da nikada ranije nije bio na "Vembliju".



Bredford nije igrao važniju utakmicu od kada je osnovan 1903. godine od one iz proljeća 1911. kada je klub igrao dva meča finala važnijeg, FA kupa. Protivnik je bio Njukasl Junajted. U prvom meču na stadionu Kristal Palasa, pred skoro 70.000 ljudi, bilo je 0:0.

Tadašnja pravila nalagala su nov meč, koji je zakazan za 23. april 1911. na "Old Trafordu" u Mančesteru. Golom kapitena Džimija Spirsa u 15. minutu, "Bantamsi" ("bantam" najmanja vrsta pileta na svijetu, po kojem je i nazvana jedna od najlakših kategorija u profi boksu) su pobijedili "svrake" i klub učinili besmrtnim.

Ne pamte samo po tome kapitena Spirsa u Bredfordu. Šest godina poslije finalne utakmice, 20. avgusta 1917. godine, kapiten je postao kapetan Britanske armije i u čuvenoj Bici kod Pasendala u Belgiji izgubio je život kao i skoro 250.000 pripadnika vojske Britanaca, Francuza i Belgijanaca.

Na drugoj strani, u borbama koje su trajale nekoliko mjeseci, Nijemci su bili poraženi i njihovi gubici iznosili su oko 400.000 mrtvih.

Da li će menadžer Fil Parkinson 23. februara na "Vembliju" pronaći nekog novog Spirsa koji će klubu donijeti drugi trofej, prvi poslije 102 godine? Ko bi to mogao da bude? Navijači Bredforda već imaju svog novog heroja, o kojem smo pisali u večeri velike pobjede za njih - pročitajte.

Najbolji strelac kluba u posljednje dve sezone je mladi momak sa Bermuda, Naki Vels, koji je od dolaska u Bredford ljeta 2011. godine postigao 29 golova, 17 ove sezone. Važan igrač je i Alan Konel, koji je postigao osam golova, kao i Džejms Henson.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images, Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC