• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Met Djuk, heroj našeg doba

Vrijeme je za nove idole. Golman Bredforda, finaliste engleskog Liga kupa, sigurno će postati jedan od njih.

  Met Djuk, heroj našeg doba  Izvor: MONDO

Kolumnista MONDA Edin Avdić podsjetio je u svom najnovijem tekstu, objavljenom u utorak, na sramotne postupke prevaranta Lensa Armstronga i izneverene nade miliona.

Američki biciklista nasamario je svoje navijače, konkurente, ljubitelje sporta širom svijeta i razočarao obolele od raka, koji su u njemu vidjeli svog saborca, pobjednika u borbi sa opakom bolešću i najvećeg atletu u istoriji.

Spletom zaista iznenadnih okolnosti, već iste večeri svjetskoj javnosti predstavio se i engleski golman Met Djuk.

"Prije 18 meseci sjedio sam u studiju sa golmanom i čovjekom koji je preživio rak. Zvao se Met Djuk. Nije imao posao. Uskoro će igrati finale Liga kupa", otkrio je novinar Bi-Bi-Sija Rod Staton poslije istorijskog plasmana engleskog četvrtoligaša Bredforda u finale uglednog ostrvskog takmičenja.

Djuk (35), golman Bredforda, odbranio je u utorak svoju mrežu od napadača Aston Vile dovoljno puta da, zajedno sa svojim saigračima, ostvari istorijski uspjeh i dokaže svijetu da ne postoji nemoguće. A, to nije učinio prvi put u životu.

Krajem 2007. i početkom 2008. godine borio se sa rakom testisa. Branio je za Hal i 5. januara otišao na operaciju. Srećom, sve je prošlo u redu, pa je već 29. marta opet sjeo na klupu za rezerve, ponovo čekajući priliku da stane pred stative.

Nekoliko mjeseci kasnije, 1. juna iste godine, počeo je da širi svijest o značaju borbe protiv raka i da pruža podršku oboljelima. Istrčao je humanitarnu trku od pet kilometara i počeo da pušta brkove (zajedno sa menadžerom Filom Braunom i predsjednikom kluba Polom Dafenom) da bi tim gestom prikupio što više novca za oboljele.

"Strašno je kada čujete riječ 'rak'. Zaista počnete da razmišljate o svemu. Bio sam zabrinut i uplašen da više nikad neću igrati fudbal. To je ono na šta sam prvo pomislio. Međutim, kada sve shvatite, iskreno, ne pada vam na pamet da li ćete igrati u finalu na Vembliju jednog dana".

"Samo želite da gledate svoje dijete dok vozi bicikl. Toliko su mi jednostavne bile misli... ", izjavio je poslije prvog meča sa Vilom.

Paralelno sa radom na dobrotvornim aktivnostima nije htio ni da odustane od karijere profesionalca. U potrazi sa ugovorom i nastupima napustio je Hal i poslije nekoliko neuspjelih proba, stigao u niželigaški Bredford, u jesen 2011. Najprije je pozajmljen Nortemptonu, da bi se naredne godine vratio i počeo da redovno nastupa.

Ostalo je manje - više poznato. U decembru je branio protiv Arsenala u četvrtfinalu, a 8. januara bio najbolji igrač prve utakmice polufinala Liga kupa protiv Aston Vile. U utorak je već ušao u istoriju.

Ni u danima sve veće popularnosti ne zaboravlja period borbe sa rakom.

"Pobjede i stvaranje iznenađenja u Liga kupu su zaista sjajne stvari, ali zdravlje je najvažnija stvar na svijetu", rekao je početkom januara.

Revanš polufinala u Birmingemu, veliki uspjeh i plasman Bredforda u meč za trofej, na Vembliju, učinili su ga presrećnim. Poslije podnošljivog poraza od Aston Vile nije krio emocije.

"Ovo je san. Nadam se da ćemo imati veliku podršku na Vembliju i da ćemo učiniti klub ponosnim... O ovome maštate kao klinac, da nastupate na tom stadionu i, kao što sam rekao, samo hoću da učinim ljude u klubu ponosnim" , rekao je poslije utakmice.

Svojom borbom i istrajnošću dao je najbolji dokaz da se uvijek vrijedi boriti. Zbog toga u naslovu i ne piše "golman Bredforda", već Met Djuk, ime fudbalera čiji primjer bi trebalo dobro zapamtiti.

(MONDO; foto: Wikipedia)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC