• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO 2020 u 13 gradova širom Evrope

Predsjednik UEFA Mišel Platini otkrio je u petak da će Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine biti održano u 13 gradova širom Evrope.

  EURO 2020 u 13 gradova širom Evrope  Izvor: MONDO

Za sada - nije poznato i kojih.

Ono što jeste poznato je da će prvi put u istoriji EURO organizovati 13 zemalja, jer nijednoj neće biti dozvoljeno da u više od jednog grada organizuje mečeve, odlučio je u petak Izvršni odbor UEFA na sastanku u Nionu, gdje je i sjedište ove organizacije.

Pod sloganom "EURO za Evropu", UEFA je odredila i određene kriterijume, pa tako finale i polufinala neće moći da budu organizovana na stadionima sa manje od 70.000 mjesta, ta granica za četvrtfinale predstavljaće 60.000, a za osminu finala i prvu rundu po grupama 50.000 sjedišta.

Navedeno je, ipak, da će biti moguća samo dva izuzetka za prvu rundu takmičenja kada će biti dozvoljeno da utakmica bude odigrana na stadionu od 30.000 mjesta.

Svaki nacionalni savez imaće priliku da se bori za dve vrste paketa: "standardni" (grupna faza, osmina finala i četvrtfinale) i "luksuzni" (polufinale i finale). Ukoliko neki savez namjerava da predloži stadion u izgradnji, onda će rok za završetak radova biti 2016. godina. Ako se to ne bi ispoštovali, grad bi izgubio domaćinstvo i ono bi bilo dodijeljeno nekom drugom.

Ova odluka donekle će promijeniti sistem kvalifikacija za EURO 2020, jer nijednoj reprezentaciji neće biti garantovano učešće, čak i ako dobije organizaciju neke utakmice. To će povećati broj ekipa u kvalifikacijama, jer je do sada uvijek važilo pravilo da domaćin ili domaćini (Holandija i Belgija 2000, Austrija i Švajcarska 2008, Poljska i Ukrajina 2012) imaju osigurano učešće.

Ovaj svojevrsni konkurs biće otvoren 28. marta ove godine, a konačnu odluku o tome kojih 13 gradova će organizovati EURO 2020, Izvršni komitet UEFA saopštiće u septembru 2014. godine.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC