• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: Šampion do boda golom golmana

Aktuelni prvak Afrike Zambija pogotkom golmana Kenedija Mvenea pet minuta pre kraja izjednačio na 1:1 protiv Nigerije. Džon Obi Mikel promašio penal.

  AKN: Šampion do boda golom golmana  Izvor: MONDO

Uzbudljiv meč favorita Grupe C završen je bez pobednika, pa bi lako moglo da se dogodi da jedna od te dve selekcije ne prođe u četvrtfinale.

Mnogo toga zavisiće od ishoda drugog meča ove grupe, u kojem se sastaju Burkina Faso i Etiopija. Pobednik tog duela našao bi se veoma blizu plasmana u narednu fazu, ali u slučaju neriješenog rezultata ponovo će svi biti "na nuli" uoči odlučujućeg trećeg kola, u utorak 29. januara.

Uzbudljivo prvo poluvrijeme završeno je bez golova, a vođstvo Nigeriji u 57. minutu donio je Emanuel Emenike preciznim udarcem sa 12 metara u bliži golmanov ugao. Prethodno je jedan igrač Zambije pod pritiskom izgubio loptu i omogućio rivalu da dođe u šansu.

Važan bod Zambiji u petak popodne donio je golman Kenedi Mvene, kada je u stilu centarfora izveo jedanaesterac u 85. minutu. Snažno i pod prečku.

Golove sa utakmice pogledajte OVDJE

Taj potez dobro bi mogao da prouči fudbaler Čelsija i kapiten Nigerije Džon Obi Mikel, koji je u 26. minutu "traljavo" šutirao pored gola.

Zanimljivo, bila je to četvrta uzastopna utakmica Afričkog kupa nacija u kojoj je rival Zambije promašio penal.

U drugom meču Grupe C Burkina Faso je savladala Etiopiju sa ubjedljivih 4:0 i tako došla veoma blizu plasmana u narednu fazu takmičenja. To im, međutim, neće biti istorijski uspjeh, pošto su 1998. bili četvrti. Od tada su takmičenje završavali u grupnoj fazi, a 2006. i 2008. nisu se ni kvalifikovali na završni turnir.

"Antilope" iz Etiopije po svemu sudeći završiće turnir utakmicom protiv Nigerije u trećem kolu.

Ovo je njihovo prvo učešće na Afričkom kupu nacija poslije 31 godine, a malo je epilog je mogao da bude i drugačiji...

Etiopija je već u 4. minutu bila blizu pogotka, ali je Šimeles Bekele iz dobre prilike pogodio stativu.

Usledio je peh u 11. minutu, kada je Adane u suzama napustio teren zbog povrede koju je dobio poslije nezgodnog doskoka. Već u 43. minutu trener Sevnet Bišo bio je prinuđen na drugu izmjenu, a potom u 55. i na treću.

Probleme u protivničkom timu igrači Burkine Faso iskoristili su u 34. minutu da povedu. Strelac je bio Alain Traore, koji je vešto izbjegao ofsajd zamku i snažnim udarcem sa desetak metara pogodio mrežu.

Činilo se da bi Etiopljani mogli do izjednačenja poslije isključenja golmana Burkine Faso, Abdulaja Sulama. Čuvar mreže dobio je direktan crveni karton zbog igranja rukom van kaznenog prostora. Zbog istog prekršaja golman Gane je juče dobio samo žuti.

Od tog momenta "antilopama" se otvorio prostor da napadnu, međutim, rival ih je iskusno pustio da se zalete i iz kontranapada postigao još tri gola kojima je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Prvo je Traore postigao svoj drugi gol u meču, sjajnim udarcem sa više od 20 metara:

Đakariđa Kone i vezista francuskog Rena Džonatan Pitroipa do kraja utakmice realizovali su dva brza napada svoje reprezentacije.

Burkina Faso sada ima dva boda prednosti od favorizovanih Zambije i Nigerije, a u posljednjem kolu igraće sa afričkim prvakom. Etiopljani mogu samo da se nadaju čudu, odnosno remiju u tom meču ili pobjedi Burkine Faso, uz obaveznu pobjedu protiv Nigerije, ne bi li prošli dalje.

REZULTATI 2. KOLA GRUPE C:

Zambija - Gana 1:1 (0:0)
/Mvene (pen) 85' - Emenike 57'/

Burkina Faso - Etiopija 4:0 (1:0)
/Traore 34', 74', Kone 79', Pitroipa 90+4'/

TABELA: Burkina Faso 4, Zambija 2, Nigerija 2, Etiopija 1.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC