• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Partizan - Inter 2:0, dolazi Fenerbahče

Partizan golovima Antonela Žuke i Lamina Dijare pobedio Inter iz Bakua sa 2:0 i plasirao se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

 LŠ: Partizan - Inter 2:0, dolazi Fenerbahče Izvor: MONDO

Još 180 minuta deli fudbalere Partizana od plasmana u Ligu šampiona!

U revanš meču drugog kola kvalifikacija za najprestižnije takmičenje u Evropi, crno-beli su u sredu uveče pobedili Inter iz Bakua sa 2:0 (0:0), tako da su posle 1:1 u Azerbejdžanu obezbedili dvomeč sa Fenerbahčeom, koji će odlučivati u učesniku Lige šampiona, odnosno prvog kola Kupa UEFA.

U Humskoj, pred 19.621 registrovanih Grobara - sat vremena mučenja, a onda veliko olakšanje: gol Antonela Žuke u 62, a potom i Lamina Dijare u 84. minutu, za plasman u treće kolo kvalifikacija, gde će se srpski osvajač duple krune sastati sa Turcima.

Oni su iste večeri, posle 2:0 u Istanbulu, demonstrirali moć u duelu sa mađarskim MTK - 0:5 u Budimpešti.

Revanš sa prgavim Azerbejdžancima, pored dva teško zarađena gola, obeležila je prilično rastrzana igra Partizana, glasno i politički neobojeno navijačnje Grobara, lucidnost strelca iz prvog meča Miloša Bogunovića, nezamenljivost Antonela Žuke i nada da će sledeće nedelje, 13. avgusta, kada na istom terenu bude igrao prošlogodišnji četvrtfinalista Lige šampiona, izostanak plejmejkera Almani Moreire biti adekvatno nadoknađen.

Portugalac je još u prvom poluvremenu dobio žuti karton, drugi u dva meča sa Interom, zbog čega će prvi duel svojih saigrača sa Roberto Karlosom, Kežmanom, Guizom, Aleksom, Kazim Kazimom i ostalima, gledati sa tribina.

"Postalo je mnogo lakše kada smo ih konačno otvorili. Nadam se da ćemo imati snage da se suprotstavimo Fenerbahčeu, rivalu koji je sigurno daleko kvalitetniji od današnjeg. Radi se o odličnoj ekipi, ali mi smo celu prošlu sezonu radili za ovu šansu, da probamo da uđemo u Ligu šampiona. Ne bih sada procenjivao koliki su nam izgledi, daćemo sve od sebe", bio je prvi komentar trenera crno-belih Slaviše Jokanovića.

Sada Partizan, iz uloge favorita, prelazi u poziciju autsajdera, a dobra vest za navijače pred spektakl u Humskoj je - da je pobedom nad Interom obezbeđen nastup u poslednjem pretkolu Lige UEFA, u septembru.

Meč je počeo uzdasima, kada je Dijara izmešao čuvara na desnom krilu, oštro centrirao na pet metara, gde je Đorđe Lazić zahvatio i loptu i glavu golmana Svilena Simeonova. Niti gol, niti faul, ali najava ofanzive od starta...

Prvi udarac ka golu gostiju dogodio se u 8. minutu, kada je strelac iz prvog meča u Bakuu, novajlija Miloš Bogunović, oprobao levicu sa ivice šesnaesterca, doduše iskosa, s leve strane... Spoljni felš preleteo je preko prečke, a to je bio završni potez lepe akcije nekolicine fudbalera Partizana.

Igrao je Partizan u prvih 20 minuta tečno, sa velikom dozom požrtvovanja svakog od 11 igrača u polju. Nisu crno-beli davili loptu, kao što umeju timovi sa ovih prostora. Najčešće je pas išao posle samo jednog, do dva kontakta, ali se konstatno grešilo u poslednjoj trećini igrališta, odnosno pred golom Intera.

Završni pasovi Moreire i Paunovića u nekoliko navrata bili su prejaki...

Na drugoj strani, Mladen Božović morao je da cupka u mestu kako bi ostao koliko-toliko zagrejan i spreman na eventualnu kotru Azerbejdžanaca, na šta su se oni - tada je već bilo jasno - opredelili.

Prvu četvrtinu revanša, ipak, obeležio je žuti karton Portugalca Moreire, koji je nepotrebno rukom presekao jedan pas na sredini terena. Fernandez je to video i uskratio mu pravo da igra protiv Fenerbahčea.

Jedan od najboljih strelaca osvajača srpske duple krune u prošlom šampionatu, kapiten Nenad Đorđević, imao je odličnu priliku da, nečuvan, glavom sa pet metara dovede tim u vođstvo. On je u 24. minutu šutirao pravo u ruke Simeonova. Centaršut je idealno izveo Bogunović.

Nije se uzdah Grobara ni završio, a Lamin Dijara je ponovo počeo da lomi odbranu rivala i - kada je imao izglednu priliku da sa 16 metara opali po golu - odlučio se na još jedan dribling, čime je proćerdao teško stvorenu priliku.

Na novu, čekalo se 15 minuta. Opet je centrirao Bogunović, ali veteran Veljko Paunović nije bio dobro postavljen za oštar šut glavom iz izgledne pozicije. Paunović se, do tog trenutka, gotovo nije video na terenu. Jokanović ga je postavio u špic napada, u tandemu sa Dijarom, Bogunović je igrao uz levu aut liniju, Lazić desno, a Žuka i Moreira u sredini.

Minut pre isteka prvog poluvremena bodrenje sa tribina pretvorilo se u vređanje - igrate k`o p**ke Grobari - zapevao je jug, a sa odobravanjem prihvatile i ostale tribine. Dok su se zvižduci pojačavali, centimetri su odlučivali u duelu Stevanovića i Mamadova, na sreću, u korist desnog beka crno-belih.

Ostalo je nelagodnih 0:0.

Po povratku sa pauze, fudbalere Partizana u neizmenjenom sastavu ponovo je dočekala pesma, dok su se spremali da napadu sa severa na jug. Prvi nalet mogao je da donese žarko željeno vođstvo. Kao u većini navrata u prvih 45 minuta, opet je akcija građena po levom boku, Obradović je našao Bogunovića, ovaj zavrnuo loptu ka Paunoviću, ali iskusni fudbaler ramenom nije uspeo da je skrene u gol.

Kada su svi na stadionu pomislili da će to biti početak potpune ofanzive, umalo da se dogodi muk - konfuzna odbrana crno-belih kompletno je izigrana, lopta je došla do Gurbanova, koji je iskosa sa desne strane šutirao svom snagom. "Đule" je prošlo kroz šumu igrača, uključujući i golmana Božovića, a na putu ka 0:1 zaustavio ga je Obradović svojim telom, malo ispred gol crte!

I, onda gol olakšanja u Humskoj i širom Srbije... Partizan je, činilo se, u 62. minutu krenuo u još jednu konfuznu akciju, ali se lopta posle razmene pasova između Lazića i Moreire nekako otkotrljala na desnicu zahuktalom Antonelu Žuki.

Sa razdaljine od 22 metra, po sredini gola, Brazilac je poklopio fudbal, divnim šutem savladao Simeonova i doneo veliko slavlje navijačima, koji su momentalno zaboravili na sat vremena povremeno iritantne igre svojih ljubimaca.

Koji sekund nakon što je u 72. minutu Nenad Marinković zamenio, uz Žuku, najboljeg igrača Partizana te večeri Miloša Bogunovića, moglo je lako da bude 1:1. Memedov je šutem sa 25 metara završio svoj solo prodor, Božović se bacio koliko je mogao, ali teško da bi zaustavio loptu da je ona kojim slučajem išla u okvir gola.

Prohujala je nekoliko desetina centimetara iznad prečke.

Još jedna izmena u Partizanu (debitant Radisav Petrović umesto Paunovića) u 82. minutu donela je momentalnu priliku, ovog puta ispred gola Intera. Ipak, sa tri, četiri metra kapiten Đorđević nije uspeo da ćušne loptu u gol Simeonova, posle kornera sa leve strane.

Sledeća akcija, u 84. minutu, donela je i konačnih - 2:0. Moreira je izbacio Dijaru ispred golmana Simeonova, a Senegalac usled nešto lošijeg prijema nije uspeo da šutira, već je bio izblokiran. "Otpadak" se odbio na nogu Marinkovića koji je elegantno lobovao sve učesnike akcije, ali je lopta stala na stativi.

Da, ipak, uđe u gol, postarao se požrtvovani Dijara. Ustao je sa trave, zatrčao se, zakucao fudbal u mrežu i zakazao novi susret sa Grobarima naredne sedmice.

Do kraja meča, dogodila se još povreda Antonela Žuke, koji je na iznet sa terena, a zamenio ga je mladi Adem Ljajić. Ipak, Grobari su odahnuli kada im je Žuka mahnuo dok su ga vozilom iznosili sa terena.

PARTIZAN:
Mladen Božović - Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović - Žuka (od 87. Ljajić), Lazić, Bogunović (od 72. Marinković), Moreira - Paunović (od 82. minuta Petrović), Dijara.

INTER BAKU: Simeonov - Robinov, Zagorac, Ismailov, Gurbanov - Imamalijev, Zlatanov, Levin, Petrović - Mamadov Elvin, Ksaga.

SUDIJA:
Sezar Muniz Fernandez (Španija).

ŽUTI KARTONI: Moreira, Stevanović (Partizan) - Rahimov, Petrović (Inter).

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC