• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH: Uspješna godina, prihod 437.000 KM

Na redovnoj sjednici Skupštine FS BiH delegatima su prezentovani izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2012, kao i plan rada za 2013. godinu.

 FS BiH: Uspješna godina, prihod 437.000 KM Izvor: MONDO

Nakon uvodne riječi predsjednika Saveza Dine Begića, prisutnima delegatima i gostima obratio se potpredsjednik Darko Ljubojević koji je prezentovao izvještaj o radu krovne kuće bh. fudbala u 2012. godini.

On je proteklu godinu ocijeno ''vrlo sadržajnom'', posebno se osvrnuvši na rezultatske uspjehe nacionalnih timova.

''Rezultati su bili odlični, posebno našeg seniorskog tima, mada je i mlada reprezentacija odigrala vrlo dobre kvalifikacije. Ti mladi momci uspjeli su se profilisati, i zaslužiti poziv selektora Safeta Sušića. Nakon duže pauze uspjeli smo organizovati i kampove za mlade fudbalere, što nam je izuzetno važno. Takmičenje u Premijer ligi prvi put je održano uz pokroviteljstvo generalnog sponzora. Sve više ličimo na jednu razvijenu fudbalsku zemlju, o čemu dovoljno svjedoče i brojevi. Ilustracije radi, da smo imali više prostora na stadionu prilikom utakmica našeg nacionalnog tima, i broj sponzora bio bi veći'', rekao je Darko Ljubojević, prenose sarajevski mediji.

''Izgradnja trening centra je u završnoj fazi. Taj kompleks mnogo će nam olakšati rad u narednom periodu. Proteklu godinu pamtićemo i po posjeti predsjednika UEFA Mišela Platinija i zaista možemo reći da je 2012. godina za FS BiH bila uspješna''.

Nakon izlaganja potpredsjednika Saveza, riječ je uzeo Momir Tošić iz finansijskog sektora FS BiH predstavivši rezultate poslovanja za proteklih godinu dana.

''S mnogo zadovoljstva mogu kazati da protekla godina finansijski bila uspješna. Savez je 2012. godinu okončao sa 437.000 KM razlike između prihoda i rashoda, ali u korist prihoda. Čak su nas savezi susjednih zemalja pohvalili jer smo sve u protekloj godini što se finansija tiče, odradili po strogim propisima UEFA''.

Ranko Batinić, predstavnik ovlaštene revizorske kuće, predstavio je revizorski izvještaj ocijenivši ga pozitivnim.

''U postupku revizije imali smo na raspolaganju kompletnu svu potrebnu dokumentaciju. Ostvarena su značajna poboljšanja u kvalitetu rada, i sve je rezultatiralo pozitivnim revizorskim izvještajem o radu Saveza za 2012. godinu. Ova činjenica ukazuje na kontinuirano prisustvo međunarodnih finansijskih standarda, ali to ne znači da ne može biti još bolje''.

Svi izvještaji su usvojeni, a velika većina delegata ocijenila ih je vrlo dobrim iskazavši zadovoljstvo radom FS BiH u proteklih godinu dana.

GRACIĆ: PRVENSTVO BRZO MOŽE DA SE UGASI



Međutim, bilo je i mišljenja da se Savez nedovoljno angažovao u razvoj Premijer lige BiH, što je apostrofirao predsjednik sarajevskog Olimpika Nijaz Gracić.

''Savez bi više pažnje trebao pokloniti Premijer ligi. Svi smo opčinjeni nastupima reprezentacije, svi uživamo u sjajnim igrama i rezultatima ekipe Safeta Sušića, ali mislim da bismo trebali biti malo ozbiljniji u planiranju razvoja domaćeg klupskog fudbala'', kazao je prvi čovjek ''vukova''.

''Čak 13 do 14 premijerligaša duguje milionske svote novca. Tražimo pomoć od Saveza da se sa državom riješi pitanje poreza. Živimo od milosti premijera, velika je obaveza taj porez i moramo to riješiti'', naglasio je Gracić dodavši da je u današnje vrijeme izuzetno teško doći do novca u sportu.

''Izdaci za utakmice su ogromni. Recimo, troškovi organizacije utakmice su enormni. Svi spominju infrastrukturu i unaprijeđenja raznih vrsta, ali mi se trebamo baviti suštinskim stvarima. U Premijer ligi Bosne i Hercegovine jednostavno nema novaca. Pričajmo malo više o klubovima'', poentirao je Gracić.

Nakon trosatnog rada jednoglasno su usvojeni sljedeći prijedlozi:

1. Izvještaj o radu FS BiH u 2012. godini,

2. Izvještaj o realizaciji Finansijskog plana FS BiH u 2012. godini,

3. Finansijski izvještaji u 2012. godini,

4. Revizorski izvještaj o poslovanju FS BiH za 2012. godinu,

5. Program rada FS BiH u 2013. godini,

6. Finansijskog plana FS BiH u 2013. godini,

7. Odluke o izmjenama sistema takmičenja u ženskom i malom fudbalu u BiH. Formiraju se jedinstvene lige u malom i ženskom nogometu/fudbalu od početka takmičarske sezone 2013/14 i to:
a) Premijer futsal liga BiH od 12 klubova, od kojih je osam (8) klubova iz NS Federacije i četiri (4) iz FS RS i
b) Premijer ženska liga BiH od osam (8) klubova, od kojih je pet (5) iz NS Federacije i tri (3) iz FS RS.

8.Odluka o imenovanju članova Izborne komisije FS BiH za mandatni period 2013-2016,

9. Prijedlog odluke o usklađivanju Statuta NS/FS BiH sa važećim zakonskim propisima u BIH,

10. Prijedlog Odluke o imenovanju člana Prvostepene komisije za licenciranje klubova FS BiH (Fuad Mujić umjesto Suada Salibašića).

11. Prijedlog da Skupština ovlašćuje Izvršni odbor da izabere revizorsku kuću za reviziju poslovanja FBiH u 2013. godini.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC