• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ste radili prije 27 godina? (VIDEO)

Pogledajte neke trenutke koji su obilježili karijeru sera Aleksa Fergusona, kad se uplašio balona, kako se smijao Vengeru, utakmicu karijere...

 Šta ste radili prije 27 godina? (VIDEO) Izvor: MONDO

Tog 6. novembra 1986. godine došao je na "Old Traford" i prema sopstvenim riječima zatekao gomilu alkoholičara koji su se borili za opstanak.

Uskoro, 19. maja 2013. godine posljednji put vodiće Mančester junajted kao menadžer i potom za sobom ostaviće klub, koji je u međuvremenu postao najtrofejniji u Engleskoj, približio ga vodećima u Evropi i po broju titula i po popularnosti, a na sve to stigla je i ekonomska moć.

Malo ko zna, ali posljednji klub koji je bio šampion Škotske, a da to nisu Seltik i Rendžers, bio je Aberdin, 1985. godine, a menadžer? Ser Aleks Ferugoson. Bila je to njegova karta za "Teatar snova", a on je postao najveći fudbalski reditelj svih vremena ili bar jedan od najvećih.

Od 40 takmičarskih sezona na klupskom nivou, Ferguson je u 33 završio među Top 4 kluba u ligi. Od toga, tokom nepunih 27 godina u Junajtedu, Škot je osvojio 37 trofeja, od čega su 13 bile titule prvaka i tako je Junajted izveo na prvo mjesto u Engleskoj pretekavši Aston Vilu, Everton, Arsenal i - naravno - Liverpul, što je takođe prema sopstvenom priznanju bio njegov najveći izazov.

Prije nego što je prvi put uzeo titulu sa Mančesterom, odnos je bio 18:7 u korist Liverpula, a sada je 20:18 u korist Junajteda.

Predvodio je Junajted sa klupe 1498 puta (na kraju sezone ta brojka biće okrugla - 1.500), zabilježio je 894 pobjede, 337 remija i 267 poraza, uz gol razliku +1.403 i procenat uspješnosti od 59,68 odsto. Računajući i vrijeme u Ist Stirlingšeru, Sent Mirenu, Aberdinu i dok je kratko bio selektor Škotske (1985-1986), zabilježio je 2.153 utakmice u svojstvu trenera/selektora/menadžera, uz 1.252 pobjede.

Zbirno, osvojio je 49 trofeja, što je apsolutni rekord u Britaniji.

Juče, u danu u kojem je potvrđeno njegovo povlačenje sa klupe "đavola", donijeli smo vam neke njegove kultne izjave, a danas ćemo se prisjetiti nekih zanimljivih video snimaka vezanih za Aleksa Fergusona.

Ovo je zaista "dragocjeno". Iako se njih dvojica ne vole, ovaj video pokazuje da se Ferguson i Arsen Venger ipak poštuju i da mogu zajedno - bar desetak minuta. Premijer liga je 2008. godine priredila Gala veče u čast dvojice menadžera sa najdužim stažom u ligi i tu su Škot i Francuz pokazali i svoju drugu stranu.

Video

Svi su izgledi, Fergusona će u Junajtedu zamijeniti njegov 21 godinu mlađi zemljak Dejvid Mojes. Iako je Fergi dugogodišnji zagovornik ove ideje, znala su njih dvojica i da se pokače.

Video

A, ovo je svakako jedan od najsmiješnijih detalja - kada se Ferguson uplaši balona.

Video

Ili kad ne umije da namjesti kapu...

Video

Poslije jedne burne reakcije zbog sudijske odluke, navijači su se našalili sa Fergijem, pa su mu "ubacili" i autobus...

Video

Ovaj video posebno je drag navijačima Mančester sitija. Na njemu, Ferguson isprva slavi titulu prvaka Engleske, a onda saznaje za gol Serhija Aguera u 93. minutu kojim su "građani" došli do prve titule poslije... mnogo, mnogo godina.

Video

Ovdje ga, tokom utakmice Lige Evrope sa Atletik Bilbaom, pomoćnik "ranjava" u nogu elektronskom tablom za izmjene...

Video


Parodija o tome kako su navijači širom svijeta prihvatili vijest o njegovom povlačenju.

Video

Posveta od strane jednog navijača.

Video

I emisija o njemu.

Video

I na kraju, vjerovatno, utakmica tj. preokret njegove karijere.

Video

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC