• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Sebični Đukić samo čuva radno mesto

Iz Humske 1 su odapeli otrovne strele prema selektoru srpske fudbalske reprezentacije okrivljujući ga za akteulnu situaciju.

 PARTIZAN: Sebični Đukić samo čuva radno mesto Izvor: MONDO

Upravni odbor Partizana izdao je saopštenje u kojem je oštro kritikovao Fudbalski savez Srbije i pre svih selektora olimpijske reprezentacije Miroslava Đukića, za koga ističe da je iz "sebičnih razloga" oštetio crno-bele.

Iz Humske 1 su na svog bivšeg šefa struke, odapeli otrovne strele, nazivajući ga sebičnim i obeležavajući ga kao glavnog krivca za trenutnu situaciju, odnosno to što su trojica fudbalera Partizana i dalje u Pekingu, iako su mogli da se vrate i pomognu ekipi u 3.kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Partizan je Đukića označio kao glavnog krivca za nastalu situaciju u vezi sa učešćem fudbalera beogradskog kluba na OI u Pekingu, i ocenio da seelektor "orlova" nijednog trenutka nije pomislio da "izuzev njegovih sebičnih interesa očuvanja uzdrmanog radnog mesta, postoje i neki drugi, važniji interesi".

Klub sa Topčiderskog brda zamera Đukiću i to što nijednog trenutka nije pokušao da se dogovori sa upravom crno-belih oko rešenja koje bi zadovoljilo sve strane i sve porebe.

"Na žalost, sebičnost i kratkovidost, sportsko neobrazovanje i neznanje i animozitet prema našem klubu su prevladali razum", ističe se u saopštenju FK Partizan, koje prenosimo u celosti.

"Fudbalski klub Partizan je putem izjava svojih zvaničnika u više navrata prethodnih meseci iznosio stavove o pozivanju i nastupanju igrača FK Partizan za olimpijsku reprezentaciju Srbije na 29. Olimpijskim igrama u Pekingu.

Smatramo da je u trenutku kada su Olimpijske igre u toku, a našem klubu predstoje odlučujuće kvalifikacione utakmice za plasman u Ligu šampiona, neophodno da te stavove još jednom saopštimo javnosti, jer su, po našem mišljenju, Partizanu ugrožena najosnovnija i egzistencijalna prava, što se u budućnosti ne sme dopustiti, ne samo kada je naš klub u pitanju.

Ne želimo, kao što se to činilo poslednjih dana, ispraznim kvazipatriotskim frazama da dokazujemo našu privrženost nacionalnim fudbalskim selekcijama, jer smo to od osnivanja kluba činili delima, ponekad na našu štetu i u slučajevima kada drugi klubovi nisu pokazivali takav stepen razumevanja. Podsetićemo se turnira u Indiji početkom 2001. godine i Olimpijskih igara u Atini pre četiri godine kao najdrastičnijih primera.

Ne možemo, međutim, da prihvatimo potpuno nipodaštavanje našeg kluba i ignorisanje činjenice da, kao zvanični šampioni naše zemlje, učestvujemo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, takmičenja koje u fudbalskom svetu ima prvorazredan značaj.

Odsustvo minimuma razumevanja prilikom selekcije igrača za Olimpijski turnir, po principu 'mi uzimamo koga hoćemo, a vi se snalazite kako znate i umete', jedino se može shvatiti kao drastično potcenjivanje Partizana, ali i Lige šampiona, najuglednijeg klupskog takmičenja u fudbalskoj Evropi.

Narednih dana 32 kluba širom Evrope će krenuti u bitku za plasman u ovo elitno takmičenje i kada sagledamo da je od njih samo jedan, Partizan, oslabljen odsustvom trojice igrača zbog Olimpijskog turnira u fudbalu logično se postavlja pitanje kako je to moguće i da li je ta situacija mogla da se izbegne.

Pri tome se listom radi o klubovima koji su neuporedivo bogatiji od Partizana i koji neuporedivo lakše mogu da nadomeste izostanak nekog od standardnih prvotimaca.

Na žalost, sebičnost i kratkovidost, sportsko neobrazovanje i neznanje i animozitet prema našem klubu su prevladali razum.

Svim onima koji su se bavili i još uvek se bave izlivima sportskog patriotizma, ukazujemo da je Partizan zvanični šampion Srbije, da u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljamo Srbiju i srpski fudbal i da se svaki naš pozitivan rezultat boduje za UEFA rang listu država članica od koje zavisi broj učesnika u kupovima UEFA i položaj prilikom žrebanja. Na toj rang listi smo već pali sa 21. na 23. mesto, ali čini se da to nikog u srpskom fudbalu ne brine.

Za najvećeg krivca za nastalu situaciju smatramo nacionalnog selektora koji nijednog trenutka nije pomislio da izuzev njegovih sebičnih interesa očuvanja uzdrmanog radnog mesta u srpskom fudbalu postoje i neki drugi, važniji i preči, interesi.

Skrivajući se iza frazeologije on je pokušao da zamagli suštinu – da nijednog trenutka nije ni pokušao da u razgovorima sa sportskim menadžmentom Partizana pronađe rešenje koje bi zadovoljilo obostrane potrebe.

Za igrače koji su trenutno na olimpijskom turniru, a koji su standardni prvotimci našeg kluba, on je svakako sa širokog spiska igrača koji mu je stajao na raspolaganju mogao da pronađe adekvatne zamene. Sigurni smo da takav odnos nacionalnog selektora prema jednom klubu, a pogotovo prema šampionu države, nije moguć nigde u svetu.

Međutim, kada je nacionalni selektor opsednut potrebom da po svaku cenu ostvari barem jednu pobedu protiv bilo kog protivnika i na bilo kom takmičenju, onda ne čudi što je spreman na beskrupulozno nepoštovanje oslonaca srpskog fudbala i uništavanje vrednosti koje su u njemu preostale.

Iako ne želimo da naglašavamo finansijski ugao gledanja, skrećemo pažnju na eventualnu dobit od plasmana u Ligu šampiona koja nam je samovoljom uskraćena, kao i na činjenicu da smo u prelaznom roku, koji je još uvek u toku, uložili, za srpske prilike, ogromna sredstva na jačanju tima. Sve to je takođe ignorisano.

Kada se ima u vidu da je pre četiri godine za vreme Olimpijskih igara u Atini važio potpuno drugačiji princip, da su tada interesi kluba koji nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona bili iznad interesa olimpijske reprezentacije (što takođe nije prihvatljivo rešenje), očigledno je da principi u srpskom fudbalu u stvarnosti i ne postoje, već postoji klubaštvo i sebičluk koji srpski fudbal neumitno vodi nizbrdo.

Tako se došlo do aktuelne situacije – naša reprezentacija je ostvarila neuspeh na olimpijskom turniru, Partizan oslabljen i sa znatno umanjenim šansama očekuje utakmicu sa jednim od trenutno vodećih evropskih klubova, sve u svemu srpski fudbal je pretrpeo štetu.

Očekujemo od vodećih ljudi u srpskom fudbalu da preduzmu mere, ne samo radi predupređivanja sličnih situacija u budućnosti, već i radi sankcionisanja krivaca za nedopustiv odnos prema Partizanu.

Srpskom fudbalu je naneta nepopravljiva šteta i ako okolnosti koje su do toga dovele ne budu prepoznate predstoji nam još mnogo poraza i neprijatnih trenutaka".

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC