• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pečnik košta Zvezdu 300.000 i to nije sve...

Nejc Pečnik zarađuje 150.000 evra godišnje, a prema našim saznanjima isto toliko obećano je malo poznatom menadžeru.

 Pečnik košta Zvezdu 300.000 i to nije sve... Izvor: MONDO

Menadžer će imati i 50 odsto prava od naredne prodaje krilnog igrača. Da li je to štetan ugovor?

Miloš Ninković i Nejc Pečnik stigli su ovog ljeta u Crvenu zvezdu kao slobodni igrači.

To bi, u percepciji običnog fudbalskog navijača, trebalo da znači da ih je Zvezda dobila bez obeštećenja, popularni rečeno "za džabe".

Ali, nije baš tako.

Prema saznanjima MONDA, crveno-bijeli nisu jeftino prošli ni u slučaju Ninkovića, a još manje u slučaju Pečnika, koji već košta klub mnogo novca, a tek bi i mogao da košta.

Naime, nije tajna da je Ninković pristao da odigra sezonu 2013/14 na "Marakani" za godišnju platu od 280.000 evra, što je prema kvalitetu koji bivši (možda i budući) reprezentativac Srbije donosi prilično povoljan uslov saradnje za klub. Ono što isprva nije rečeno, ali je naknadno procurilo u javnost, jeste da će Ninković koštati Crvenu zvezdu dodatnih 120.000 evra.

Toliko će pripasti njegovoj menadžerskoj agenciji LIAN Sports, koju vodi poznati Fali Ramadani.

Takođe, Ninkoviću sljeduje 50 odsto od narednog transfera.

Ovo nije toliko spektakularno otkriće iz prostog razloga što ni 400.000 evra godišnje nije mnogo u Ninkovićevom slučaju, iako jeste mnogo za Zvezdine trenutne mogućnosti i dug koji je i dalje enorman. Ali, ako su igrači poput Evandra Goebela ili Vinisijusa Pašeka igrali za toliko ili više od toga, onda u Ljutice Bogdana mogu mirnim tonom da kažu da je isključivo stvar dogovora između Ninkovića i agencije kako će da podijele njegovu platu od 400.000.

I to je tačno.

Ali, nešto zamršenija situacija vezana je za dolazak Pečnika, koji je prošle sezone odigrao deset utakmica za Šefild Vednsdej u Čempionšipu i potom postao slobodan na tržištu.

Prema saznanjima MONDA, na 150.000 evra koliko iznosi godišnja zarada Pečnika u klubu, Crvena zvezda obavezala se da isplati isto toliko malo poznatom menadžeru koji ga zastupa (na portalu Transfermarkt kao njegov zastupnik naveden je Elvis Bašanović). Preko toga, čelnici srpskog kluba pristali su da se odreknu čak 50 odsto prihoda od buduće prodaje Pečnika u inostranstvo, što znači da bi treća strana mogla mnogo dobro da prođe u narednom periodu.

Ovaj aranžman čudi i utoliko što je Pečnik doveden prije svega da se "premosti" period do oporavka teško povrijeđenog Darka Lazovića, koji je i dalje Zvezdin "kapitalac".

Da li je 300.000 evra onda previše? Pokazaće vrijeme...

Ovaj način poslovanja bio je nešto sasvim normalno u Crvenoj zvezdi u prethodnim godinama, na putu ka dugu koji je umalo dostigao 50 miliona evra u jednom trenutku, krajem 2012. godine. Prošlog proljeća, nova Uprava kluba glasno je poručivala da je davanju procenata kraj i pozivala klubove i menadžere koji imaju astronomske procente u budućim transferima Zvezdinih igrača da dođu na pregovore i odreknu ih se u velikoj mjeri.

Poređenja radi, Luka Milivojević je iz Rada došao za 600.000 evra, a klubu Ranka Stojića obećan je i procenat od 40 odsto od naredne prodaje, što je ugovor koji je kasnije okarakterisan kao "najštetniji u klubu". Iz ove perspektive, nije ništa štetniji od Pečnikovog.

(Nikola Janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC