• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakav bi ovo tim bio! Strašan tim!

Pogledajte koga je sve Partizan prodao posljednjih desetak godina i to samo iz svoje škole. I to, uglavnom, za "smiješne pare".

  Kakav bi ovo tim bio! Strašan tim! Izvor: MONDO

Momčilo Moca Vukotić i Saša Ilić rekorderi su po broju utakmica u Partizanu. "Moca" je odigrao 791 utakmica u crno-bijelom dresu, a Saša Ilić se bliži brojki od 600.

Navijači Partizana posljednjih godina se sa setom prisjećaju nekih boljih vremena kada su fudbaleri odlazili iz kluba tek kada su postali formirani igrači, kada su ostavili neizbrisiv trag.

Novije uprave brane se činjenicom da je prodaja igrača najvažniji izvor prihoda kluba, najvažnija stavka za opstanak... Nije to samo zla kob Partizana. I ostali klubovi iz regiona žive od prodaje igrača. Ali, neki to rade mnogo, mnogo bolje.

Uzmimo primjer zagrebačkog Dinama, trenutno, neprikosnovenog fudbalskog vladara u ex-Yu. Mnogi navijači Dinama imaju mnogo toga da zamjere Zdravku Mamiću, koji u Hrvatskoj ima i nadimak "maksimirski šerif". Za poznavaoce prilika u toj zemlji, on je "mufljuz", ali gledano sa strane, Mamić je najuspješniji fudbalski biznismen u ovom delu Evrope.

Kakve je sve igrače taj čovjek "umuljao" za mnogo dobre pare! Besmisleno je i navoditi sve igrače sa kojima je Mamić napravio dobar posao. Njega smo uzeli kao primjer da može i tako.

Partizan, drugi fudbalski klub u regionu (po rezultatima, što u domaćem takmičenju, što u Evropi), ostao je bez mnoštva igrača koji sada uveseljavaju navijače velikih evropskih timova.

Prodao ih je kad su još bili golobradi, a neki od njih, koji su prošli Partizanovu školu, nisu odigrali NI MINUT za prvi tim! Većina je otišla za vrijeme mandata Dragana Đurića, a posljednji u nizu je napadač Aleksandar Mitrović.

Tri sezone odigrao je Simon Vukčević, po dve sezone Stevan Jovetić, Adem Ljajić i Lazar Marković. Mitrović je prodat poslije samo godinu dana igranja za prvi tim. Miralem Sulejmani odigrao je samo jedan meč, Matija Nastasić i Ivan Radovanović (svi A reprezentativci) nisu odigrali nijedan minut za prvi tim!!!

Zamislite samo taj vezni red i napad: Jovetić i Ljajić, špicevi Lazar Marković i Mitrović, iza njih Sulejmani. U odbrani Matija Nastasić...

Pročitajte ovo:

Stevan Jovetić (2006-2008), vezni - 51 utakmica, 13 golova. Otišao sa 18 godina.

Adem Ljajić (2008-2010), vezni - 38 utakmica, 9 golova. Otišao sa 18 godina.

Lazar Marković (2001-2013), napadač - 46 utakmica, 13 golova. Otišao sa 18 godina.

Aleksandar Mitrović (2012-2013), napadač - 27 utakmica, 14 golova. Odlazi sa 18 godina.

Simon Vukčević (2003–2006), ofanzivni vezni - 52 utakmice, 13 golova.

Miralem Sulejmani (2005-2006), vezni/napadač - 1 utakmica u prvom timu. Otišao sa 17 godina.

Matija Nastasić, odbrana - 0 utakmica u prvom timu. Otišao sa 18 godina.

Ivan Radovanović, vezni - 0 utakmica u prvom timu. Otišao sa 19 godina.

Ovde je samo riječ o igračima koji su prošli Partizanovu školu (mogli smo da pomenemo i Nemanju Tomića, Radosava Petrovića...). Ili Stefana Savića, kojinije prošao Partizanovu školu, već je došao iz BSK Borče... Dodajte još nekog iskusnog golmana, štopera, po dva bočna igrača i dobija se tim, koji bi, bez problema, bio učesnik Lige šampiona i vjerujemo, ne samo učesnik koji služi kao "topovsko meso".

Novac?

Teško je izračunati koliko je Partizan dobio novaca za sve ove igrače, jer, znate da je u srpskom fudbalu uobičajeno da se cifre ne saopštavaju, uz opasku da je to "poslovna tajna", mada je gotovo svuda u Evropi običaj da se takvi detalji iznose u javnost.

Partizan je za ovih osam pobrojanih igrača sigurno inkasirao nekih 30-ak miliona evra. A sada, maltene, samo jedan vrijedi toliko! Recimo Stevan Jovetić, koga je Mančester siti toliko platio ovog leta.

Treba podsjetiti da je Fiorentina svojevremeno platila za Jovetića između osam i devet miliona evra, ali je Partizan dobio samo pola od tog novca. Ostalo je otišlo menadžeru.

Jovetić je 2007. godine potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom na dve godine, uz opciju produženja za još godinu dana. Otišao je godinu dana poslije potpisivanja ugovora...

Lazar Marković, bez premca, najbolji srpski špic trenutno, prodan je ovog ljeta Benfiki. Tačnije, prodan je mnogo ranije izraelskoj menadžerskoj kompaniji Pinija Zahavija za sedam miliona evra. To je potvrdio Dragan Đurić u intervjuu "Sportskom žurnalu" 14. juna ove godine.

Jasno je da su rashodi u Partizanu veliki, da je to veliki sistem, uz Sportski centar u Zemunu, koji je, inače, trebalo od danas da bude stavljen pod hipoteku(!?), ali ta tema nije razmatrana na Upravnom odboru zbog podjela među njegovim članovima oko prodaje Mitrovića Anderlehtu.

Ali, sigurno je da bi Partizan, da je sačuvao bar još koju godinu nekolicinu ovih igrača, imao solidna primanja od igranja u Ligi šampiona, puniji stadion, jer bi navijači imali šta da vide i koga da gledaju, a ne bi bilo zgoreg posegnuti i za domaćinskim poslovanjem u kojem se u Partizanu toliko mnogo govori...

(Predrag Vujić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC