• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini je za regionalnu ligu!

Platini otklonio svaku dilemu: "Nađite ekonomsko i političko rješenje, UEFA vam neće stati na put"

 Platini je za regionalnu ligu! Izvor: MONDO

Kako je danas rangiran fudbal u Srbiji i regionu, najbolje govori podatak da su se u šeširima žrijeba za Ligu Evrope u Monte Karlu pojavila samo tri imena. Iz srpske lige nijedan, a bivšu državu predstavljaće Dinamo Zagreb, Rijeka i Maribor.

Dan ranije kada su se birale grupe za Ligu šampiona, ni traga ni glasa od klubova sa ovih prostora.

Malo, baš malo!

Navijači iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije dešavanja na "evropskom frontu" gledaće samo preko televizije. Ostaće uskraćeni za gostovanja velikih timova u njihovim gradovima.

Problem je sve veći i kao jedno od rješenje opet, po ko zna koji put, nameće se fudbalska "jadranska liga". Tvrdnje fudbalskih radnika da takav projekat ne bi dobio podršku UEFA, u petak su se pokazale kao neosnovane.

Predsjednik Evropske fudbalske unije, Mišel Platini, novinarima iz Srbije i Hrvatske rekao je da organizacija na čijem je čelu podržava takvu ideju ako države u regionu pronađu pravo rešenje za pokretanje lige.

"Po hiljaditi put, nemam ništa protiv. Ukoliko vaše države nađu finansijsko, ekonomsko i političko rešenje, UEFA vam neće stati na put. U tom slučaju možete da računate na moju apsolutnu podrsku", rekao je prvi čovjek evropske "kuće fudbalu" novinaru SOS kanala i portala "24sata.hr".

Na putu realizacije tako velikog projekta najveći problem, za sada, predstavljaju takozvani "vatreni navijači" najvećih klubova sa prostora SFRJ.

Najviše huligani iz Srbije i Hrvatske, jer te dvije države za sada nemaju metod za rješavanje tog problema. Ne samo što je problem suzbijanja huliganizma gorući na stadionima u regionu, već se večina njih protivi ponovnom fudbalskom ujedinjenju klubova sa prostora bivše Jugoslavije.

Platini je svjestan problema koje Srbija i Hrvatska imaju sa huliganima.

"To je ključni razlog zašto sam boravio u Beogradu i Zagrebu i razgovarao sa svim relevantnim faktorima. Na snazi je nulta tolerancija i svaki novi incident na tribinama UEFA ce rigorozno sankcionisati. U to budite sigurni", naglasio je Francuz.

Ova izjava svakako će kod čelnika Partizana i Crvene zvezde izazvati jezu, jer su navijači dva najveća srpska kluba na posljednjim utakmicama u Evropi pravili incidente. Zvezdaši su se tukli u Odesi, a partizanovci su bakljama napali navijače Tuna i oteli im zastave.

Hrvatska je položila ispit u martu, kada je Srbija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo gostovala u Zagrebu. Nije dobila najveću moguću ocjenu, jer su primijećeni manji nacionalistički ispadi (pogrdna skandiranja na račun Srba i Srbije, zastava sa likom Ante Pavelića), ali, ipak, u granicama dozvoljenog. što u ovom trenutku predstavlja veliki pomak. Bezbjednost gostiju nije bila ugrožena nijednog trenutka.

Sličan test imaće i Beograd za koji dan (6. septembar), kada "kockasti" budu izašli na teren stadiona Crvene zvezde.

"Koristim ovu priliku da čestitam Hrvatskoj na sjajnoj organizaciji prvog meča. Uvjeren sam da ce i Srbija biti na visini zadatka kroz nekoliko dana u Beogradu. U svakom slučaju, očekujem dobru i neizvjesnu utakmicu", rekao je Platini.

On neće imati priliku da se na licu mjesta uvjeri u atmosferu na Zvezdinom stadionu. Nije bio u Zagrebu, neće ni u Beogradu.

"Ne bi bilo u redu jer nisam bio ni u Zagrebu. Kao predsjednik UEFA moram da budem politički korektan i da donosim diplomatske odluke. Dakle, ne planiram put u Beograd", diplomatski je završio Mišel Platini.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC