• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - Hrvatska: Povratak Matića?

Siniša Mihajlović u nedjelju saopštava spisak za duel sa Hrvatskom. Povratak Nemanje Matića? Da li će i Boško Janković biti na spisku?

 Srbija - Hrvatska: Povratak Matića? Izvor: MONDO

Fudbalska reprezentacija Srbije i dalje ima šanse, doduše teoretske, da se plasira u baraž za Mundijal 2014. godine u Brazilu, a za to joj je potrebno pravo malo čudo - sve tri pobjede u preostala tri meča i sva tri poraza Hrvatske.

Počev od 6. septembra kada Hrvati dolaze u Beograd.

Srbija do kraja kvalifikacija putuje u Vels i igra protiv Makedonije u Jagodini. Sa druge strane, Hrvatska igra kod kuće sa Belgijom, a gostuje Škotskoj.

Ali, ostavimo kombinatoriku sa strane. Da vidimo, najprije, sa čim će Srbi na Hrvate i u kakvoj atmosferi se očekuje ovaj meč.

Atmosfera podsjeća na onu kada je Vladimir Petrović-Pižon bio ad hoc izabran za mjesto selektora posijle razlaza FSS i Radomira Antića, kada je bilo tužno na stadionu Partizana i kada su Estonci pobijedili Srbiju 3:1. Debakl srpskog klupskog fudbala u evro-kupovima, zahtjevi dobrog dijela klubova da ode vrhuška Fudbalskog saveza Srbije... sve su to nepovoljne okolnosti koje čekaju "orlove" u petak, 6. septembra na stadionu Crvene zvezde.

Uz priče, i to iz usta prvog čovjeka FSS Tomislava Karadžića, da postoje informacije da određene grupe planiraju prekid utakmice samo da bi napakostili njemu i FSS. A svi znamo šta bi taj prekid značio...

Selektor Siniša Mihajlović je odavno na udaru javnosti, iste one koja ga je željela, prizivala da dođe i preuzme nacionalni tim. Ta ista javnost mu je već poslije nekoliko rezultatskih neuspjeha okrenula leđa i osula drvlje i kamenje na njega zbog toga što nije dobro sproveo ideju o podmlađivanju reprezentacije.

Pred meč sa Hrvatskom Mihajlović i nema mnogo briga. Možda, najviše, na poziciji golmana.

Vladimir Stojković je počeo da brani za Partizan, ali imao je "žute minute" protiv švajcarskog Tuna u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope. Uz to, Stojković je odavno na meti navijača Crvene zvezde zbog prelaska u Partizan, huligani su ga napali i u Đenovi, a ne treba očekivati da su se dozvali pameti i da ga neće vrijeđati, pa makar to bilo i protiv Hrvatske. Dakle, dodatne tenzije ionako nisu potrebne.

Milan Lukač je i dalje povrijeđen i na njega Mihajlović ne može da računa.

Damir Kahriman je u prethodnim prijateljskim utakmicama bio prvo rješenje Mihajlovića i treba očekivati da će biti i sada. Na početku domaće prvenstvene sezone nekoliko golmana se istaklo, recimo Borivoje Ristić iz Čukaričkog, ali Mihajlović će, vrlo vjerovatno, ostati na drugom rješenju - Branimiru Aleksiću iz Spartaka.

U odbrani nema toliko problema. Dobre vijesti su da se od povrede oporavio Matija Nastasić, kao i Aleksandar Kolarov (Mančester siti). Svi ostali, na koje se Mihajlović do sada oslanjao, zdravi su i igraju u kontinuitetu.

Dakle u odbrani treba očekivati ova imena: Antonio Rukavina (Valjadolid), Branislav Ivanović (Čelsi), Neven Subotić (Borusija Dotmund), Milan Biševac (Lion), Slobodan Rajković (Hamburg), Matija Nastasić i Aleksandar Kolarov (Mančester siti) i Nenad Tomović (Fiorentina).

Vezni red će biti, vjerovatno, jedan od najvažnijih elemenata u predstojećem duelu sa Hrvatima. Tu su Hrvati izuzetno jaki, kao i u navalnoj liniji.

Mihajlović, vjerovatno, neće praviti neke eksperimente. Ono što može da se zaključi jeste da su "sigurni": Dušan Basta (Udineze), Ljubomir Fejsa (Benfika), Radosav Petrović (Genčlerbirigli), Miralem Sulejmani (Benfika), mada se on u spiskovima vodi među napadačima, i Nenad Krstičić (Sampdorija).

Najbolja vijest za srpsku reprezentaciju u posljednje vrijeme jeste da su zakopane ratne sjekire između Mihajlovića i Nemanje Matića. Fudbaler Benfike i selektor su se vidjeli u Lisabonu, popričali i pomirili se. Da li to znači da se Matić vraća u A tim? Znaćemo u nedjelju oko 12 časova.


Novo ime na spisku Mihajlovića mogao bi da bude (dakle, pretpostavljamo, ne tvrdimo) Boško Janković, od ove sezone, koji je odigrao sasvim solidno prtiv Milana na otvaranju sezone i bio asistent za drugi gol Luke Tonija, ujedno i pobjede Verone.

Dolazimo do napada. Tu ima najviše problema. Filip Đuričić i Lazar Marković iz Benfike i Dušan Tadić (Tvente) ne dolaze ni pod kakvo pitanje. Oni su "sigurica", osim, ako se, ne daj Bože, neko povrijedi ovog vikenda. Ali, nadamo se da neće i da ne širimo negativne misli.

Aleksandar Mitrović, sada već novi igrač Anderlehta, povrijedio se u posljednjem meču koji je odigrao za Partizan. Za sada nije poznato o kakvoj je povredi riječ, ali je Mitrović vukao nogu prije nego što je zamijenjen. Mihajlović će ga vjerovatno uvrstiti na spisak, jer postoji mogućnost da se oporavi za ovih nekoliko dana. A Mitrovićeva snaga u napadu, i uigranost i razumijevanje sa vihornim Lazarom Markovićem mogli bi da budu adut "orlova".

Iako Mihajlović vjeruje u Marka Šćepovića, jasno je da napadača Partizana, koji je na izlaznim vratima kluba, neće biti na spisku (hm, da nas Siniša opet ne iznenadi?). Ne samo da Šćepović ne igra, već se pojavila informacija da nije ni išao sa Partizanom u Tun, ne zato što psihički nije spreman, već je igrao omiljenu igru fudbalera - "splavarenje", tačnije išao je u noćni život kad mu to nije bilo dozvoljeno.

A jedan od proklamovanih kriterijuma Mihajlovića jeste ponašanje na terenu, ali i van njega.

Umjesto Šćepovića, na Mihajlovićevom spisku treba očekivati Filipa Đorđevića i(li) Nikolu Đurića, možda čak i Uroša Đurđevića. Mada, ovaj posljednji je "ni na nebu, ni na zemlji" što se tiče transfera, a Mihajloviću su potrebni oni sa "čistom glavom".

Selektor reprezentacije Hrvatske Igor Štimac još ranije je saopštio sa kojim snagama dolazi u Beograd:

Golmani: Pletikosa, Subašić i Krešić;
Odbrana: Srna, Ćorluka, Lovren, Šildenfeld, Šimunić, Strinić, Milić i Vida;
Sredina: Rakitić, Modrić, Vukojević, Ademi, Halilović, Kovačić, Badelj i Perišić;
Napad: Mandžukić, Olić, Eduardo, Kalinić, Rebić i Jelavić;

TABELA GRUPE A
1. Belgija 7 5 1 0 13:2 (+11) 19 bodova
2. Hrvatska 7 5 1 1 (10:4) (+6) 16
3. Srbija 7 2 1 4 9 9 (0) 7
4. Vels 6 2 0 4 6:14 (-8) 6
5. Škotska 7 1 2 4 4:9 (-5) 5
6. Makedonija 6 1 1 4 (3:7) (-4) 4

PREOSTALE UTAKMICE:

6. septembar:

Makedonija - Vels
Srbija - Hrvatska
Škotska - Belgija

10. septembar:

Makedonija - Škotska
Vels - Srbija

11. oktobar:

Hrvatska - Belgija
Vels - Makedonija

15. oktobar:

Belgija - Vels
Škotska - Hrvatska
Srbija - Makedonija

(P. Vujić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC