• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini zvanično otvorio "gnijezdo zmajeva"

Prvi čovjek Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini otvorio je Trening centar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici.

 Platini zvanično otvorio "gnijezdo zmajeva"  Izvor: MONDO

Popularno "gnijezdo zmajeva" je jedan od najsavremenijih trening centara na Balkanu, a svečanosti su u ponedjeljak prisustvovali selektor BiH Safet Sušić, kapiten Emir Spahić i defanzivac Senad Lulić.

Čin svečanog otvaranja upriličili su Platini i predsjednik FS BiH Elvedin Beganović,
prenose sarajevski mediji.

"Dragi prijatelji Bosne i Hercegovine, odavno nisam govorio pred ovolikim brojem ljudi i pozdravljam ove mlade fudbalerke i fudbalere koji su danas dio svega ovoga. Iskrene čestitke predsjedniku Begiću i ostalim koji su doprinijeli ovom centru. Ovo je zaista fenomenalno. Imali ste u prošlosti izuzetne generacije mladih fudbalera i nadam se da će ove sadašnje i buduće nade BiH krenuti putem Safeta Sušića i ostalih velikih igrača koje je BiH imala. Ono što je vaša reprezentacija uradila u posljednjih nekoliko godina je zaista izuzetno. Drago mi je što sam danas ovdje i velika zahvalnost gospodinu Ivici Osimu na svemu što je uradio za fudbal, naravno i Komitetu za normalizaciju. Želim svu sreću mladim fudbalerima u vašoj zemlji. Ovo je region pun talenata i ne mogu da vam ne poželim sreću u petak kada igrate protiv Slovačke. Iako ja moram biti neutralan nadam se da ćete uspješno apsolvirati tu utakmicu. Za kraj zaboravio sam reći jedno veliko hvala načelniku opštine Zenica jer ne smijemo zaboraviti koliko je ovaj grad dao za razvoj fudbala u vašoj zemlji i u svakom trenutku su načelnik i građani bili na raspolaganju reprezentaciji", izjavio je Platini na svečanom otvaranju.

Njegov domaćin, predsjednik FS BiH Elvedin Begić izjavio je da otvaranjem Trening centra reprezentacija BiH otvorila prozor prema Mundijalu 2014. godine.

"Ovim danas smo otvorili prozor prema Brazilu i svakako da je ovo šlag na tortu, na sve aktivnosti koje je FS BiH uradio u proteklom periodu. Ovo je prilika da pokažemo da smo dio Evrope. Hvala UEFA na podršci. Mi smo počašćeni što su nam pomogli u ovom projektu. Hvala opštini Zenica koja je Bosne zjenica i naša baza do Brazila. Ne mogu da ne spomenem načelnika opštine Huseina Smajlovića koji Zenicu lansira u Evropu i svijet na jedan pravi način. Hvala svima koji su doprinijeli i izvođačima radova koji su bili iz čitave države. Izgradnja kampa je naša baza za svijetlu budućnost i nadam se da ćemo u narednom periodu riješiti pitanje stadiona", rekao je Begić.

Vrijednost kompletnog projekta je iznosila oko 10 miliona maraka, a sredstva za izgradnju su izdvojile UEFA i Svjetska fudbalska federacija (FIFA).

Otvaranju trening centra prisustvovao je veliki broj gostiju među kojima i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker, Srbiju su predstavljali potpredsjednik Saveza Ivan Ćurković i generalni sekretar Zoran Laković, te bosansko-hercegovačke fudbalske legende Ivica Osim, Dušan Bajević, Faruk Hadžibegić, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Vedin Musić, Vlatko Glavaš, Nermin Šabić, Sead Kajtaz...

Moderni trening centar posjeduje dva fudbalska terena dimenzija 105 sa 68 metara. Jedan teren je sa prirodnom, a drugi sa vještačkom travom. Ispod modernih tribina je šest svlačionica, fitnes sala, kuhinja, prostorija za konferencije i ostalo, kao i 24 moderno uređene dvokrevetne sobe za smještaj fudbalskih reprezentacija BiH, od najmlađe do seniorske.

U revijalnom dijelu programa učestvovali su dječaci i djevojčice iz cijele BiH, kao i Zlatko Mešić, prvak BiH u fri stajl fudbalu.

Ceremonija otvaranja završena je otkrivanjem umjetničkog djela „Spomenik fudbala“ umjetnika Samira Sućeske.

(MONDO, foto: AA)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC