• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Siti - Njukasl je sramota za Englesku"

Fudbaler Mančester Junajteda Rio Ferdinand podigao je glas zbog enormnog priliva stranaca u Premijer ligu. "Nešto mora da se uradi".

 "Siti - Njukasl je sramota za Englesku" Izvor: MONDO

Rio Ferdinand svjestan je zakona Evropske Unije. On zna da je nemoguće zabraniti nekome pravo na rad u zemljama Unije, sve dok taj neko potiče iz neke od zemalja Unije.

Ali...

Bivši reprezentativac Engleske i član Mančester junajteda apeluje na Fudbalsku asocijaciju Engleske da nešto učini po pitanju enormnog priliva stranaca u Premijer ligu i predlaže da se - ako se ne može ograničiti broj stranaca na terenu - bar ograniči broj transfera koje engleski klubovi mogu da ostvare iz inostranstva.

Samo ovog ljeta, premijerligaši su potrošili enormnih 740 miliona evra na transfere, a najveći dio tog novca otišao je "preko", odnosno potrošen je na fudbalere iz inostranstva. Otprilike petina je razdijeljena između klubova na Ostrvu, a četiri petine iznosi dio koji je otišao klubovima iz drugih zemalja.

Ali, Premijer liga je biznis, koja je upravo zbog priliva zvijezda iz inostranstva i podizanja kvaliteta fudbala i postala globalni fenomen. Utakmice se prenose uživo na svim kontinentima i trenutno čelnike lige nije briga što zbog svega ispašta njihov nacionalni tim.

A, Rija baš to boli.

"To što imamo premalo engleskih fudbalera u Premijer ligi šteti najviše našem nacionalnom timu. Pogledajte utakmicu Mančester Siti - Njukasl Junajted. Jedva da je bilo Engleza na terenu. Trojica od 22 igrača... To je sramota za Englesku", rekao je oštro 34-godišnji Ferdinand i dodao:

"Ako odgledate takvu utakmicu morate da se zapitate da li bi trebalo uvesti ograničen broj stranih igrača, pa čak i kada je riječ o tvom, vlastitom sastavu, timu, klubu... Trenutna situacija je takva da u nekim klubovima naši reprezentativci sjede na klupama i onda se nadate da ćete uraditi nešto na Svjetskom prvenstvu. Nećete...", tvrdi Ferdinand.

On je naveo primjer Superlige Turske, ali on nije primjenljiv u Engleskoj, jer Turska nije u Evropskoj Uniji i sebi može da dozvoli ograničen broj stranih fudbalera.

"Ja bih uradio ono što su uradili Turci. Kod njih postoje limiti", kaže Ferdinand.

"U toj zemlji, klubovi mogu da imaju najviše desetoricu stranaca registrovanih, a od toga smiju da uvrste samo šestoricu među 18 kandidata za utakmicu. Znam da zakoni Evropske Unije na to ne bi gledali kao na nešto legalno, ali to mora da se dogodi. Ako želimo da sačuvamo engleski fudbal, njegove specifičnosti i nasljeđe koje je bogato - nešto moramo da uradimo".

Rio bi trebao da zna da u Srbiji postoji još restriktivnije pravilo u odnosu na tursko - samo četvorica stranaca!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC