• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojanović: Ne bježim od svojih grešaka, ali

"Znate sami kada sam došao, znate i kako je ekipa bila stvarana, znate i da mi je 50 odsto igrača došlo nespremno. Ne može sve preko noći".

 Stojanović: Ne bježim od svojih grešaka, ali Izvor: MONDO

Crvena zvezda je učešće na evropskoj sceni za ovu sezonu završila već početkom avgusta, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, dok je u prvih pet kola Jelen Superlige izgubila pet bodova.

Poslije remija sa Donjim Sremom, crveno-bijeli zaostaju tri boda za Partizanom. Iako je smiješno tu razliku smatrati velikom nakon samo pet odigranih utakmica, trener Slaviša Stojanović svjestan je da njegovu ekipu čeka veliki posao da je nadoknade.

"Za svakim bodom je žal, ali prvenstvo traje 30 kola. Naravno da mi nije svejedno, posebno zbog načina na koji smo izgubili te bodove i protiv kojih ekipa, ali ima još 25 utakmica, cijeli proljećni dio... Čuo sam da ovdje u posljednjih par godina, ako Partizan pobjegne na pet-šest bodova, to se teško stiže. Zbog čega, to su druge priče...", kazao je Stojanović.

Slovenački strateg pokušao je da "trgne" igrače jednočasovnom lekcijom na prvom treningu poslije 2:2 sa klubom iz Pećinaca. Da li je u tome uspio, vidjećemo u nedjelju kada Zvezda bude igrala protiv Voždovca (15 časova, stadion Obilića). Čak je i Stojanović skeptičan.

"Jedno su očekivanja, drugo je realnost... Očekujem da pokažemo stabilnost i odgovornost, prije svega prema klubu i armiji navijača", rekao je trener, koji ovakav stav vjerovatno ima zbog remija "rezervista" sa ubskim Jedinstvom (1:1) samo dan nakon dugačke lekcije koju je održao svim igračima.

"Nisu ozbiljno shvatili svoj posao. Mi smo ovdje da radimo, neko nas plaća za ovo. Nije ovo hobi, nije ovo izlet, niti rekreativan fudbal. Ovo je ozbiljna sredina gdje nas ocjenjuje četri miliona naših navijača. Ako smo se odlučili za ovaj posao, treba da smo profesionalni, odgovorni, pošteni i iskreni u svakoj namjeri, svaki put kada izađemo na teren. Ovo definitivno nije 'zezancija' nego ozbiljan posao", ljutito je poručio fudbalerima.

Ipak, svjestan je Stojanović da i sam ima odgovornost za rezultate i igre koji ne ispunjavaju ambicije kluba.

"Ne želim nikada da se hvatam za alibi i moja odgovornost sigurno postoji. Ne bježim od svojih grešaka, ali znate sami kada sam došao, znate i kako je ekipa bila stvarana, znate i da mi je 50 odsto igrača došlo nespremno. Ne može sve preko noći...".

Međutim, upravo je vrijeme ono čega u Crvenoj zvezdi nemaju. Partizan je osvojio šest uzastopnih titula prvaka Srbije i od igrača u crveno-bijelim dresovima očekuje se (pa i zahtijeva) da ove sezone prekinu niz komšija.

"Imperativ titule je postavljen, ali do titule se dolazi sa maksimalnom mobilizacijom svega - i kluba i rada na treningu. A, što se tima tiče, mi smo se organizovali sedam dana prije početka prvenstva", podsjetio je Stojanović.

Ipak, vjeruje da crveno-bijeli mogu do pehara.

"Ova ekipa ima kvalitet za prvo mjesto, ali treba mnogo rada i mnogo koncentracije i, opet kažem, ne ide sve preko noći. Imamo igrače koji su bili reprezentativci, ali saberite koliko su 'velikih utakmica' odigrali posljednjih sezona. Zatim, koliko ovih igrača ima titulu prvaka? Koliko igrača u ovom timu zna da se bori sa pritiskom 'lova' na titulu. To sve utiče...".

Kao veliki problem svog tima, Stojanović je apostrofirao nedostatak samopouzdanja.

"Nažalost tako je. Treba da radimo na tom psihološkom polju, a samopouzdanje se stiče samo dobrim radom".

Objasnio je i zašto je igru u finišu meča sa Donjim Sremom nazvao "kukavičkom".

"Kod 2:0 pred toliko navijača i na domaćem terenu moraš da preuzmeš inicijativu, moraš da pokažeš zrelost i karakter. Mi to nismo uradili".

Otkrio je i da igrači prilikom gola koji su primili u nadokandi, poslije kornera, nisu bili postavljeni po dogovoru. Za to je, takođe, okrivio nedostatak samopouzdanja.

"Onjilo je bio tamo gdje treba da bude, imao je loptu na glavi, nažalost odbila se pravo na njihovog igrača. Slabo smo reagovali. U poluvremenu je igračima rečeno da drže igrača, ne zonu, kod prekida. Jednostavno, reakcija igrača na postavljenu odbranu je takva, nekada se to nonšalantno uradi".

Da li smije profesionalcima da se dogodi da budu nonšalantni u 90. minutu?

"Dešava se to i u Ligi šampiona", odgovorio je Stojanović.

Iako ne direktno, Stojanović je nagovijestio da će utakmica sa Voždovcem biti posljednja prilika za neke igrače da pokažu da li zaslužuju status prvotimca Crvene zvezde.

"Ima puno različitih varijanti, neke je stigao umor, neki nisu pokazali nivo znanja, nekima treba da se pruži šansa. Puno je segmenata na kakav način treba pristupiti toj utakmici... Kada sam došao rekao sam da želim da imam 25 igrača i tri golmana, radi se na tome da se grupa igrača odvoji i približavamo se tom cilju".

Konflikt Vešovića i Pečnika
Tokom treninga u srijedu Marko Vešović i Nejc Pečnik ušli su u verbalnu raspravu nakon jednog duela, tokom kojeg je bilo obostranog povlačenja i guranja. Vešović je glasno upitao Slovenca "što me psuješ", ali nije dobio odgovor. Krenuo je Crnogorac potom ka saigraču, ali ga je Novak Martinović zaustavio. Po završetku treninga Slaviša Stojanović je rekao da su igrači izgladili nesporazum.

"Sve je riješeno. To je sve fudbalski, kada stigne umor dođe neki žešći duel, malo se zakači laktom, malo se povuče, upotrijebe se neke riječi, ali sve je to u normali. Njih dvojica su to riješili... Oni su i privatno dobri prijatelji", kazao je trener crveno-bijelih.

Pritisak uprave?
Stojanović je rekao da poslije remija sa Donjim Sremom nije imao zvaničan razgovor sa čelnicima kluba.

"Nisam imao, jedino mali konstruktivni razgovor sa jednim od potpredsjednika i sa sportskim direktorom pred odlazak na utakmicu protiv Jedinstva".

Koliko na igrače utiče pritisak uprave da se osvoji titula?

"Radimo u takvoj sredini da druge alternative nema i moramo da prihvatimo sve što nosi taj pritisak, i pozitivno i negativno"
, istakao je Stojanović.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC