• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evrogolovi Daude u Novom Sadu

Fantastičnim golovima do danas uspavanog Abiole Daude, uz pogodak Nejca Pečnika, Crvena zvezda je pobokedila Proleter u Novom Sadu 3:0.

 Evrogolovi Daude u Novom Sadu Izvor: MONDO

Mjesecima su navijači Crvene zvezde čekali da vide ono što su slutili da Abiola Dauda umije i zna.

I dočekali su!

Snažni Nigerijac obilježio je prvu utakmicu šesnaestine finala Kupa Srbije za sezonu 2013/14, u kojoj se Crvena zvezda dugo mučila sa drugoligašem Proleterom, ali kada je Nejc Pečnik postigao prvi gol na "Karađorđu", to je bio znak za Daudu da pokaže raskošan talenat:

Ove srijede, pred nekoliko hiljada gledalaca u Novom Sadu: Proleter - Crvena zvezda 0:3 (0:1)!

Strijelac prvog gola za Beograđane bio je Pečnik u 44. minutu, glavom, na oštar centaršut Nikole Mijailovića sa desnog krila. Golman domaćih Nastić bio je "na lopti", ali nije uspio da zaustavi udarac Slovenca, koji je postigao peti gol u 11. nastupu u crveno-bijelom dresu.

I onda... U 60. minutu, Abiola Daude postigao je najljepši pogodak od dolaska u Beograd. Bio je to solo prodor, Nigerijac je uzeo loptu na centru i nanizao petoricu igrača Proletera, a potom i golmana, prije nego što je iskosa poslao loptu u praznu mrežu.

Ovakav gol rijetko se viđa na našim terenima!

Ništa manje efektan gol Dauda je postigao u 84. minutu. Snažni centarfor minijaturom je "razbio" jedan tih period utakmice, u kojem su oba tima čekala kraj. Primio je loptu petom, okrenut leđima golu, okrenuo se, namjestio i sa 20 metara uputio neodbranjiv šut u "dalji" Nastićev ugao.

I ovo će se premotavati.

Mnogo prije toga, u 6. minutu, poslije velike greške golmana crveno-bijelih Miloša Vesića, Branko Žigić imao je dobru priliku, ali je Mijailović izbacio loptu sa gol crte. Ili je lopta prešla crtu cijelim obimom?

I to će se premotavati...

Bilo kako bilo, Zvezda se poljuljana osvajanjem jednog od šest bodova u prethodna dva kola Superlige, ali i suočavanjem ekipe i Uprave sa nezadovoljnim navijačima, priče o smjeni trenera Slaviše Stojanovića, vratila pobedom. Njeni navijači nadaju se da će Dauda uspjeti da zadrži ovu formu i u narednim utakmicama, a prva je u nedelju uveče, protiv Spartaka na "Marakani".

PROLETER: Nastić - Tanasin, Dragojević, Stanojkev, Žigić, Balbanović, Tanušev, Babić, Vujaklija, Ivanić - Nedeljković.

CRVENA ZVEZDA: Vesić - Vešović, Omega, Martinović, Mijailović - Gogić, Savićević, Ninković, Pečnik - Mihajlović, Dauda.

TOK UTAKMICE

1 - Nekoliko hiljada navijača, uglavnom Crvene zvezde, okupilo se po lijepom i sunčanom vremenu da prati jednu od zanimljivijih utakmica šesnaestine finala.

2- Biće zanimljivo vidjeti kako će ova izmešana postava do juče smjenjivanog Stojanovića izgledati na terenu. Zvezda poslije dugo vremena izlazi na teren sa dvojicom klasičnih napadača, debitovao je Omega u centru odbrane, a šansu u napadu, uz standardnog Daudu, poslije dugo vremena dobio je Mihajlović.

2 - Kapiten Milijaš je na klupi, a četvorica vezista trebalo bi da stoje u "rombu": Gogić, Ninković, Savićević, Pečnik.

2 - U odsustvu Milijaša i Bajkovića, na terenu je rezervni golman Vesić, kapitensku traku nosi Ninković.

5 - Prva šansa za Crvenu zvezdu, ali je oštar šut Ninkovića, posle centaršuta Vešovića sa desnog krila, završio preko gola. Doduše, Ninkoviću je prilikom šuta zasmetao Mihajlović.

6 - Odmah šansa na drugoj strani! Jedna duga lopta prevarila je i Omegu i Martinovića, Vujaklija je istrčao sam pred Vesića ali ga je u trenutku šuta (a bio je iskosa sa lijeve strane na sedam, osam metara od gola) stigao Omega i izblokirao. Korner.

6 - STATIVA! Poslije kornera Vesić je početnički reagovao i loptu ispustio na peterac, odakle je Žigić pokušao da ćušne loptu u gol, ona se odbila od stative i krenula u mrežu, ali je Mijailović u posljednji čas izbio loptu u polje.

Veliko je pitanje da li je lopta cijelim obimom prešla gol crtu.

U svakom slučaju, Crvena zvezda je imala MNOGO sreće u 6. minutu i samo zahvaljujući prisebnosti Mijailovića nije surovo kažnjena za grešku Vesića.

12 - Nova gužva pred golom Proletera, Dauda je na lijevom krilu sačekao saigrače da se priključe a onda sjajno poslao loptu na peterac, gde je u trenutku šuta jedan od štopera Proletera izblokirao "zahuktalog" Ninkovića.

Navijači Crvene zvezde već časte igrače parolama, poput: "Manekeni, manekeni..."

Podsjetimo, poslije vezanih neuspeha u Superligi protiv Donjeg Srema (2:2) i Voždovca (0:1), Delije su naredile igračima da skinu dresove i predaju im ih odmah poslije utakmice, poslije čega su najvatreniji navijači u ponedjeljak uveče došli na sastanak Upravnog odbora kluba i čelnicima uručil dresove nazad.

Uprava Crvene zvezde tiho je osudila ovaj čin.

18 - Velika šansa za Mihajlovića i veliki promašaj mladog napadača. On je sam pred golmanom Nastićem promašio čitav fudbal na centaršut Vešovića sa desnog krila, mada je usporeni snimak pokazao da se Vešović nalazio u ofsajd poziciji u trenutku kada je dobio loptu.

18 - Mihajlović! Nova dobra šansa i nova loša reakcija centarfora Zvezde! Ninković je uzeo Novosađanima loptu na 20 metara od gola, odmah uposlio Daudu, koji je sa desne strane uputio oštar centaršut, ali Mihajlović na drugoj stativi nije bio načisto da li je potrebno da šutira ili primi loptu...

...na kraju nije uradio ni jedno, ni drugo.

24 - Poslije nekoliko dobrih akcija po desnom boku, gdje je agilan Vešović, Crvena zvezda je pokušala dugim loptama da prebaci loptu pred gol Novosađana i uposli Daudu ili Mihajlovića, ali se to nije pokazalo kao dobro rješenje. Za sada...

27 - Konačno dobar, fudbalski potez talentovanog Mihajlovića. Pronašao ga je na ivici šesnaesterca Mijailović, Zvezdin centarfor je primio loptu, "trznuo" rivala i onda tukao lijevom nogom, ali pored stative.

35 - Poslije dugo vremena akcija Proletera. Prvo je Balabanović poslije duela sa Ninkovićem u šesnaestercu Vesića ostao na zemlji, ali domaći nisu tražili penal, već je u nastavku akcije Babić šutirao iz prve. "Drop kik" sa 18 metara završio je iznad gola!

39 - Šansa za Proleter, ali je Vesić, za razliku od 6. minuta, ovog puta bolje intervenisao, a i lopta je išla pravo u njega. Iskosa sa 12, 13 metara probao je "suvim listom" Tanušev, ali golman Crvene zvezde nije bio na velikim iskupenjima.

Međutim, u posljednjih deset minuta Proleter igra otvoreno i prijeti zvučnijem gostu.

42 - Šut Daude, lijevom, iz prve, sa 15 metara - preko gola! Mijailović je ponovo odlično centrirao sa leve strane, Nigerijac nije želio da štopuje loptu, već je "hvatao" volej iz prve, ali bio malo neprecizan.

Zvezda gomila propuštene prilike...

44 - GOOOOOL! Zvezda vodi 1:0. Treća sreća za Mijailovića. Njegove lopte u golove nisu u golove pretvorili napadači Mihajlović i Dauda, ali jeste efikasni vezista Pečnik. Slovenac se digao u vazduh i glavom savladao Nastića, koji je "bio na lopti", ali nije uspio da zaustavi udarac.

Slovencu je ovo peti gol na 11 utakmica za Crvenu zvezdu i on je najefikasniji igrač kluba ove sezone.

POLUVRIJE - Nije se ni stišalo slavlje navijača Zvezde, a sudija Danilo Grujić označio je kraj prvog poluvremena, u kojem je Crvena zvezda imala više od igre, bolje šanse, ali je lako moglo da se dogodi i da Proleter povede.

Uprkos vođstvo, poljuljani Stojanovićev tim daleko je od "završenog posla" u Novom Sadu.

DRUGO POLUVRIJEME

46 - Počelo je drugo poluvreme. Crvena zvezda ništa nije menjala, a u timu Proletera Babića je zamenio Bošković.

55 - Za deset minuta igre u drugom poluvremenu nijedan tim nije uspeo da stvori šansu za gol, ali je došlo do povrede. Mijailović je kolenom u butni mišić udario Nedeljkovića, kojem je zbog "paralize" ukazvana pomoć.

Dva minuta kasnije zamenio ga je Stančetić. U tom trenutku Stojanović je pripremao Milijaša...

57 - Dvostruka izmjena u Crvenoj zvezdi, Milijaš je zamijenio Savićevića, a Kovačević Gogića.

60 - GOLČINA DAUDE! Kakva se rijetko viđa i na evropskim terenima, pa i kod nas. Nigerijac je uzeo loptu na polovini terena i poput nekih slavnih kolega koje nećemo baš da imenujemo nanizao petoricu fudbalera Proletera, a na kraju i golmana, prije nego što je poslao loptu u nebranjenu mrežu.

Dugo se čekao Dauda, koji je sjajno počeo karijeru u Zvezdu prošlog proljeća, a onda upao u krizu. Da li je ovo nagovještaj izlaska iz iste?

Njegov pogodak biće kandidat za gol godine u Srbiji.

66 - Poslije vođstva od 2:0, Crvena zvezda nastavlja da napada, Mihajlović je u 66. minutu probao da i sam postigne efektan gol, ali nije "uhvatio" makazice...

68 - Dobra šansa za Prolter, tj. Stanojeva! Na centaršut iz prekida sa desne strane, Stanojev je bio najviši u skoku ispred Vesića, ali je njegov udarac glavom sa desetak metara udaljenosti završio preko prečke.

75 - Lijepa šansa za Mihajlovića, poslije novog, ko zna kojeg po redu centaršuta Mijailovića. Mihajlović je precizno gađao "dalji" ugao, ali je Nastić požrtvovanom intervencijom izbio loptu u korner.

78 - Lijepa akcija Proletera, lep šut Ivančića iz trka sa 16 metara i sigurna intervencija Vesića, koji je greškom počeo susret, ali je od tada postao sve sigurniji i staloženiji.

79 - Desetak minuta prije kraja, trener Crvene zvezde Stojanović izvlači svog najboljeg igrača na ovoj utakmici Mijailovića i daje šansu pomalo zaboravljenom Mladenoviću.

84 - NOVA BRAVURA DAUDE! Razigrani Nigerijac postigao je još jedan gol vrijedan pažnje, a cijela akcija podsjetila je na nešto što je radio i radi Drogba. Dauda je primio loptu petom, okrenut leđima Nastiću, a onda iz okreta tukao i pogodio dalji ugao. Centarforski.

Poslije ovoga, navijači Crvene zvezde mogu samo da se pitaju: "Dauda, šta je bilo s tobom sve ovo vrijeme?"

89 - Borbeni Proleter minut prije kraja utakmice imao je veliku šansu da smanji na 3:1 i časno se oprosti od Kupa, ali je igrač sa brojem "18" sa ivice šesnaesterca ciljao, plasirao i promašio za pola metra.

(Nikola Janković - MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC