• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Totenhem imao igru, Murinjo Matu

"Cijela" Evropa gledala je londonski klasik između Totenhema i Čelsija. Na kraju - 1:1. Dva srdačna razgovora Viljaša-Boaša i Murinja.

  PREMIJER: Totenhem imao igru, Murinjo Matu Izvor: MONDO

Ni Totenhem, ni Čelsi.

Ni Andre Viljaš-Boaš, ni Žoze Murinjo.

Sjajan londonski derbi završen je bez pobjednika, što je i najrealniji ishod - 1:1.

Totenhem je apsolutno nadigrao Čelsi u prvom poluvremenu, čemu je doprinijela i ziheraška postava Žozea Murinja, ali se domaći tim potom povukao pod presingom gostiju, što je uz jednu ključnu izmjenu na poluvremenu (majstor Huan Mata umjesto radnika Džona Obija Mikela) dovelo i do poravnanja.

Strelci Gilfi Sigurdson u 19, poslije sjajne akcije Kristijana Eriksena i Roberta Soldada, odnosno Džon Teri u 65. minutu, glavom, poslije prekida, sa peterca, na asistenciju zaboravljenog Mate.

I na kraju kontroverza. Fernando Tores je, pod nerazjašnjenim okolnostima, isključen u 81. minutu. Sudija Majk Din dugo je razmišljao, konsultovao se, razgovarao i onda pokazao drugi žuti karton zbunjenom Toresu, koji se 30-ak sekundi ranije nalazio u vazdušnom duelu sa Janom Fertongenom.

Bio je to jedan klasičan, snažan, ostrvski vazdušni duel Španca i Belgijanca, niko nikoga nije udario laktom, niti koljenom, nogom - tijelo o tijelo, i onda je Fertongen zgrabio Toresa za dres i povukao ga sa sobom na "patos". Tresnula su obojica, uhvatila se za glave, a kad su se sabrali - Din je pokazao drugi žuti karton Toresu.

To je bila toliko neočekivana odluka da je Doson na trenutak krenuo ka svlačionici, misleći da je on isključen.



Fantastično prvo poluvrijeme, u kojem je Viljaš-Boaš potpuno zatvorio presingom neinventivni Čelsi sa Mikelom u sredini i Ramirešom na desnom krilu, gdje bi inače trebalo da igra Mata, završeno je stativom!

Ta akcija mogla je da "ubije" utakmicu pred odlazak na odmor, ali je Paulinjo iskosa pogodio "prvu" stativu gola Petra Čeha, poslije divne akcije Kajla Vokera i srčanog Anderosa Tauzenda po desnoj strani. Prije toga, u 19. minutu, Eriksen započeo je akciju na sredini terena, uposlio Soldada koji je u duelu sa Terijem primio loptu tako nevješto, a vješto, da je asistirao Sigurdsonu.

Islanđanin je u naletu uspio da izbjegne start Terija i onda udarcem lijevom nogom, potpuno van balansa, prevari Čeha - 1:0, za erupciju oduševljenja na "Vajt hart lejnu". Cijeli stadion pjevao je u tim trenucima Murinju:

"You're not so special anymore".

I zaista ničeg specijalnog nije bilo u igri Čelsija u prvom poluvremenu, niti je Murinjo naslućivao da će imati čime da iznenadi dugogodišnjeg učenika i zemljaka Viljaša-Boaša, sa kojim nije ostao u dobrim odnosima kada su se rastali prije četiri godine, o čemu su obojica pričala uoči derbija.

Kad smo već kod toga, Viljaš-Boaš mu je džentlmenski prišao prije utakmice i pružio ruku, a po završetka meča ponovo ga, poslije rukovanja, zadržao, insistirao na kratkom razgovoru i kao da ga je mimikom pozvao da se nađu potom na stadionu.



AVB ga je nadmudrio u prvom, ali je Murinjo imao "keca" u rukavu za drugo poluvrijeme. Ostavio je Mikela u svlačionici, povukao Ramireša u sredinu, a Matu ubacio u ono malo prostora što je postojalo između defanzivne i vezne linije Totenhema.

Taj "rovac" radio je i radio, pomijerao postepeno Totenhem unazad, pa je tako domaći tim već sredinom drugog poluvremena stajao deset metara bliže Ugu Loriju nego u prvom poluvremenu. Igralo se tvrdo, taktički, strpljivo, ali sve češće na polovini "pijevaca", koji su za to bili surovo kažnjeni u 69. minutu.

Faul na 35 metara od gola po sredini, centaršut Mate na peterac, Majkl Doson je napravio pomalo i bezobrazan potez po svoj tim kada je odustao od jurnjave sa Terijem, poslije čega je kapitenu Čelsija ostalo samo da se "pokloni" pred Lorijem.

Francuz obožava da izlazi van gol-crte, ali tada nije smio - 1:1.

I prije i poslije toga navijači Totenhema, koji najviše mrze Arsenal pa Terija, zviždali su kapitenu plavih, koji im je svašta rekao prilikom klasične engleske bijesne proslave gola. Englezi su inače čuveni po tome da golove najčešće proslavljaju tako što djeluju bijesno, a ne srećno.

Totenhem sa 12, odnosno Čelsi sa deset bodova u prethodnih pet kola bili su donekle zadovoljni sa 1:1 i utakmica se ozbiljno sredila poslije izjednačenja, jer su i jedni i drugi znali da Arsenal ni pobjedom u svojoj utakmici ne bi otišao predaleko (hipotetičkih 15 bodova).

Vjerovatno bi ovo bio posljednji pasus izvještaja da Din nije napravio "čarlamu" od jednog duela Toresa i Fertongena, a taj jak sudar bio je samo kulminacija njihovih "off the ball" duela od početka susreta. Isključio je Toresa, što je Murinja natjeralo da dotrči do gol crte i na brzinu napravi novi raspored igrača na terenu u namjeri da se sačuva tek drugi bod na trećem gostovanju u sezoni.

Centimetri su dijelili Čelsi potom od poraza, kada je Sigurdson uhvatio volej sa 25 metara i parabolom prebacio Čeha, ali i prečku u 87. minutu.

I to nije bilo sve. Najbolji fudbaler utakmice Musa Dembele u nadoknadi vremena je napravio fantastičnu priliku rezervisti Džermajnu Defou, koji nije pokazao centarforski gen u duelu sa Čehom.

Od osnivanja Premijer lige 1992. godine, Totenhem, inače trofejniji klub, ostao je sa samo tri pobjede nad Čelsijem u utakmicama kod kuće i u gostima. Posljednji put, "pijevci" su dobili "plavce" 2010. godine kada je pobjedonosni pogodak postigao Luka Modrić.

Statistika - Totenhem 12 šuteva ka golu, četiri u okvir, Čelsi 11 šuteva ka golu, pet u okvir. Posjed lopte 50:50.

Ishod - 1:1.

Fer!

(N. Janković - MONDO, Guliver/Getty Images/Clive Rose)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC