• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Greenpeace prekinuo meč zbog Gasproma

Nastavlja se rat između Rusije, odnosno "Gasproma" i "Greenpeacea". Ovu bitku dobili su volonteri globalne organizacije za zaštitu životne sredine!

 LŠ: Greenpeace prekinuo meč zbog Gasproma Izvor: MONDO

Ruska obalska straža uhapsila je 19. septembra 30 aktivista organizacije "Greenpeace" u severnim morima zbog toga što su snimali šta se događa na naftnoj platformi giganta "Gasprom", pod nazivom "Prirazlomnaja".

Jedan od njih, fotograf, već je osuđen u Rusiji zbog - piraterije, odnosno kršenja autorskih prava!?

Ove večeri, daleko od Rusije, u Švajcarskoj, odnosno Bazelu, "Greenpeace" je uzvratio udarac. Žestok, medijski udarac.

"Gasprom" je jedan od najjačih sponzora UEFA fudbalske Lige šampiona i to je "Greenpeace" lijepo iskoristio - aktivisti ove organizacije kao komandosi su se spustili ni krovove "Sent Jakobs" parka u Bazelu i razvili ogromnu zastavu na kojoj je od "Gasproma" traženo da prekine da "faulira" Arktik, odnosno Sjeverni pol.

Zbog ove diverzije, utakmica Bazel - Šalke prekinuta je na kratko. Nimalo slučajno, "Gasprom" je generalni sponzor njemačkog kluba iz grada Gelzenkirhen.

"Greenpeace", sa sjedištem u Holandiji, ima 2.400 aktivista i preko 15.000 volontera širom planete, a cilj ove organizacije je očuvanje životne sredine, odnosno sprečavanje uzroka globalnog zagrijavanja, sječa šuma, prašuma i džungli, pogroma ribe, "rekreativnog" ubijanja kitova i ostalih ugroženih vrsta, zaustavljanje genetskog inženjeringa, sprečavanje svih nuklearnih proba i razvijanja nuklearnog, biološkog, hemijskog i ostalog oružja, itd.

"Greenpeace" je ulazio u problem sa mnogim svjetskim vladama, od SAD, preko Japana, Kine, Brazila, a sada je u toku dramatična situacija sa Rusijom, koja insistira na zatvaranju uhapšenih aktivista.

Oni su u svojoj akciji hteli da ukažu na to da eksploatacija nafte iz sjevernih mora narušava floru i faunu na Arktiku, ugrožava život rijetkim životinjskim vrstama i, na kraju, dovodi do globalnog zagrijavanja odnosno topljenja glečera na Sjevernom polu.

Pokušaj upada aktivista na platformu okarakterisan je kao pokušaj - piraterije.

(Nikola Janković - MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Alex Grimm

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC