• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević: Od Partizana prave beskućnika

Predsednik JSD Partizan Duško Vujošević kaže da oduzimanjem stadiona u Humskoj neko od Partizana želi da napravi beskućnika.

  Vujošević: Od Partizana prave beskućnika Izvor: MONDO

Sportsko društvo Partizan moglo je danas da posjeduje jedan od najmodernijih sportsko-poslovnih objekata u Evropi.

Međutim, nedostajao je jedan potpis...

Skupština Grada Beograda stopirala je ambiciozni projekat, a Partizan je ostao bez supermodernog stadiona na Topčiderskom brdu. Crno-bijeli, sedam godina kasnije, suočeni su sa novim problemom oko stadiona. Ovaj put mogli bi da ostanu na ulici.

Viši sud u Beogradu donio je odluku da se vlasništvo nad stadionom u Humskoj ulici vrati Vojsci, tačnije da pripadne Ministarstvu odbrane Vlade Republike Srbije.

Partizan još uvijek nije dobio zvaničnu odluku suda, a predsjednik "parnog valjka" za MONDO kaže da je to pokušaj gašenja još jedne institucije.

"Advokati nas uvjeravaju da je sve čisto i da ne postoji osnov po kojem bi stadion mogao da promijeni vlasnika. Ali, očigledno da neko želi od Partizana da napravi beskućnika, da ugasi još jednu instituciju. Neće samo Partizan postati beskućnik, već i mnogi drugi ljudi koji su pod kreditima i drugim obavezama...", naglašava Vujošević.

Prvi čovek crno-bijele porodice kaže da sportsko društvo još nije dobilo zvaničnu odluku i obrazloženje Višeg suda.

"Napismeno još nismo dobili odluku suda, a nas najviše zanima sudsko obrazloženje zbog čega bi stadion trebalo da pređe u vlasništvo Ministarstva odbrane. Stadion je još 1990. godine legalno postao vlasništvo JSD Partizan, kada je savezni sekretar za narodnu odbranu SFRJ general armije Veljko Kadijević stadion u Humskoj prebacio u vlasništvo crno-bijelih", nastavlja trofejni košarkaški stručnjak.

"Poslije šest-sedam godina pojavili su se privatni interesi oko zemljišta i stadiona, pa se slučaj preselio na sud. Proces je godinama bio u mirovanju dok se ponovo nisu povratili privatni interesi. Sada će odluku da donese sudstvo, o kojem imam posebno mišljenje, a ono se samo potvrdilo u ovom slučaju".

Članovi porodice SD Partizan ubijeđeni su da su pravni propisi u slučaju stadiona u Humskoj na njihovoj strani.

Generalni sekretar FK Partizan Darko Grubor u srijedu je za MONDO rekao da odluka Višeg suda nije konačna i da će se poslije žalbe SD Partizan ući u novi proces sve do drugostepene odluke.

Takođe, bivši generalni sekretar FK i svojevremeno čelnik SD Partizan Žarko Zečević je prije godinu dana u emisiji "Dođite na stadion" Željka Pantića pojasnio čije je vlasništvo stadion u Humskoj.

"Partizanov stadion je apsolutno, čisto vlasništvo Sportskog društva Partizan. A ako neko hoće da izvrši eksproprijaciju tog prostora moraće (prisilno oduzimanje imovine od privatnih lica u opštem interesu), bogami, dobro da se pomuči da to na sudu i dokaže".

Stadion u Humskoj postao je vlasništvo JSD Partizan 1990. godine, poslije pregovora koji su trajali nekoliko godina. Gensek SD Partizan Milan Obućina u intervjuu za "Novosti" u maju 2010. podsjetio je na koji način je "JNA" postao vlasništvo crno-bijelih.

"Činjenice su sljedeće: mi smo preuzeli stadion od vojske 1990. godine. U dokumentu piše 'JNA - država', jer vlasnik nekretnina armije je država. Pregovori su trajali nekoliko godina prije toga. Vojska je praktično željela da se ratosilja objekta koji joj je samo donosio trošak. Od tada do danas, kada smo preuzeli objekat, mnogo toga smo uložili u njega, što se lako može provjeriti
", istakao je Obućina.

Tužba koja je uslijedila čak sedam godina poslije dogovora iznenadila je sve u SD Partizan.

"Postupak da se objekat vrati Vojsci je pokrenut 1997. godine. Na razgovoru koji smo tada imali, a ne sjećam ko je bio predstavnik Ministarstva, kada smo u neformalnom razgovoru pitali 'Koji je povod, zašto sve ovo?', rečeno nam je 'Znate, imamo pritisak unutar Vojske. Partizan se privatizuje, a nas ima nekoliko hiljada vojnih lica koji nemamo stanove'. Zakazano je mnogo ročišta od 1997. godine do danas i sa svakog je Partizan izlazio kao pobjednik", istakao je prije tri i po godine Obućina.


Sa svakog, osim sa posljednjeg...

(Vladimir Sukdolak - MONDO, FOTO:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC