• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ibišević odveo "zmajeve" u Brazil!

U odlučujućoj utakmici Bosna i Hercegovina u Kaunasu golom Vedada Ibiševića u 68. minutu savladala Litvaniju i plasirala se na Svjetsko prvenstvo!

 Ibišević odveo "zmajeve" u Brazil! Izvor: MONDO

Asmir Begović, Asmir Avdukić, Ibrahim Šehić, Ervin Zukanović, Boris Pandža, Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Ognjen Vranješ, Muhamed Bešić, Adnan Zahirović, Miralem Pjanić, Elvir Rahimić, Zvjezdan Misimović, Damir Vrančić, Jasmin Fejzić, Muamer Svraka, Mensur Mujdža, Senijad Ibričić, Haris Medunjanin, Senad Lulić, Ivan Sesar, Sejad Salihović, Edin Višća, Vedad Ibišević, Edin Džeko, Izet Hajrović, Miroslav Stevanović, Zoran Kvržić i Avdija Vršajević ostaće zlatnim slovima upisani u istoriju reprezentativnog bh. fudbala. Ova generacija na čelu sa Safetom Sušićem uradila je ono što nikome od njihovih prethodnika do sada nije pošlo za rukom - plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Impresivno je BiH odigrala kompletne kvalifikacije. Zabilježeno je čak osam pobjeda na deset mečeva, uze jedan remi i poraz i više nego impresivnu gol razliku 30:6. Sa 25 osvojenih bodova, koliko je na kraju osvojila i Grčka (trijumf u posljednjem kolu protiv Lihtenštajna 2:0), BiH je osvojila prvo mjesto zbog boljeg međusobnog skora iz dvomeča sa Grcima (0:0, 3:1).

Odlučujući meč sa Litvancima bio je više nego težak. U prvom poluvremenu kao da su tegovi bili na nogama izabranika Safeta Sušića. Osim nekoliko dalekometnih udaraca Miralema Pjanića, BiH nije napravila izglednu šansu.

U drugom dijelu igre izgledalo je to mnogo bolje. "Zmajevi" su konstantno vršili pritisak ka litvanskom golu, ali je fenomenalni čuvar mreže domaćih Giedrius Arlauskis činio čuda i do 68. minutu držao svoju reprezentaciju u egalu.

Ipak, tada je uslijedila odlična akcija fudbalera u plavoj opremi. Edin Džeko asistirao je Vedadu Ibiševiću koji majstorski pogađa za, ispostaviće se na kraju, konačnih 1:0.

Do kraja susreta pokušali su Litvanci da dođu do izjednačenja, ali fudbaleri BiH su izdržali i zajedno sa 6.000 svojih navijača u Kaunasu proslavili istorijski trijumf i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Fudbaleri BiH sada i zvanično mogu da pakuje kofere za najveću svjetsku fudbalsku smotru…



TOK UTAKMICE:

90 - KRAJ UTAKMICE!!! BIH JE U BRAZILU!!!

86 - U prilici je bio jedini strijelac na utakmici, ali je loše šutirao, lopta je otišla pored gola.

78 - Domaći fudbaleri se ne predaju. Kalonas je pokušao da iznenadi Begovića, ali golman engleskog Stouka dobro je intervenisao i onemogućio Litvance da dođu do izjednačenja.

68 - GOOOL!!! VEDAD IBIŠEVIĆ, Bosna i Hercegovina vodi 1:0. Odlična asistencija Edina Džeke i završnica Ibiševića za veliko slavlje na stadionu u Kaunasu.

66 - Arlauskis sa stotinu ruku! Ponovo fenomenalno brani litvanski čuvar mreže brani udarac Ibiševića.

63 - Konačno se zatresla mreža Litvanaca, ali je gol Senada Lulića poništen zbog ofsajda. Opravdano.

55 - I Zvjezdan Misimović nije uspio ozbiljnije da zaprijeti golu domaćih, ostaje 0:0.

48 - Pjanić po treći put šutirao iz slobodnog udarca, ali heroj na litvanskom golu Arlauskis i dalje je nesavladan.

PRVO POLUVRIJEME:

45 - 0:0. Zabrinjavajuće prvo poluvrijeme za BiH. Osim dva šuta Pjanića iz slobodnog udarca, "zmajevi" nisu napravili ozbiljnu šansu iz igre. Osjeti se da su fudbaleri u plavim dresovima pod velikim pritiskom u najvažnijoj utakmici u istoriji za reprezentaciju BiH.

32 - Pokušava i Ibišević glavom, ali realizacija je ponovo izostala.

30 - Novu udarac Pjanića iz slobodnog udarca, ali epilog je isti, litvanski golman brani.

27 - Konstantni napadi gostujućih igrača, Litvanci se brane svim silama, ali fudbaleri BiH ne uspijevaju da naprave priliku za pogodak.

25 - Odličan udarac Kalonasa sa velike udaljenosti, ali sjajno brani Begović i loptu izbacuje u korner.

19 - Nesporazum napadačke linije BiH. Emir Spahić ubacio je sa lijeve strane, Edin Džeko "skinuo" je loptu sa noge Vedadu Ibiševiću i ona je završila u gol autu.

16 - Prijete i Litvanci iz prekida preko Mindaugasa Kalonasa, ali lopta završava daleko od gola Asmira Begovića.

9 - Prva prilika za BiH. Odličan udarac Miralema Pjanića iz slobodnog udarca sa preko 20 metara, ali je iz samih rašlji loptu izvukao golman Litvanije Giedrius Arlauskis.

1. minut
- Njemački arbitar Feliks Cvajer dao je znak za početak utakmice.

LITVANIJA: Arlauskis, Žaliukas, Vaitkunas, Kijanskas, Borovskis, Mikoliunas (od 69. min. Valskis), Panka, Kalonas, Vičius, Matulevičius (od 78. min. Razulis), Černić (od 85. min. Sirgedas). Selektor: Igoris Pankratjevas.

BIH: Begović, Spahić, Vršajević (od 71. min. Zahirović), Bičakčić, Misimović, Medunjanin, Salihović, Pjanić, Lulić, Ibišević, Džeko. Selektor: Safet Sušić.

(MONDO, foto: Klix)

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzevad

Ja volim da je Bosna i Hrecegovina bobijedila Litvaniju.Idemo u Brazil!!!Hvala puno''ZMAJEVIMA'' BiH

Nerma

BRAVO "ZMAJEVI"!!Vi ste ponos nas i dokaz da Bosna i Hercegovina moze i zna disati kao JEDAN!HVALA VAM!

DZEVDET

BOSNA DO POBJEDE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC