• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska posla!

Počeli su kvalifikacije rezultatom 6:1, završili ih sa 5:1, a već godinu dana znaju da neće igrati na Mundijalu u Brazilu. To mogu samo Srbi!

 Srpska posla! Izvor: MONDO

Teško je izabrati emociju na kraju puta ka Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koji su Srbi počeli sa novosadskih 6:1, a završili ga s jagodinskih 5:1.

Čovjek bi rekao da je riječ o Holandiji.

Ali, nije... Srbija je. I neće igrati u Brazilu, ali to nije apsolutno nikakva novost. To su definitivno saznali u septembru ove godine, ali su stvari bile jasne još u oktobru 2012. prije - dan manje - pa tačno godinu dana!

Fudbalska reprezentacija Srbije u posljednjoj utakmici Grupe A u kvalifikacijama za Mundijal 2014. deklasirala je komšije iz Makedonije u Jagodini, sedmom gradu koji je od raspada SFRJ ugostio srpski državni tim - 5:1 (3:0)!

Baš zbog ovog rezultata Srbi imaju razloga da budu ljuti na selektora Sinišu Mihajlovića i fudbalere.

Mora da se pobijedi i kad je važno.

Kažu: "Najbitniji su početak i kraj, sve ostalo je improvizacija", ali izgleda da su "orlovi" previše improvizovali u međuvremenu, pa su tako, dok je pola plenete drhtalo, radovalo se i tugovalo, oni  igrali čisto da se revanširaju tim istim Makedoncima za poraz u Skoplju, koji ih je tog 16. oktobra - ispostavilo se - koštao plasmana na Mundijal.

I onda su im dali pet komada...

Štaviše, tu ljutnju samo su pojačali neubjedljivi Hrvati i njihov "pogubljeni" selektor Igor Štimac, jer bi - hipotetički govoreći - sa pobjedom u Beogradu nad "vatrenima" (ono kad je Šimunić krvnički zaustavio Sulejmanija) večeras bili reprezentacija učesnik baraža za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

I možda bi izvukli neki Island ili opet te Hrvate i možda, ali samo možda... Igrali bi na najvećem sportskom događaju na planeti, uz Olimpijske igre.

S ovim rezultatima, bili bi učesnici Mundijala i da su "samo" pobijedili ove skromne, tehnički nedoučene Makedonce u Skoplju. Ali, srpska posla... Izgubili su 1:0 tada na stadionu "Filip II" i tu su izgubili i rat, iako je poslije toga bilo još mnogo bitaka.

Ostaće utisak da su kasno, prekasno, napravili tim sposoban da se bori za velike domete, ali tamo neke 2016. godine.

Šteta...

Šteta, jer srpski nacinalni tim, i ovako drastično podmlađen (na čemu treba čestitati selektoru Siniši Mihajloviću) svakako već sada ima kvalitet da se pojavi na velikoj sceni i da ne čeka EURO 2016.

Ali, srpska posla... Malo inata, malo sujete, malo naknadne pameti, malo nezdravih ljudskih odnosa i po ko zna koji put, ne samo kada je fudbal u pitanju, uspjeli su da izmisle milion razloga da ne ispoštuju onaj jedan - samo sloga Srbina spašava. I da ne uspiju u svom cilju...

Ovaj tekst bio bi ne izvještaj sa utakmice nego feljton kada bismo krenuli da nabrajamo greške koje su, svi zajedno, ne samo Savez, selektor i igrači, napravili na putu ka Brazilu koji su završili u Jagodini ove lijepe oktobarske večeri.

Ako srpski narod nije mogao da izbjegne pogibeljni star Josipa Šimunića (a cilj opravdava sredstvo, sad je jasnije nego bilo kada prije), onda ćemo se složiti da su najveću cijenu na kraju puta platili na naplatnoj rampi u Skoplju, ali su se bahatili i u "slučaju Matić" i sa startnih 11 za "Maksimir" i za strah od pobjede u Briselu i za mnogo u afektu izrečenih i napisanih riječi na tom putu.

Svi su sada pametniji (valjda?), pa bi trebalo da bude bolje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Valjda...



Opisivanje utakmice u kojoj je već poslije 20 minuta bilo jasno da će jedan tim stradati suvislo je u ovom trenutku, ali bi bila velika nepravda ne pomenuti da je Dušan Basta igrom protiv Makedonije zaslužio ne samo epitet igrača utakmice, već igrača na kojem bi - između ostalih - trebalo bazirati igru u budućnosti.

To isto važi i za Dušana Tadića.

Njih dvojica napravila su razliku u utakmici koja je bila bitna samo navijačima Srbije... Nažalost.

JAGODINA. Stadion: "Gradski". Gledalaca: Oko 15.000. Sudija: Ričard Truc (Slovečka).

SRBIJA: Stojković - Rukavina (od 83. Trajković), Ivanović, Nastasić, Kolarov - Milivojević (od 75. Petrović), Matić, Basta, Tošić, Tadic - Đorđević (od 61. Šćepović).

MAKEDONIJA: Pačovski - Demiri (od 56. Babunski), Grnčarov, Ibraimi (Trajkovski), Ivanovski (od 81. Jahović) - Alilovski, Noveski, Kostovski, Ranđelović - Ristovski, Stjepanović.

SEMAFOR


1:0 Ristovski autogol 16
2:0 Basta 19
3:0 Kolarov pen 39
4:0 Tadić 54
5:0 Šćepović 73
5:1 Jahović 83

SINIŠA MIHAJLOVIĆ:

"Mogu da budem zadovoljan ne samo ovom utakmicom, nego sa zadnjih nekoliko mjeseci. Vidi se da igramo sve bolje i da sazrijevamo. Da danas počinju kvalifikacije, sigurno bismo imali mnogo manje problema, ali za sve je potrebno vrijeme, a mi smo na pravom putu. Vjerujem da će nam se ovo isplatiti u budućnosti. Mislim da je treće mjesto realno u ovom momentu, jer ispred sebe imamo reprezentacije Belgije i Hrvatske. Ispod našeg nivoa odigrali smo jedino protiv Makedonije, ali ponavljam, na dobrom smo putu. Ko god da bude selektor imaće dobru ekipu".

(Nikola Janković, MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC