• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ferguson progovorio o Bekamu, Ronaldu, Kinu..

Objavljivanje autobiografije Aleksa Fergusona izazvalo veliku pažnju javnosti. Prvi put je otvoreno pričao (i pisao) o sukobima u svlačionici...

 Ferguson progovorio o Bekamu, Ronaldu, Kinu.. Izvor: MONDO

Ser Aleks Ferguson, legendarni trener Mančester junajteda, ponovo je ustalasao javnost u Engleskoj.

Na predstavljanju svoje autobiografije, u prisustvu velikog broja novinara, prvi put je otkrio pikanterije iz svlačionice "đavola" i javno iznio nekoliko detalja iz knjige.

U obraćanju medijima, najviše pažnje i vremena posvetio je svom odnosu sa Dejvidom Bekamom, penzionisanim vezistom čiji je odlazak iz Mančestera u Real bio praćen kontroverzama.

Sjećate se kopči iznad njegovog oka? Jesu nastale tako što ga je Ferguson pogodio kopačkom.

"Tokom posljednjih Bekamovih godina sa nama, postali smo svjesni da sve manje radi i čuli smo glasine da flertuje sa Realom", otkrio je penzionisani trener i živo se sjetio sukoba sa Beksom pred saigračima, poslije poraza od Arsenala (0:2) u FA kupu, 2003. godine.

"Sjedio je na oko 3,5 metra od mene. Između nas, na podu je ležao red kopački. Opsovao je. Krenuo sam ka njemu i dok sam mu prilazio šutnuo sam kopačku. Pogodila ga je tačno iznad oka. Naravno da je ustao i krenuo ka meni, a saigrači su ga zaustavili".



"Sjedi!', rekao sam mu. 'Iznevjerio si tim. Možeš da se svađaš koliko hoćeš'...".

"Sutradan je ta priča izašla u javnost".

Bekamova sudbina u klubu brzo je bila jasna i morao je da ode.

"To su bili dani kada sam rekao rukovodstvu da Dejvid mora da ode. Ta poruka je bila poznata članovima uprave kluba koji su me poznavali. Onog momenta kada igrač Mančester junajteda pomisli da je veći od menadžera, mora da ode".

"Govorio sam: U momentu u kome menadžer izgubi autoritet, nemate klub. Onda će ga igrači voditi, a tada nastaju i problemi. Dejvid je mislio da je veći od Aleksa Fergusona. Nemam dilemu oko toga. Nema veze da li je to Aleks Ferguson ili Pit vodoinstalater. Ime menadžera je nevažno. Autoritet se računa. Ne možete dozvoliti da vam igrač preuzme svlačionicu. Mnogi su to probali", rekao je Ferguson i dodao:

"Autoritet u Mančester junajtedu stanuje u kancelariji menadžera".


Ipak, Ser Aleks priznaje da u knjizi nije bio previše kritičan prema Bekamu. Smatra da će engleski superstar narednih godina razmišljati o tome da li je trebalo da 2007. odlazi iz Reala u LA Galaksi.

"Možda će u narednim godinama razmišljati da je trebalo da ostane u Realu (a ne da ode u Galaksi). Nisam bio previše kritičan prema Dejvidu u knjizi. On je idol svakom klincu na svijetu i volim ga. On je izvrstan dečko. Kada je došao kod nas, sa 12 godina, imao je veliku ambiciju da postane fudbaler, što sam obožavao".


Sa druge strane, Ferguson je istakao Kristijana Ronalda kao primjer momka koji je bio korektan prema klubu. Portugalac je otišao sa Old traforda 2009. godine, poslije 292 odigrane utakmice i 118 postignutih golova.

O njemu je imao samo riječi hvale.

"Kristijano je bio najtalentovaniji fudbaler kojeg sam trenirao. Nadmašio je sve sa kojima sam radio u Junajtedu, a radio sam sa mnogo njih. Pomogli smo Ronaldu da bude igrač kakav je bio i on nam je pomagao da povratimo uzbuđenje i vlastiti izraz, koji su imali timovi Mančester junajteda".

"Kada njegov odlazak više nije bio samo moguć, već izvjestan, postigli smo džentlmenski dogovor. Otišao sam u Karlosovu kuću u Portugalu i zatekao momka koji je izrazio želju da ide u Real Madrid", sjetio se Ferguson, pa prepričao razgovor:



"Rekao sam mu: 'Ne možeš da odeš ove godine. Ne poslije načina na koji je (bivši predsjednik Reala, Ramon) Kalderon pristupio svemu ovome'. Rekao sam mu: 'Znam da hoćeš da odeš u Real, ali radije bih pucao u tebe nego te prodao tom čovjeku sada... Nemojmo traćiti vrijeme. Ako neko dođe i ponudi rekordnu svotu novca, onda ćemo te pustiti"

Posebno poglavlje knjige posvećeno je Roju Kinu. Ferguson je prgavom Ircu posvetio veliki dio konferencije.

"Najteži dio njegovog tijela je njegov jezik. Ima najdivlji jezik koji možete da zamislite. Za nekoliko sekundi može da 'razoruža' i osobu sa najviše samopouzdanja na svijetu".


Podsjetimo, Roj Kin je nastupao za Junajted 12 godina (do 2005) i osvojio sve dostupne trofeje, uključujući i sedam titula Premije lige.



Na žalost sporta, neće ostati upamćen po trofejima, već po surovim startovima i lomljenju nogu protivnika.

"Sa Rojem smo imali epizode velikih tvrenja i drame, kada je pokušao da nametne svoju volju timu. Jednom prilikom, ušao sam u svlačionicu, a Roj i Rud van Nistelroj su se svađali. Saigrači su morali da ih razdvajaju. Bar je Van Nistelroj imao hrabrosti da mu se suprotstavi, jer nisu svi to smjeli. Uznemiravao je ljude, svirep je individualac. Kada je ljut, u stanju je da napadne".


"Vjerujem, i pomoćnik Karlos Keiroš se slagao sa mnom s tim u vezi, da se ponašanje Roja Kina pogoršalo kada je shvatio da više nije bio stari Roj Kin. U to smo sigurni. Postupali smo u skladu sa procjenom da su mu godine oduzele neke kvalitete. Pokušali smo da mu promijenimo opis posla, za njegovo i naše dobro"
, otkrio je Ferguson.

Ljetos penzionisani trener sjedio je na klupi Mančester junajteda od 1986. godine i učinio taj klub najvećim u Engleskoj. Izvjesno je da će njegova knjiga tek izazvati veliku pažnju i brojne reakcije.

Aleks Ferguson otkrio je da mu je dva puta nuđen posao selektora reprezentacije Engleske i da je oba puta odbio čelnike Fudbalske asocijacije.

"Nije bilo šanse da bih ikada mogao da razmišljam o tome. To nije bio "krevet eksera" koji me je privlačio da bilo kada legnem na njega".

Šta je najviše zaboljelo Ser Aleksa?

"Ništa kao gubitak titule od Sitija", otkrio je.

Takođe je i poslije poraza od gradskog rivala 1:6 bio ljut.

"Poslije tog meča, rekao sam igračima da su se osramotili".

(MONDO, foto: Beta/AP/Sang Tan, Guliver/Getty images/Ben Radford, Guliver/Getty images/Jasper Juinen, Guliver/Getty images/Phil Cole)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC