• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

...Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo... Nejmar!

Barselona ne umije bez brazilskih zvijezda, a ova prva koja se ne zove na "R" debitovaće u subotu u "El Klasiku".

 ...Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo... Nejmar! Izvor: MONDO

Na prste jedne ruke mogu da se nabroje sezone tokom prethodne dvije decenije u kojima Barselona nije imala brazilsku mega zvijezdu u svojim redovima, tačnije napadu.

Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo i poslije kraće pauze - Nejmar.



Najbolji fudbaler Brazila još se privikava na novu sredinu, a priliku da konačno zablista imaće u subotu, u najvećoj utakmici Španije, možda i Evrope. Nejmar bi trebalo da počne u novom izdanju "El Klasika" koji će biti odigran u Kataloniji.

Prisjetimio se kako su u utakmici Barselona - Real Madrid debitovali njegovi slavni prethodnici.

Ubjedljivo najsuroviji u debiju bio je Romario, a najlošiju partiju pružio je Ronaldo. Barselona je samo na debiju Ronalda izgubila, dok se radovala kada su prvi put "klasik" odigrali Romario, Rivaldo i Ronaldinjo. Prva dvojica bili su i strijelci, a Romario trostruki!

Uz čuveni dribling "cola de vaca".

Romario, koji je u Barseloni igrao od 1993. do 1995. godine i za to vrijeme postigao 39 golova na 65 utakmica, debitovao je u "El Klasiku" na način koji će teško neko ponoviti. Barsa je, sa njim i Hristom Stoičkovim, demolirala Real na "Kamp Nou" rezultatom 5:0 tog januara 1994. godine, a Romario je postigao tri gola od čega je prvi i dalje za premotavanje.

ROMARIO

"Prodao" je čuveni dribling Rafaelu Alkorti i nagovijestio debakl "kraljevića".

Ronaldo je stigao u Barselonu godinu dana po Romariovom odlasku i odmah je zasijao. Kao prva zvijezda šampionata stigao je u decembru 1996. godine u Madrid, na "Santijago Bernabeu". Barsu je sa klupe vodio Bobi Robson, kojem je asistent bio Žoze Murinjo, ali...

Uprkos tome što je svako malo lopta bila kod njega, Ronaldo je podbacio. Imao je nekoliko šansi, ali ga je Fernando Jero odlično zaustavio. Real, koji je sa klupe predvodio Fabio Kapelo, pobijedio je 2:0 golovima "jugovića" Davora Šukera i Predraga Mijatovića.

To je ujedno bio prvi i posljednji Ronaldov "El Klasiko" u Madridu, u dresu Barselone, jer je već poslije jedne sezone prešao iz Barse u Inter, ostavivši dubok trag za kratko vrijeme - 47 golova na 49 utakmica.

RONALDO

S novcem koji je dobila za Ronalda, Barselona je kupila Rivalda istog ljeta i ljevonogi mađioničar iz Deportiva brzo je zablistao u crveno-plavom dresu.

Rivaldo, koji je u Barsi igrao od 1997. do 2002. godine i za to vrijeme postigao 130 na 235 utakmica, debitovao je u "El Klasiku" 1. novembra 1997. godine, takođe u Madridu. Postigao je prvi gol u sjajnom duelu, koji je završen pobjedom Barselone od 3:2. Kod prvenca za Barsu protiv Reala, Rivaldu je asistirao tadašnji kapiten Luis Figo, koji je kasnije prešao u redove najvećeg rivala.

RIVALDO

Rivaldo je otišao u Milan 2002. godine, a Barselona je naredne pronašla novu veliku zvijezdu sa Kopakabane - Ronaldinja, koji je u klubu ostao do 2008. godine i za to vrijeme postigao 94 gola na 214 mečeva. Neki od tih pogodaka završili su u mreži Reala na spektakularan način, poslije Dijega Maradone, Ronaldinjo je bio prvi fudbaler Barse koji je dobio aplauz na "Santijago Bernabeu" stadionu, ali...

...debi nije prošao dobro po njega lično. Imao je nekoliko dobrih poteza, ali je bio previše nervozan. Srećom po njega, jedan igrač bio je nervozniji, a to je bio Figo, koji je isključen zbog pogibeljnog starta nad Karlesom Pujolom.

Barselona je dobila tu utakmicu rezultatom 2:1.

RONALDINJO

Kako će se pokazati Nejmar? On će, poput Romarija, imati priliku da debituje pred svojim navijačima. Hoće li zablistati ili razočarati?

On kaže da nema tremu...

"Nastup u 'El Klasiku' je čast za svakog fudbalera. To je utakmica u kojoj bi svako volio da igra i da pokaže svoje najbolje vještine. Ovo će biti moj debi, nadam se da će biti sjajno i da ćemo pobijediti. Znam kolika je važnost 'El Klasika', ali neću biti nervozan. Znam samo da ću imati leptiriće u stomaku pred izlazak na teren i da je to normalno, tj. dobro za svakog igrača", tvrdi Nejmar.

(N. Janković - MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/C. Cole/A. Rentz/P. Cole/J. Kimura)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC