• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Mandžukić kandidat za "Zlatnu loptu"?

Italijanska "Gazeta Delo Sport" došla je do imena 35 od 50 kandidata za "Zlatnu loptu". Na listi se nalazi i Hrvat Mario Mandžukić.

 I Mandžukić kandidat za "Zlatnu loptu"? Izvor: MONDO

Ko je najbolji fudbaler godine?

Ovo je tema koja navijačima širom svijeta nikada nije dosadna, mada konačnu riječ imaju FIFA i magazin "France Football", koji su u početku ove nagrade dodjeljivali odvojeno, ali je potom došlo do ujedinjenja.

Italijanska "Gazeta Delo Sport" objavila je nezvaničnu listu od 35 igrača koji će se naći u izboru za najbolje krajem godine. Nedostaje 15 imena, a među onima za koje se "saznalo" nalazi se i Hrvat Mario Mandžukić.

Prema saznanjima "Gazete", za sada, nema nijednog srpskog fudbalera među 50 najboljih, ali nije nemoguće da se neki od srpskih asova nalazi među onima za koje se još nije "saznalo".

Pretpostavka je da je među "neotkrivenima" i Francuz Frank Riberi, najozbiljniji kandidat za najboljeg fudbalera Evrope.

Na "Gazetinom" spisku tu su Anhel Di Marija, David Luiz, Serhio Aguero, Jaja Ture, Tijago Silva, Fred, Didije Drogba, Dani Alveš, Bastijan Švajnštajger, Garet Bejl, Robin van Persi, Ilkan Gandogan, Luis Suarez, Vejn Runi, Manuel Nojer, Mesut Ozil, David Alaba, Filip Lam, Marko Rojs, Mario Gece, Đerar Pike, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Tomas Miler, Arjen Roben, Zlatan Ibrahimović, Robert Levandovski, Nejmar, Andres Inijesta, Radamel Falkao, Ćavi Ernandez, Edinson Kavani, Đanluiđi Bufon, Mario Baloteli, Andrea Pirlo i Mandžukić.

Među onima koji će se boriti za trenera godine nalaze se Jup Hajnkes, Luis Felipe Skolari, Jirgen Klop, Aleks Ferguson, Tito Viljanova i Visente Del Boske.

FIFA se prilično kasno sjetila da bira najboljeg igrača godine, tek 1991. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Italiji. Do tada, a i poslije toga, to je radio "France Football", još od 1956. godine, kada je i uveden Kup šampiona. Do ujedinjenja 2010. godine, u "Ballon D'Or" tri puta osvajali su Johan Krojf, Mišel Platini i Marko van Basten, a posljednji koji je dobio ovu nagradu je Lionel Mesi (2009).

"FIFA fudbaler godine" biran je od 1991. do te 2009. Po tri puta najbolji su bili Zinedin Zidan, Ronaldo Nazario da Lima, dva puta Ronaldinjo, a posljednji koji je izglasan je - Mesi, 2009.

On je tada uzeo "duplu krunu", a od naredne godine, 2010. do danas, svaka "ujedinjena" "FIFA Zlatna lopta" pripala je samo i isključivo njemu. Inijesta je jednom bio drugi, a Kristijano Ronaldo dva puta.

To Mesija čini "najtrofejnijim" individualcem u istoriji fudbala, a biće zanimljivo vidjeti da li će Argentinac i petu godinu uzastopno dobiti ovu prestižnu nagradu.

(N. Janković - MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Alex Grimm)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC