• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krneta za MONDO: Napadač dobija, štoper gubi

Zvezdin antiheroj, nakon što je izdržao jednogodišnju suspenziju, pokazuje da klub na njega treba i mora da računa. .

  Krneta za MONDO: Napadač dobija, štoper gubi Izvor: MONDO

Mladi fudbaler Crvene zvezde Jovan Krneta za svoje grijehe ljeta 2012. godine i osam golova koje je ekipa s njim u odbrani primila u mečevima sa Naftanom (4:3, 3:3) i Radom (2:2) kažnjen je jednogodišnjom suspenzijom, tokom koje je propustio 34 takmičarske utakmice.

Nije to bila klasična suspenzija, ali kao da jeste: Krneta je prećutno bio sklonjen u stranu, a nije "rehabilitovan" ni kada je bilo ozbiljne potrebe za tim, kada je isto tako žigosan Nikola Maksimović, pa kada je Aleksandar Pantić povrijedio meniskus, pa kada je problem Milana Jovanovića sa alkoholom postao javna stvar, a ne klupska tajna.

Sve to Krneta je posmatrao sa strane, ćuteći i radeći, čekajući priliku da dokaže da je platio preskupu cijenu, da jeste fudbaler za Crvenu zvezdu... Nije poput nekih svojih saigrača tražio raskid ugovora na štetu kluba, iako je imao mnogo više razloga i povoda za to. Nije to uradio ni zbog zakašnjelih isplata novca, ni zbog sklanjanja u stranu, pa ni zbog toga što ga niko iz tadašnje uprave kluba nije zaštitio od prozivki navijača prilikom povratka iz Bjelorusije.

Godinu dana kasnije, iako ni aktuelna uprava nije imala baš povjerenja u njega, pa je grozničavo tražila pojačanja, a neke angažovala poslije probi koje su trajale duže od nečijih godišnjih odmora, Crvena zvezda se ponovo okrenula svojoj djeci: prve takmičarske utakmice u sezoni odigrali su Krneta i neki novi klinac, nalik njemu, Darko Lazić.

Na kraju, igrali su dječaci koji su bili tu sve vrijeme...

Krneta i Lazić vam to, iz poštovanja prema kolegama neće reći, ali iz ovog ugla djeluje kao greška što ih stručni štab i Uprava nisu "istrpili" zbog neuigranosti i nesigurnosti u nekim mečevima na putu ka "vječitom derbiju", jer se na kraju, opet, ispostavilo da je to najbolja kombinacija štopera koje Zvezda u ovom trenutku ima. A, obojica su u prvi tim došla iz podmlatka.

Najbolji napad Superlige nije u subotu uveče stvorio šansu vrijednu pomena u 90 minuta fudbala protiv štoperskog tandema Krneta/Lazić, koji je u danima pred derbi bio označen kao najveća šansa Partizana.

Kao što nije kukao dok nije igrao, tako ni sada kada je u dobroj formi, Krneta ne želi da galami. U intervjuu za MONDO govorio je skromno i biranim rečima o svemu što mu se događa i što mu se događalo.

Počeli smo od pobjede nad Partizanom...

"Emocije su se malo sredile, pa sa ove distance smatram da je najbitnije što smo dobili utakmicu i što smo prišli Partizanu na bod, iako smo pobjedu znali da proslavimo te večeri. To je mnogo važno za nas, sad idemo dalje, nema opuštanja. Svaki drugi rezultat osim pobjede protiv Rada bio bi tragičan za nas", kaže Beograđanin rođen 4. maja 1992. godine, koji je prošao fudbalsku školu u Partizanu, ali onda u januaru 2011. godine odlučio da prvi profi ugovor potpiše baš sa Crvenom zvezdom.

"Uveliko razmišljamo o utakmicama koje slijede, a mislim da imamo solidan raspored i da to moramo da iskoristimo".

Da li ti je drago što se trener Slaviša Stojanović, u utakmici sezone, odlučio za tako mlad štoperski tandem, koji činite Lazić i ti?

"Drago mi je što sam ja igrao, da ne bude da kažem isto i za Darka, pa da bude da favorizujem nekog od saigrača. Volim da igram sa svakim od njih, ali svakako da mi je drago što smo dobili priliku u ovakvoj utakmici, jer smo obojica mladi".

Uprkos drugačijim predviđanjima, niste primili gol.

"To mi je mnogo bitno", britko je odgovorio i dodao:

"Naša odbrana je u javnosti bila osporavana, kako naša, tako i Partizanova, a kad na ovakvoj utakmici ne primiš gol, onda nema šta loše da se napiše o igri odbrane. Ljudi čitaju novine, novine moraju da se prodaju i da smo u ovakvoj utakmici primili gol svakako bismo bili tema, ali dogodilo se da je došao najbolji napad u ligi trenutno na naš stadion, a da smo mi sačuvali mrežu u tako važnoj utakmici", priča Krneta i dodaje:

"To nam mnogo znači na polju samopouzdanja, drugu utakmicu zaredom nismo primili gol, ušli smo u mini seriju i bilo bi dobro da tako nastavimo".

Kako se ti nosiš s tim što štoper u Zvezdi, za razliku od napadača ili veziste, nema prava na grešku?

"Naši štoperi su baš zato prilično cijenjeni u Evropi, naročito oni koji su igrali u Zvezdi i Partizanu, jer su kao mladi naučili da se nose sa ogromnim pritiskom u svakoj utakmici. Većina njih je igrajući ovde na početku karijere doživjela osporavanja i neprijatnosti, što na stadionu, što u medijima. Kada naučiš s tim da se nosiš, izvučeš pouke, očvrsneš i kad odeš u neki veliki tim u inostranstvu nemaš problema da se suočiš sa pritiskom", mirno priča Krneta i zaključuje:

"Na neki čudan način, kako meni, tako i drugim mladim igračima koji su sada u Zvezdi, mnogo znači taj pritisak i odgovornost koji nosi taj dres".

On je objasnio da se još kao klinac pomirio da mu navijači neće posvećivati pjesme, rezervisane za golgetere, već da ga u karijeri čeka "prljav" posao, da brani svoj gol. I to mu, tvrdi, nije problem...

"Od kada igram štopera, jer sam kao klinac igrao u napadu, počeo sam da se nosim s tim sasvim normalno. Shvatio sam razliku između toga da kao napadač možeš da promašiš tri, četiri šanse i onda daš gol, pa postaneš heroj, a da kao defanzivac poslije prvog kiksa postaješ antiheroj".

Ti si poslije utakmica sa Nafatanom i Radom, poslije odlaska Roberta Prosinečkog, bio Zvezdin antiheroj...

"Nijednog trenutka tokom tih godinu dana nisam posumnjao u sebe i svoje kvalitete i mislim da se to sada vidi. Bio sam svjedok da mnogi igrači drugačije podnose period u kom su u drugom planu, a ja sam u međuvremenu navikao na kritike i nemam problem s tim uopšte", sleže ramenima Krneta.

"Naravno da mi je teško kada u novinama pročitam nešto što nije OK prema meni, ali ne osvrećem se puno. Bude mi krivo malo, ali prođe... Mi defanzivci najbolje znamo da su greške sastavni dio fudbala, a vidjeli ste i šta je odlučilo 'vječiti derbi'. Grešku je napravio igrač koji ima najviše iskustva od svih nas koji smo bili na terenu".

Krneta iznosi zanimljivu tezu.

"Svakog vikenda gledamo kako veliki evropski igrači prave kikseve u odbrani. Neću da kažem da je to normalno, ali fudbal je takav da napadači mogu samo da dobiju, a štoperi samo da izgube".

Kako ti gledaš sada na prošlu sezonu, koju si živ i zdrav proveo dodajući lopte drugima na treninzima?

"Mislim da sam na psihičkom planu mnogo dobio, jer sam rano dobio jak udarac na samopouzdanje. Nadam se da će se pokazati da me je taj udarac izveo na pravi put, još sam na početku i neću se sigurno zadovoljiti time što sam trenutno u dobroj formi i što sam solidno odigrao neke utakmice u posljednje vrijeme. Možda je to bilo neočekivano od mene", primjećuje.

Sa Lazićeve i tvoje leve strane je Nikola Mijailović koji vas je vodio kroz cijelu utakmicu. Koliko vam znači njegovo iskustvo?

"Džoni nam mnogo znači, koliko na terenu, tako i van njega gdje je pravi vođa. Njegovo iskustvo dolazi do izražaja upravo u ovakvim utakmicama, kao što je derbi. Zna da stane na loptu, da iznudi faul, da napravi aut. Pričali smo mi mlađi iz odbrane dosta sa njim o svemu što nas očekuje. Ipak, pomenuo bih i Vešovića, koji jeste mlad, ali je prilično iskusan, već je odigrao 100 utakmica. Ja sam desno, pa s njim više sarađujem i mislim da je to sve bolje i bolje", ne zaboravlja Krneta da prebaci priču i na desni bok, gdje je Vešović odigrao odličan meč.

Za vas je težak period...

"Možda se ova pobjeda u derbiju pokaže kao prekretnica, možda 'okrene' cijelu sezonu u našu korist. Naravno da ništa nije gotovo, ali znači nam što smo odigrali čvrsto pozadi, taktički zrelo, na gol, za bodove. Pred nama je još mnogo prilika da prestignemo Partizan", kaže Krneta na kraju intervjua za MONDO.

On je dobre igre u posljednje vrijeme krunisao i debitantskim golom u crveno-bijelom dresu, u Kup pobjedi nad Radničkim iz Kragujevca (3:0), čime je nagovijestio da može da bude veoma upotrebljiv i u protivničkom šesnaestercu. Ni taj gol glavom poslije kornera nije došao slučajno.

Novinari koji su pratili treninge crveno-bijelih u prethodnom periodu mogli su da primijete da Krneta i Lazić samoinicijativno ostaju da vježbaju centaršuteve i udarce glavom.

(Nikola Janković - MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC