• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veliki Milan rodio se u beogradskoj magli"

Ovih dana navršava se četvrt vijeka od legendarnih mečeva Kupa šampiona, između Crvene zvezde i Milana.

 "Veliki Milan rodio se u beogradskoj magli" Izvor: MONDO

Iz sadašnje perspektive to djeluje gotovo nevjerovatno, posebno za mlađe ljubitelje fudbala, koji to nisu doživjeli, ali Crvena zvezda je tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka bila protivnik koga nije želio nijedan evropski velikan.

Zvezda nije uvijek bila moćna, ali je uz podršku 90.000 navijača na "Marakani" pobjeđivala Liverpul, Arsenal, Bajern, Benfiku, Real Madrid...

Kako tom spisku "žrtava" novembra 1988. godine nije pridodat i Milan, priča je koja i danas tjera na uzdah, a toliko je nesvakidašnja, zanimljiva i važna za fudbalsku istoriju, da je na svom sajtu odlučio da je ponovo ispriča britanski "Bi-Bi-Si" (BBC Sport) i to kroz razgovor sa tadašnjim kapitenom crveno-bijelih Draganom Stojkovićem Piksijem.

VIDEO

Stimulisan novcem kasnijeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, Milan je imao ekipu od koje se tresu noge.

Na klupi je sjedio Arigo Saki, "kičmu" su činili Italijani - Barezi, Kostakurta, Donadoni i Anćeloti, a "mozak" i "mišići" dovedeni su iz zemlje lala. Gulit, Van Basten i Rajkard bili su glavni igrači reprezentacije Holandije, koja je ljeta 1988. postala prvak Evrope.

Taj Milan zaista je osvojio silne titule, međutim, u trenutku kada je izvukao Zvezdu u drugom kolu Kupa evropskih šampiona 1988/89, bio je "samo" aktuelni prvak Italije - prvi put poslije devet godina.

Berluskoni je oformio tim ogromnog potencijala, ali se u trofejnoj sali kluba uhvatila debela paučina na trofejima osvajanim, uglavnom, tokom 50-ih i 60-ih.

VIDEO

U prvoj utakmici na San Siru bilo je 1:1 (majstorski solo prodor Stojkovića), a u revanšu su crveno-bijeli poveli golom Dejana Savićevića u 51. minutu, da bi 10 minuta kasnije napadač "rosonera" Virdis dobio crveni karton.

Milan je bio na pragu eliminacije, ali se na teren spustila toliko gusta magla, da je sudija Diter Pauli morao da prekine meč.

Poslije konsultacija sa UEFA, odlučeno je da se sutradan igra nova utakmica...



"Njihov san bio je gotovo završen, ali bog im je pomogao. Poslije svega su priznali da su bili mnogo, mnogo srećni, a njihov potpredsjednik Adrijano Galijani i danas mi govori kako je Milan postao veliki klub zahvaljujući beogradskoj magli", rekao je Stojković za "Bi-Bi-Si".

"Bili su na koljenima, ali sve se odigralo jako brzo. Na poluvremenu je vidljivost bila dobra, a onda, u roku od 10 minuta, prvo više nisam vidio tribine, pa gol, pa kazneni prostor, pa ni loptu! Sudija nije imao izbora".

Piksi kaže da je igračima odmah bilo jasno da ideja o odigravanju novog meča u najkraćem roku nije bila dobra.

"Trebalo nam je više vremena za odmor. Dejan Savićević tada je bio u vojsci, nije bio u punom treningu i prednost je prešla na stranu Milana. Što se tiče fizičke spreme, oni su bili čudovišta. Imali su 'dužu' klupu, a i Gulit je odlučio da igra, iako je bio tek oporavljen od povrede".

Van Basten u "majstorici" je doveo Milan u vođstvo, izjednačio je Stojković na asistenciju umornog Savićevića, a pošto u drugom poluvremenu i produžecima nije bilo pogodaka, odluka je pala u penal seriji - 2:4!

VIDEO

"Rosoneri" su u četvrtfinalu bili bolji od Verder, u polufinalu su "raznijeli" Real Madrid (ukupno 6:1), a u finalu Steauu rezultatom 4:0.

Sljedeće sezone (1989/90) u finalu KEŠ je pala Benfika (1:0) i Milan je do danas ostao posljednji tim koji je odbranio evropski tron...

"Taj Milan za mene je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji tim svih vremena. Ali, igrala je i Zvezda dobar fudbal i ko zna gdje bismo se zaustavili, da smo ih tada pobijedili. Možda bismo i mi stigli do finala... Sjećam se da mi je poslije utakmice čestitao Frank Rajkard i da sam se osjetio vrlo počastvovanim", prisjeća se Dragan Stojković.



Zvezda - bez Piksija - ostvarila je svoj san 1991. u Bariju, a i on sam postao je šampion Evrope sa Olimpikom iz Marseja 1993, mada u tom finalu (1:0 protiv Milana) nije igrao zbog povrede.

U međuvremenu je Sakija na klupi Milana naslijedio Fabio Kapelo i sa dosta izmijenjenim sastavom (Savićević, Boban, Masaro, Desai...), ali oslonjen na istu poslovno-sportsku filozofiju, uspostavio dominaciju Serijom A.

Jedina evropska titula u njegovoj eri osvojena je 1994, trijumfom od 4:0 protiv Barselone u Atini.

"Ne žalim ni za čim, sve je to dio istorije fudbala. Ali, Milan nikada neće zaboraviti dvije utakmice u Beogradu. Njihovi uspjesi rođeni su u toj magli", zaključio je Stojković, peta "Zvezdina zvezda".

(MONDO, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC