• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija: Incidenti na svakih 330 utakmica

"U proteklih 10 godina protiv 4.600 osoba su podnijete krivične prijave za izvršena krivična djela i 900 prekršajnih prijava".

 Policija: Incidenti na svakih 330 utakmica Izvor: MONDO

Zamjenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Uprave policije Srbije Vladimir Stojanov izjavio je da do narušavanja javnog reda i mira dolazi u prosjeku na svakih 330 sportskih priredbi.

"Policija preduzima zakonom predviđenje mjere i primjenjuje Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama i međunarodne konvencije koja se tiče tih oblasti, prije svega Evropsku konvenciju o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama. Sve što je u Zakonu, a nadležnost policije mi preduzimamo", rekao je Vladimir Stojanov.

On je istakao da za vječiti derbi između Partizana i Crvene zvezde policija sakuplja podatke i vrši bezbjednosnu procjenu i nekoliko mjeseci prije održavanja.

"Policija na dan odigravanja utakmice preduzima sve mjere koje su u skladu sa njenom nadležnošću. Ono što se ne vidi za prošli derbi, jeste da je angažovana policija sa teritorije cijele Srbije. Pratili smo kretanje navijača i njihovo ponašanje", rekao je Stojanov.

On je dodao da je za 145. "vječiti" derbi pronađeno na desetine pirotehničkih sredstava i brojnih predmeta koji mogu da povrijede. Podsjetio je da pretres na ulazima u stadion vrši redarska služba koju je unajmio organizator utakmice, u saradnji sa MUP Srbije.

Prije i za vrijeme utakmice Crvene zvezde i Partizana dogodili su se brojni incidenti, navijači su na tribinama palili pirotehnička sredstva, dok je na nekoliko mjesta zapaljena južna tribina stadiona u Ljutice Bogdana.

Stojanov je istakao da se poslije svake utakmice obavlja analiza postupanja policije i analiza krivičnih djela, prekršaja i incidenata.

"Policija primjenjuje zakon, a Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama se u potpunosti i dosljedno primjenjuje. Sve što uočimo, što možemo da procesuiramo, mi u saradnji sa tužilaštvom radimo. U proteklih 10 godina protiv 4.600 osoba su podnijete krivične prijave za izvršena krivična djela i 900 prekršajnih prijava protiv organizatora sportskih priredbi zbog određenih propusta".

"Sudski organi postupaju u skladu sa zakonom. Policija ne daje ocjenu rada ministarstva, odnosno rada drugih drzavnih organa, sudstva i pravosuđa. Tužioci su nadležni za sprovođenje postupka i istrage, a mi postupamo po nalogu tužilaštva", dodao je Stojanov.

Upitan da li zna na koji način se finansiraju navijačke grupe, on je rekao da policija prati sumnjive tokove novca.

"Formalno-pravno, navijačke grupe su udruženja građana i funkcionišu na taj način. Vodimo evidenciju navijača u skladu s nadležnošću ministarstva. Pratimo ponašanja navijača prije, za vrijeme i poslije utakmica, a naročito aktivnosti koje se obavljaju van sportskih priredbi", rekao je Stojanov.

On je podsjetio da je jedan od strateških ciljeva akcionog plana za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom i da se na formalan način zakonom reguliše djelovanje navijačkih grupa.

"U skladu sa evropskom praksom, navijači se dijele na nerizične i rižicne. Rizični navijač je svaka osoba koja po određenim okolnostima može da učestvuje u narušavanju javnog reda i mira".

Upitan o mogućem sukobu navijača na predstojećoj prvenstvenoj utakmici Rada i Crvene zvezde, za vikend na Vračaru, Stojanov je rekao da policija obavlja bezbjednosne procjene i da će mjere biti pojačane kao i pred svaku utakmicu visokog rizika.

Stojanov je rekao da je i važno na koji način mediji izvještavaju o incidentima.

"Radili smo analizu stanja nasilja na sportskim priredbama, a mediji specifično izvještavaju o nasilju. Nijedna država nije izašla kao pobjednik, svi pokušavamo da na najmanju mjeru svedemo incidente na utakmicama. Važno je da mediji ne izvještavaju senzacionalistički. Mi ćemo pokušati kroz strategiju da definišemo način izvještavanja sa sportskih priredbi i obavimo sastanak sa glavnim i odgovornim urednicima medija", rekao je Stojanov.

(Beta, Foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC