• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke mladih afričkih fudbalera

Godišnje oko 15.000 mladih Afrikanaca bude prebačeno u Evropu, Aziju ili zemlje Magreba, uz lažna obećanja da će zaigrati u nekom od klubova.

 Muke mladih afričkih fudbalera Izvor: MONDO

Bivši kamerunski internacionalac Žan Klod Mbvumin upozorio je da je trgovina mladim afričkim fudbalskim talentima i dalje veliki problem u Evropi.

Mbvumin, koji je na čelu dobrotvorne grupe za pomoć afričkim fudbalerima (CFS) koji masovno ostaju na ulici širom Evrope, naglasio je da godišnje oko 15.000 mladih Afrikanaca bude prebačeno u Evropu, Aziju ili zemlje Magreba, uz lažna obećanja da će zaigrati u nekom od klubova.

Mbvumin je rekao da menadžeri, koji često koriste lažne biznis kartice koje im navodno daju evropski klubovi, prilaze porodicama igrača, nudeći im primamljive ugovore.

"U Africi svi imaju isti san - da postanu Samuel Eto, Didije Drogba ili Jaja Ture. Ljudi misle da će im djeca uspjeti u fudbalu sa nepoznatim ljudima", rekao je Mbvumin.

Jedan izvor Rojtersa naveo je da su neki kamerunski igrači odvedeni u Nepal, uz obećanje da će potpisati profesionaln ugovor, ali da su tamo ostavljeni.

Mbvumin je rekao da su neki mladi Afrikanci otputovali u Evropu avionom, ali da su neki prebacivani kroz Saharu i preko Mediteranskog mora, zajedno sa drugim emigrantima, koje je bijeda naterala na rizičan put. Kada stignu u Evropu, od obećanih ugovora ne bude ništa i oni ostanu na ulici, ističe Mbvumin.

"Imate na hiljade mladih Afrikanaca na ulicama širom Evrope. Bio sam nedavno u Mađarskoj i rekli su m da je i tamo isti problem, sa djecom koja su na ulici. Na hiljade ih je ostavljeno na ulici u Francuskoj, Italiji, Španiji, Grckoj i na Kipru", rekao je Mbvumin i dodao da bi evropski klubovi i afričke fudbalske vlasti mogle da pomognu malo više u rješavanju ovog problema.

Mbvumin je podsjetio da u Senegalu i Kamerunu nema ni traga od profesionalnog fudbala, "s obzirom da tamo igrači mjesečno zarađuju 70 evra, a mnogi nisu ni plaćeni".

"Ne može se živjeti u Africi od fudbala", rekao je Mbvumin.

(MONDO/Tanjug, Foto: inbedwithmaradona.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC