• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan sa pravom glasa, uskoro i Zvezda

Marko Vjetrović postao član radnog tela ECA, uskoro će i Dušan Savić. Prvak Srbije narednog leta lakše do Lige šampiona.

 Partizan sa pravom glasa, uskoro i Zvezda Izvor: MONDO

Konačno i Srbi imaju pravo glasa u krojenju evropske fudbalske mape.

Marko Vjetrović, portparol Partizana i klupski čovek zadužen za odnose sa UEFA, postao je član radne grupe Evropske klupske asocijacije, a uskoro bi trebalo da se "overi" i članstvo Dušana Savića ispred Crvene zvezde.

Nekadašnji Evropski klupski forum se osamostalio kao Evropska klupska asocijacija (ECA) i više nije pod patronatom UEFA, koja ipak podržava i učestvuje u radu novog tela.

Cilj otganizacije je borba za prava klubova. Za predsednika je izabran Karl-Hajnc Rumenige iz Bajerna, generalni sekretar je Mikele Ćentenaro iz UEFA...

ECA, koja broji 115 članova, oformila je pet radnih tela od po osam članova, i to: za marketing (na čelu je Piter Kenjon iz Čelsija), za odnose sa institucijama u EU (Huan Laporta, Barselona), za mlađe kategorije (Marten Fonten, AZ Alkmar), za finansije (Žan Mišel Ola, Lion), za takmičenje (Umberto Gandini, Milan).

O značaju Asocijacije najbolje svedoče imena ljudi i veličine klubova iz kojih dolaze. Upravo je Gandini iz Milana insistirao da član njegovog tela bude Marko Vjetrović.

Dušan Savić će se verovatno priključiti radu grupe za odnose sa institucijama EU.

"Bavićemo se sistemima takmičenja u budućnosti, formatima i bodovanjem prema kojima bi 'mali' klubovi imali lakši prilaz velikim takmičenjima", naglasio je Marko Vjetrović.

Lakše do Lige šampiona već od narednog leta

Prvi koraci su već načinjeni. Naime, prvak Srbije će narednog leta imati znatno veću mogućnost da se domogne Lige šampiona nego što je do sada bio slučaj. Za prepreke neće imati Italijane, Špance, Engleze, Nemace...

Od sezone 2009/10 format kvalifikacija za elitno takmičenje biće drugačiji.

U "nultoj" rundi učestvovaće šampioni šest najgore rangiranih zemalja (među njima i Crna Gora). Tri pobednika i još 31 ekipa iz zemalja rangiranih na listi UEFA između Švajcarske i Velsa, među kojima je i Srbija, daće 17 parova prvog kola.

Pobednicima će se u drugom kolu priključiti šampioni Belgije, Grčke i Češke. Deset duela daće isto toliko pobednika za treću rundu iz koje će pet timova obezbediti plasman u Ligu šampiona.

Primera radi, da se ovog leta igralo u tom sistemu, Partizan bi imao daleko lakši posao nego što je imao s Fenerbahčeom, jer bi u sva tri kola u kojima bi učestvovao bio nosilac pri žrebu.

Zato borba za titulu prvaka Srbije ove sezone ima veću specifičnu težinu, jer će put našeg šampiona ka evropskom kremu društvu biti znatno lakši.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC