• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Barselona (po)trošila Mesija...

Lionel Mesi nije bio nijednom zamijenjen tokom sezone 2011/12, a od kada se povrijedio prošlog aprila protiv PSŽ, nalazi se u kontantnim problemima.

 Kako je Barselona (po)trošila Mesija... Izvor: MONDO

Lionel Mesi, iako naizgled krhke građe i oniži momak bez jasne definicije i vidljivih mišića, sezonama unazad važio je za fudbalera sa nadljudskim sposobnostima, igrača koji je bez problema mogao da odigrao 60 utakmica u sezoni za klub i desetak za reprezentaciju, bez da bude zamijenjen.

I da postigne 70, 80 golova...

Konkretno, u sezoni 2011/12, Mesi je za Barselonu i Argentinu odigrao 78 utakmica, postigao 89 golova, 46 puta asistirao i samo pet puta ušao u igru, a NIJEDNOM bio zamijenjen. Na terenu je proveo 6.727 minuta, skoro pet dana!

Dok su padali rekordi, izgleda da niko u Barseloni nije primjećivao u kojoj mjeri se najbolji fudbaler svijeta troši, a trošak je - kako sada stvari stoje - stigao na naplatu prošlog proljeća. Od kada se povrijedio početkom aprila u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena u Parizu i bio zamijenjen na poluvremenu, Mesi ne uspijeva u potpunosti ni da se oporavi, ni da se otarasi sitnih povreda koje ga prate.

Lionel Mesi učestvovao je golom ili asistencijom u 50,7 odsto golova koje je Barselona postigla u La Ligi od sezone 2009/10.

Jednu stvar trebalo bi istaći: kako tokom cijele sezone 2011/12, Mesi ni u sezoni 2012/13 NIJEDNOM nije bio zamijenjen do gostovanja na "Parku prinčeva". A, onda, nedovoljno oporavljen bio je natjeran da uđe u igru u revanšu i spašava stvar protiv PSŽ, što mu je nekako pošlo za nogom, da bi, iako vidno iscrpljen i povrijeđen, bio uvršten među startere za prvu utakmicu polufinala Lige šampiona, u kojoj je jedva hodao dok je Bajern u Minhenu nemilosrdno punio mrežu njegove Barse (4:0).

U klubu su se tek tada prizvali pameti i pustili Mesija da sa tribina odgleda revanš na Kamp Nou, koji je Bajern takođe dobio rezultatom 3:0.

Od Pariza, 10. aprila, do danas, Mesi je zbog povreda i nespremnosti propustio deset utakmica Barselone i svih devet Argentine u tom periodu, četiri puta je ušao u igru sa klupe, čak šest puta zamijenjen i sastavio tek 11 mečeva u kojima je odigrao 90 minuta.

Posljednju povredu u nizu, Argentinac je doživio u nedjelju uveče u Sevilji, protiv Betisa, kada je morao da napusti igru već u 21. minutu, kada ga je zamijenio Andres Inijesta. Trener Barse Herardo "Tata" Martino priznao je poslije utakmice da je njegovom najboljem igraču ponovo stradao butni mišić, odnosno prednja loža, kao i proljetos, ali da te dvije povrede nisu povezane.

VIDEO

Mesi je u ponedjeljak ujutru došao u Barsinu ambulantu na preglede i tada bi trebalo da bude poznato koliko će ovog puta odsustvovati. Ovo mu je četvrta "sitna" povreda ove sezone, a poslije svake klub je objavljivao da posljednja u nizu nema veze s prethodnom.

Ipak, brojke govore drugačije: Mesi je od juna 2010. godine, do aprila 2012. godine zamijenjen samo dva puta kada je nastupao za Barselonu, oba puta u sezoni 2010/11.

Jedini koji je javno rekao da Barselona griješi kada nespremnog Mesija šalje na teren, doduše između redova, je njegov klupski kolega Sesk Fabregas.

"Leo bi morao da bude obazriviji i strpljiviji, a klub da ne žuri s njegovim povratkom. Kažem to jer sam imao identičnih problema u Arsenalu, kada su me povrede progonile godinu i po dana. Poslije ovoga u Sevilji, on mora da bude siguran da se potpuno oporavio prije nego što zaigra sledeći put", rekao je Fabregas, koji se i sam povrijedio u utakmici sa Betisom.



Zanimljivo, Barselona nije izgubila utakmicu od 2008. godine kada je Mesi morao da izađe iz igre, pa tako i nema mnogo razloga za paniku. Bar ne bi trebalo da je ima... Ali, pitanje je da li Barsa forsira Mesija da brže-bolje zaigra zbog rezultata, jer tim pobjeđuje i kada njega nema na terenu, ili se to radi zbog sponzorskih ugovora.

Na kraju, treba primjetiti i drugu stranu priče: iako nedovoljno oporavljen, Mesi je u 16 utakmica za Barsu ove sezone postigao 14 golova i četiri puta asistirao. U karijeri, 26-godišnji fudbaler postigao je 324 gola uz 141 asistenciju na 390 utakmica za Barsu, dok je u dresu Argentine bio strijelac 36 puta uz 31 asistenciju na 75 mečeva.

Ukupno: 360/172/465.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/David Ramos, @barcastuff/Twitter)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC