• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Perez shvatio: Real otvara "La Masiju"

Čovjek koji je u dva mandata potrošio milijardu evra na igrače, uskoro će otvoriti novu Akademiju fudbala Real Madrida.

 Perez shvatio: Real otvara "La Masiju" Izvor: MONDO

Galantni predsjednik Reala Florentino Perez najavio je da će za Božić, 25. decembra ove godine, otvoriti novu Akademiju fudbala, nalik "La Masiji", koja u Barseloni postoji decenijama i koja je do sada iznjedrila desetine vanserijskih fudbalera.

Izgleda da je čovjek koji je u dva mandata na čelu najboljeg kluba XX vijeka potrošio oko milijardu evra na skupocjene zvijezde sa svih meridijana, konačno shvatio šta je to što trenutno razdvaja Barselonu i Real i šta to Madridu nedostaje u trci za najvećim rivalom.

Prije nastavka priče, jedan statistički podatak: u aktuelnom timu Reala registrovana su četvorica fudbalera koja su prošla Akademiju tog kluba, a nijedan nije standardan, dok u aktuelnom timu Barselone samo osmorica igrača nisu boravila u "La Masiji" prije potpisivanja prvog profi ugovora!

Dakle, nova zgrada Akademije biće smještena u Valdevebasu, predgrađu Madrida gdje inače trenira prvi tim, popularni Perezovi "galaktikosi". Taj moderni fudbalski centar sada je dobio "srce i dušu", upravnu zgradu, hotel, laboratoriju, ma sve ono što je potrebno za razvoj mladih igrača, koji će tu stanovati zvanično od 8. januara 2014. godine.

To je slučaj u "La Masiji" još od ranih 90-ih, a to nije bio slučaj u Realu, koji jeste imao legendarne fudbalere iz svog pogona (Ralu Gonzales, Hoze Marija Gutijerez Guti, Iker Kasiljas...), ali su oni uvijek bili manjina u odnosu na ostatak tima, koji je dolazio u Real sa strane.

Real je smislio i originalno ime: na "La Masija" biće odgovoreno sa "La Fabrika", a nije teško razumjeti šta to znači na španskom jeziku.

Realovi mladići će tako napustiti sadašnju "SEK" rezidenciju u kojoj su živjeli prethodne dve godine, ali im život neće odmah biti olakšan - naprotiv. S obzirom na to da je školska godina počela i da oni svi pohađaju obrazovne ustanove u blizini svoje sadašnje rezidencije, u Viljafranki, do narednog juna moraće svakog jutra da putuju 40 kilometara od Valdevebasa do Viljafranke. To će se promijeniti naredne školske godine, kada se svi budu prebacili u škole u blizini novog centra, a najbliža je 20 kilometara od "La Fabrike".

U novoj rezidenciji, postoje sobe sa dva, tri i četiri kreveta, a mnogo toga urađeno je kako bi dječaci i momci mogli da uče, zabavljaju se, ali i napreduju na fudbalskom planu. Svi će imati strogo kontrolisan režim ishrane, njihov bioritam biće praćen na sedmičnoj bazi, itd.

Zanimljivo, mladim igračima Reala "komšije" će biti slavni prvotimci kluba, Kristijano Ronaldo, Garet Bejl i ostali, koji još od juna dolaze na noćenje u "La Fabriku" uoči utakmica u Madridu. Real je na taj način izbacio iz upotrebe bukiranje skupih hotelskih soba za karantin pred meč, kako bi kontrolisao kretanje igrača u večernjim časovima.

Zamisao je da mladi igrači, gledajući kako se stariji pripremaju za meč, i sami steknu određena iskustva, ali i sliku o tome šta je Real.

Vratimo se Perezu i brojkama.

U prvom timu Reala trenutno od bivših "omladinaca" igraju Iker Kasiljas, Naćo Fernandez, Hese Rodrigez i Alvaro Morata, a čak ni čuveni golman nije više standardan. Ostala trojica šansu dobijaju na kašičicu.

Nekoliko stotina kilometara odatle, u Barseloni, igra tim u kojem je 16 od 24 igrača prošlo fudbalsku školu i dril "La Masije", a još trojica su na pozajmicama u drugim timovima: Viktor Valdes, Martin Montoja, Đerar Pike, Sesk Fabregas, Karles Pujol, Ćavi Ernandez, Pedro Rodrigez, Andres Inijesta, Lionel Mesi, Žonatan dos Santos, Mark Bartra, Serđo Buskets, Kristijan Teljo, Isak Kuensa, Serđi Roberto, Ojer Olazabal, odnosno Rafinja (Selta), Đerar Delofeu (Everton) i Bojan Krkić (Ajaks).

Oni su jezgro, a ono što nedostaje nadomješteno je kupovinom ostalih fudbalera, koji su morali da se prilagode pravilima ponašanja koja važe u klubu: Aleksis Sančez, Nejmar, Hoze Manuel Pinto, Havijer Maskerano, Aleks Song, Ibrahim Afelaj, Adrijano i Dani Alveš.

Da budemo potpuno precizni, dvojicu igrača poniklih u "La Masiji", Barselona je morala da vraća kupovinom od Junajteda i Arsenala, a radi se o Pikeu i Fabregasu, ali i bez njih dvojice produktivnost Barsine akademije je zastrašujuća.

Za to vrijeme Real je trošio enormne količine novca, a opet u posljednjih desetak godina ozbiljno zaostaje za Barselonom. Real od 2002. nije bio šampion Evrope, a u istom periodu Barselona je Ligu šampiona osvojila tri puta (2006, 2009, 2011). Od poslednjih deset prvenstava Španije, šest je osvojila Barsa, tri Real, a jedno Valensija.

U periodu razvitka "La Masije", Barselona nije često osvajala titule. Završetkom ere Johana Krojfa (četiri titule prvaka od 1991. do 1994.), Barsa je uzela samo dve titule za deset godina, a onda šest u narednoj dekadi. U međuvremenu, Barsa je smanjila i razliku u međusobnim okršajima sa Realom, pa je sada 70-32-65 u prvenstvenim, a 90-48-87 u svim takmičarskim duelima.

Barsa je dobila osam od posljednjih 11 okršaja u La Ligi, a izgubila samo dva.

Za to vrijeme, Perez je trošio i trošio i trošio. U prvoj eri, plaćao je: Luis Figo (Barselona, 58,5 miliona evra), Zinedin Zidan (Juventus, 76), Ronaldo (Inter, 43), Klod Makelele (Selta, 14), Dejvid Bekam (Junajted, 35), Valter Samuel (Roma, 25), Džonatan Vudgejt (Njukasl, 19,8), Majkl Oven (Liverpul, 11,9), Serhio Ramos (Sevilja, 27), Robinjo (Santos, 24), Žulio Baptista (Sevilja, 27), Antonio Kasano (Roma, 5,5), itd.

Ovaj tim osvojio je dve lige, dva Kupa, dva Superkupa i jednu Ligu šampiona, ali je 2006. godine pod pritiskom javnosti morao da ode.

Kada se tri godine kasnije vratio, ne da se nije promijenio - naprotiv! Postao je još raskalašniji: Kristijano Ronaldo (Junajted, 94), Kaka (Milan, 65,8), Ćavi Alonso (Liverpul, 35,4), Karim Benzema (Lion, 35), Raul Albiol (Valensija, 15), Esteban Granero (Hetafe, 4), Alvaro Arbeloa (Liverpul, 4), Anhel di Marija (Benfika, 25), Mesut Ozil (Verder, 15), Sami Kedira (Štutgart, 14), Pedro Leon (Heteafe, 10), Rikardo Karvaljo (Čelsi, 8), Serhio Kanales (Rasing, 4,5), Fabio Koentrao (Benfika, 30), Nuri Sahin (Borusija D, 10), Luka Modrić (Totenhem, 40), Garet Bejl (Totenhem, 91), Iljaramendi (Sosijedad, 32,1), Isko (Malaga, 27), Dani Karvahal (Leverkuzen, 6,5), Kazemiro (Sao Paulo, 6)...

Ne treba zaboraviti ni sume koje je trošio na trenere.

Real Madrid, nezvanično, nalazi se u dugovima od skoro 600 miliona evra.

(Nikola Janković - MONDO,  Foto: Guliver/Getty Images/Denis Doyle )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC