• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U petak, "Joga Bonito" - uživo!

U petak slijedi vrhunska predstava poslije koje će fudbal svakako izgubiti. Pitanje je samo koga, Ronalda ili Ibrahimovića...

  U petak, "Joga Bonito" - uživo! Izvor: MONDO

Žrijeb za baraž mečeve za odlazak na FIFA svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu bio je nemilosrdan prema ljubiteljima fudbala širom planete.

Sastaće se Portugalija i Švedska. Ovo istorijski nije epohalan duel, niti je činjenica da jedan tim neće otići na Mundijal neki nenadoknadiv gubitak za istoriju fudbala, ali u aktuelnom trenutku djeluje zaista deprimirajuće što jednog od dvojice velikih majstora igre, Kristijana Ronalda ili Zlatana Ibrahimovića, sigurno nećemo gledati na turniru najboljih, a oni svakako jesu u "krem dela krem" društvu.

Ko god da pobijedi, fudbal će izgubiti.

Uoči prvog od dva meča baraža, koji je na programu u petak u Portugaliji, i Ronaldo i Ibrahimović poslali su poruku da su spremni: prvi je postigao het-trik u trijumfu Real Madrida nad imenjakom iz Sosijedada (5:1), drugi je takođe zabilježio het-trik u trijumfu Pari Sen Žermena nad Nicom (3:1).

U kojoj se mjeri radi o trenutno dominantnim igračima na svojim pozicijama govori i činjenica da su "CR7" i "Ibrakadabra", uz Franka Riberija iz Bajerna, trenutno najozbiljniji kandidati za najboljeg fudbalera godine u izboru FIFA i "France football" časopisa.

Nije nemoguće da će baš onaj sa "Zlatnom loptom" gledati Mundijal preko TV-a, tim prije što je i Riberi u baražu sa svojom Francuskom.

Ronaldo i Ibrahimović do sada postigli su zajedno 39 golova u sezoni koja je tek počela, pa nema sumnje da se može iskoristiti motiv iz filma "Alien vs Predator": "Ko god pobijedi - mi gubimo".

Portugalac je do sada u Primeri i Ligi šampiona, na 17 utakmica, postigao - 24 gola, uz sedam asistencija! Odigrao je jedan meč za Portugaliju i pogodio. Ibrahimovič je u Ligi 1 i Ligi šampiona odigrao 13 utakmica i postigao 12 golova, uz četiri asistencije. A, na jednom meču za Švedsku, za koju u posljednje vrijeme igra sa uživanjem i mnogo žara, Ibrahimović je postigao tri gola!

Ronaldo (28) je ključan igrač i za Real i za Portugal. Od kada je došao u Primeru 2009. godine, njegov klub nije izgubio nijednu od 93 utakmice na kojima je postigao gol (87-6-0). Globalno, Ronaldo je popularniji igrač od Ibrahimovića, dijelom i zbog kluba za koji nastupa, pa je u anketama širom svijeta više ljudi glasalo za to da bi više voljelo da gleda Portugalaca u Brazilu.

Međutim, teško je reći da bi Ronaldov neodlazak u Brazil bio veći gubitak. Ibrahimović ima 32 godine i Mundijal 2014 mu je posljednji na kojem će moći da igra, bar u ovakvoj formi. Ako je Ronaldo favorit za "Zlatnu loptu", onda je Ibrahimović pogotkom makazicama sa pola terena u pobjedi nad Engleskom od 4:2 svakako prvi favorit za nagradu "Ferenc Puškaš", koja se dodjeljuje za gol godine.

Njegovo umijeće nekada se ne ogleda u brojkama, a i treba reći da PSŽ nije dominantan u odnosu na ostatak francuske lige, kao što su Real i Barselona u poređenju sa većinom ekipa u Primeri. Ibrahimović je prilično nepredvidiv, u poređenju sa Ronaldom, svojim potezima pomjera granice izvodljivog u fudbalu.

Ako su se protivnici pomirili s tim da Ronalda ne mogu da stignu, onda im je odavno jasno da Ibrahimovića ne mogu da pročitaju.

Prije dolaska takođe sjajnog napadača Edinsona Kavanija, koji je uzeo dio odgovornosti na sebe i postigao devet golova ove sezone, sve je u Pari Sen Žermenu bilo na Ibrahimovićevim leđima. On je donio klubu prvu titulu od 1994. godine postigavši 30 golova prošle sezone, što nikome u Ligi 1 nije uspjelo još od 1990. godine (Žan Pjer Papen, Olimpik Marsej). Ako se pogleda broj golova koji se postiže u Francuskoj i Španiji, Ibrahimovićevih 30 donekle su vredniji od Ronaldovih 34 iz prošle sezone, uz podatak da Real nije uzeo titulu.

PSŽ je ispao iz Lige šampiona a da nije bio poražen (2:2, 1:1 sa Barselonom), a opšti utisak je da su Parižani bili bolji tim u dvomeču.

Čak ni dolazak igrača svjetske klase, Kavanija i Radamela Falkaa, nisu sklonili Ibrahimovića sa mjesta najopasnijeg i najproduktivnijeg napadača u Ligi 1.

Iako se nalazi u jeseni svoje karijere, Šveđanin balkanskog porijekla igra kao u julu ili avgustu.

Erik Kantona kao da nas je prokleo kada je 2006. provocirao duel Ronalda i Ibrahimovića. Ono je bilo reklama, a ovo što će se dogoditi u petak je vrhunska predstava poslije koje će fudbal svakako izgubiti. Pitanje je samo koga...

(Nikola Janković - MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Michael Steele/Julian Finney )

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC