• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FK Leotar: "Fenjer" ugasio šampionski sjaj

Fudbalski klub Leotar iz Trebinja, prvi šampion BiH, nalazi se u najtežoj situaciji u poslijeratnoj istoriji i prijeti mu ispadanje u niži rang.

 FK Leotar: "Fenjer" ugasio šampionski sjaj Izvor: MONDO

Za nešto više od deset godina, trebinjski klub prešao je put od šampionskih lovorika do premijerligaškog "fenjera".

Trebinjci su se 2002. godine okitili titulom šampiona Republike Srpske i izborili plasman u novoformiranu Premijer ligu BiH, koja je po prvi put nakon rata igrana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Iste godine osvojen je Kup Republike Srpske, a dvije godine kasnije Leotar je ponovo bio najbolji u najmasovnijem takmičenju Republike Srpske.

U sezoni 2002/03. Trebinjci su postali prvi šampioni BiH, kada su u premijernom izdanju jedinstvene lige zauzeli prvo mjesto ispred sarajevskog Željezničara.


Bila je to generacija "plavo-bijelih" u kojoj su igrali asovi poput Ninoslava Milenkovića, Zdravka Šarabe, Siniše Muline, Pavla Delibašića..., dok je Leotar sa klupe predvodio legendarni fudbaler beogradske Crvene zvezde Mile Jovin.

Iako Trebinjce niko nije smatrao favoritima za titulu, ekipa iz grada na Trebišnjici odigrala je odličnu sezonu, koju je okončala sa tri boda više od Željezničara. Bila je to jedina sezona Premijer lige BiH u kojoj je učestvovalo čak 20 ekipa.



Na 38 utakmica, fudbaleri Leotara zabilježili su čak 26 pobjeda, sedam remija i svega pet poraza. Trebinjci su, poslije Sarajeva, imali najbolji napad (81 postignut gol), a primili su svega 27, tri više od Želje, koji je te sezone imao najčvršću odbranu.

Osvojena titula omogućila je Trebinjcima da po prvi put u dugogodišnjoj istoriji (FK Leotar osnovan je 1925. godine) izađu na međunarodnu scenu.

Zlatnim slovima u klupskoj istoriji ostaće upisan datum 16. jul 2003. kada je Leotar remijem u Luksemburgu protiv Grevenmahera debitovao u Evropi, tačnije u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Sedam dana kasnije odigran je revanš u kojem su Trebinjci slavili 2:0 i plasirali se u naredni krug kvalifikacija. Oba gola za Leotar postigao je Dušan Kerkez, prvi strijelac "plavo-bijelih" na evrosceni.

U drugom kvalifikacionom kolu Leotar je za rivala dobio velikana iz Praga, ekipu Slavije. Česi su na "Policama" slavili 2:1 (jedini gol za Leotar postigao Pavle Delibašić iz jedanaesterca), a u revanšu je bilo 2:0 za Slaviju, čime je okončan evropski put Leotara.

Bila je to najuspješnija sezona za "plavo-bijele", a već od naredne krenuo je strmoglavi pad. U sezoni kada je nastupao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Leotar je završio kao četvrtoplasirani tim Premijer lige BiH, što se i moglo smatrati uspjehom.

Naredna sezona bila je izuzetno loša po Hercegovce. Teškom mukom izboren je opstanak, sa svega jednim bodom više od banjalučkog Borca, koji je morao u niži rang. Svaka sljedeća godina bila je sve teža za Leotar.

Od ekipe koja se okitila titulom i bila najbolja u BiH, trebinjski tim postao je redovan učesnik borbe za opstanak. Sedmo mjesto iz sezone 2006/07. bio je najveći uspjeh nakon zlatne sezone 2002/03. Sve ostale sezone Leotar je završio u donjem dijelu tabele, a nerijetko i prvi iznad linije koja vodi u niži rang.



Jedan od igrača Leotara koji je činio okosnicu zlatne generacije "plavo-bijelih" bio je današnji sportski direktor banjalučkog Borca Branislav Krunić.

"Izuzetno teško je porediti stanje nekad i sad. Tada je sve išlo kako treba, a danas… Meni, kao rođenom Trebinjcu i igraču koji je učestvovao u osvajanju titule, sve ovo veoma teško pada", rekao je Krunić u početku razgovora za MONDO.

"Za trenutno stanje u Leotaru najviše su krivi politika i trenutna situacija u državi. Svi klubovi u Republici Srpskoj, pa i Borac, imaju velikih finansijskih problema i izuzetno teško je boriti se u takvoj situaciji".

Krunić je svjestan da stanje u Leotaru nije jedinstven slučaj.

"Takvo stanje prvo je kulminiralo u Trebinju, a ako se ovako nastavi, isto će dočekati i mnoge druge klubove. Nekoga je to moralo prvo da zadesi. Nažalost, zadesilo je Leotar. Ipak, možda to za njih bude pozitivna stvar pa konsoliduju redove, ali može biti i kobno, pa da se dugo ne oporave od posljedica", naglašava Krunić, koji je u tri navrata oblačio dres matičnog kluba sa "Polica".

Nekadašnji organizator igre tima iz Trebinja i reprezentativac BiH smatra da će Leotar imati skoro nemoguću misiju da se spasi od ispadanja u niži rang.

"Leotar teško može izboriti opstanak u Premijer ligi BiH. Sama situacija u klubu to govori. Iza nas je polovina prvenstva, a klub još nema upravu, predsjednika, direktora. U takvoj situaciji veoma teško je nešto napraviti, pogotovo što već imaju veliki bodovni zaostatak za ekipama koje su van zone ispadanja. U narednih pola godine sigurno će se nagomilati još neki problem koje će trebati riješiti, tako da će biti veoma teško", svjestan je Krunić situacije u kojoj se nalazi njegov nekadašnji klub.



Sadašnji trener Leotara Dragan Krcko Spaić u najuspješnijoj sezoni Leotara bio je član stručnog štaba.

"Stanje u klubu nikada nije bilo ovako teško. Nadam se da će Leotar končano dobiti novu upravu i da će konačno krenuti na bolje", kaže kormilar Trebinjaca.

Upitan da uporedi stanje kada je Leotar bio šampion i ovo danas, Spaić kaže:

"Kao nebo i zemlja! Nemoguće je porediti Leotar prije deset godina i ovaj danas. Tada je sve bilo regulisano. U klubu su bili ljudi koji su držali Leotar na visokom nivou, grad je bio uz nas, imali smo sve. Danas je stanje drugačije, sve se promijenilo. Dosta je tu stvari koje nemaju veze sa sportom, o kojim ne želim da pričam", istakao je Spaić.

Leotar, koji je bio redovan učesnik druge lige Jugoslavije, danas se nalazi na začelju tabele Premijer lige BiH sa svega dva trijumfa u 16 odigranih utakmica.

"Imamo izuzetno mlad tim u kojem je čak 12 igrača iz juniorskog pogona. Kada smo započinjali pripreme nismo uopšte znali da li ćemo se takmičiti u Premijer ligi. Neki igrači nisu htjeli da treniraju, morali smo se okrenuti omladincima kako bi izbjegli selidbu u najniži rang takmičenja ili čak gašenje kluba".

Trebinjski klub već mjesecima nema upravu, predsjednika, direktora… Igrači su prepušteni sami sebi, pa postignuti rezultati ne treba da čude.

Do odlaska na zimsku pauzu ostalo je da se odigraju još tri kola. Prvo je na programu već za vikend, kada će Leotar gostovati u Bijeljini ekipi Mladosti iz Velike Obarske, koja je na tabeli svega jednu stepenicu iznad Trebinjaca.

"Mi, kao i Mladost, jedva čekamo da se završi ovaj dio prvenstva. Nadam se da ćemo u pauzi uspjeti da konsolidujemo redove. I tim iz Velike Obarske je u problemima kao i mi. Idemo u Bijeljinu da se borimo, jer nemamo više šta izgubiti", poručio je na kraju trener Leotara Dragan Spaić.

Teški dani su iza trebinjskog premijerligaša, a, po svemu sudeći, teži tek dolaze.

(B. Jakovljević - MONDO, foto: Trebinjeinfo, Glas Srpske, Press RS)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC