• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posljednji meč Jugoslavije (VIDEO)

Prije 22 godine, 13. novembra 1991, fudbalska reprezentacija velike Jugoslavije odigrala je posljednju takmičarsku utakmicu.

 Posljednji meč Jugoslavije (VIDEO) Izvor: MONDO

U završnom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, “plavi” su u Beču savladali Austriju sa 2:0 i vjerovali da su obezbijedili put na kontinentalno takmičenje, uprkos ratu koji je već bjesnio u Hrvatskoj, da bi kasnije počeo i u Bosni i Hercegovini.

Zbog sankcija koje su uslijedile Srbiji, reprezentativci su vraćeni iz Švedske, gdje nisu dobili šansu da se takmiče, a mjesto Jugoslavije zauzela je Danska, koja je sasvim neočekivano postala prvak Evrope.

Selekcija koju je predvodio Ivica Osim imala je imperativ pobjede protiv Austrije, a do trijumfa je došla čak i lakše od očekivanog, golovima Vladana Lukića u 18. i Dejana Savićevića u 38. minutu.

VIDEO

Savićević je kasnije u nekim intervjuima svoju partiju na bečkom “Prateru” isticao kao najbolju u karijeri, prenio je portal "Sport".

Sa druge strane, Vladanu Lukiću, kasnije i predsjedniku FK Crvena zvezda, ovaj meč nije ostao u lijepoj uspomeni (uprkos postignutom golu) jer je slomio nogu, zbog čega je dugo odsustvovao i kasnije nikad nije zablistao koliko je nagoviještavao talentom.

Plavi su počeli u sastavu: Fahrudin Omerović, Budimir Vujačić, Darko Milanič, Džoni Novak, Faruk Hadžibegić, Slaviša Jokanović, Vladan Lukić, Dejan Savićević, Darko Pančev, Mehmed Baždarević, Siniša Mihajlović.

Lukića je tokom meča zamijenio Predrag Mijatović, a Novaka Branko Brnović.

Već tada su reprezentativci iz Hrvatske bojkotovali državni tim, koji je kasnije odigrao samo još jednu utakmicu, prijateljsku, 25. marta 1992. u Roterdamu protiv Holandije, u kojoj je zabilježen poraz od 2:0.

(MONDO, foto: Sport.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC