• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite Mesija i Ronalda dok "kake"?

U Kataloniji postoji čudna tradicija izrade lutaka, takozvanih "kahanjera", koje prikazuju čovjeka koji vrši veliku nuždu, tj. "kaki".

 Želite Mesija i Ronalda dok "kake"? Izvor: MONDO

Šta li Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo misle o ovome? I da li će tražiti učešće u prodaji?

Neko se lijepo dosjetio da napravi "kintu", kada je od tradicionalne katalonske "lutkice", tj. "figurice" čovjeka koji vrši veliku nuždu (nije li to samo po sebi dovoljno bizarno?) odlučio da im da "personaliti" i da one postanu zvijezde.

Posljednji u nizu koji su pušteni na tržište u sjedećem položaju, gole zadnjice i sa ****** iza sebe su dvojica najboljih fudbalera svijeta Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Prije njih, turisti i ne samo oni, mogli su da kupe "kahanjera" Rafaela Nadala, Baraka Obamu, Pau Gasola, Fernanda Alonsa, Ronaldinja Gauča, itd.

Šta je uopšte "El Caganer", odnosno "el kahaner"? U bukvalnom prevodu to bi bio "seronja" ili još direktnije onaj koji...

Kako je to postao dio tradicije u Kataloniji, Balerskim ostrvima, pa čak i Valensiji? Ne postoji jedinstvena priča, osim što su se ove lutkice pojavile u 18. vijeku i navodno su nastale tako što su građani jednog malog katalonskog mjesta kraj Ljeide uhvatili jednog ozloglašenog načelnika okružne vlasti kako "kaki" na javnom mjestu.

Kasnije, dosjetili su se da prave lutkice, koje su prenosile neku vrstu simbolike, ali i humora na račun onih kojima u realnom životu nisu mogli mnogo da naude. Ali, "kahanjer" predstavlja za katalonski narod više od samog ruganja vlasti. Vremenom je ova lutkica postala simbol za plodnost zemlje, jednakost ljudi bez obzira na status, rasu, pol, jer svi mi "kakimo", ali i ideju da Bog manifestuje svoju volju kada on želi, bez obzira da li ste vi u tom trenutku spremni ili ne.

Sada, kao i uostalom i mnoge druge tradicije, služi da bi se pravile pare.

P. S. Vjerovatno se primijetili da Mesijeva lutkica drži FIFA "Zlatnu loptu" kod sebe dok "kaki", dok Ronaldova to nema.

(N. Janković - MONDO, foto: Twitter)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC