• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Dario Konka?

On je 2011. bio treći najplaćeniji fudbaler svijeta iza Mesija i Ronalda, još neko vrijeme biće u Top 10, a onda će se vratiti u Fluminenze.

 Ko je Dario Konka? Izvor: MONDO

Ko je Dario Konka?

Neki ljubitelji sporta u našoj zemlji, pa i šire, i dalje ne znaju ništa ili bar ne znaju mnogo o ovom igraču, koji je 2011. godine, kada je prešao iz brazilskog Fluminenzea u kineski Gvangžu Evergrande bio treći najplaćeniji fudbaler svijeta, iza Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

U međuvremenu, Samuel Eto otišao je da igra za ogromne pare u Anži iz Mahačkale, pa i otišao odatle, Radamel Falkao uzeo ogroman novac u Monaku, Zlatan Ibrahimović, Tijago Silva i Edinson Kavani u Pari Sen Žermenu, Garet Bejl u Realu, Vejn Runi dobio povišicu u Mančester junajtedu, ali je vremešni Argentinac Konka ostao u Top 10 najplaćenijih fudbalera svijeta.

Sa ove prestižne liste malo poznati ofanzivni vezista izaćiće po završetku FIFA svjetskog prvenstva za klubove u Japanu, gdje će braniti boje trostrukog uzastopnog prvaka Kine i aktuelnog osvajača azijske Lige šampiona, Evergrandea, koji trenira Marčelo Lipi.

Potom, poslije tri godine tokom kojih je zarađivao zvanično deset, a nezvanično 12,5 miliona evra po sezoni (računajući i bonuse), 30-godišnji Konka će se vratiti u Fluminenze, gdje je stekao ime, za koji je igrao od 2008. do 2011. i u koji je neuspješno pokušao da pobjegne još prošle sezone kada je predsjedniku Evergrandea ostavio pismo:

"Imam neke obaveze u privatnom životu koje moram da ispunim. Jedna od njih je da se vratim u Brazil. Hvala na svemu..."

Taj pokušaj je propao, ali će ovaj biti uspješan, jer Konki ističe ugovor. Sa 37,5 miliona evra u džepu, 49 golova na 92 utakmice za Gvangžu, tri titule prvaka, jednim Kupom, Superkupom i Ligom šampiona, Konka će se vratiti u Brazil za šest puta manju platu: igraće opet za Fluminenze za dva miliona evra godišnje.

VIDEO

U crveno-zelenom dresu, Konka je bio najbolji igrač brazilske Serije A 2009. i 2010. godine, što je Kineze navelo na pomisao da njegove usluge treba platiti skoro kao Mesijeve i Ronaldove u to vrijeme. Konka je po sezonama, za Fluminenze imao sljedeći učinak: 8/56, 13/63, 14/59 i 4/27 (golova/utakmica).

Rođen je u General Pačeku u Argentini i počeo je u slavnoj River Plati gde četiri godine nije uspio da se nametne. Upisao je dva gola na 14 utakmica i četiri puta bio pozajmljivan: Universidad Katolika, Rosario Central (tu nije dao ni gol), Vasko Da Gama i konačno Fluminenze, gdje je zablistao i gdje je dočekao da mu ugovor bude otkupljen u cjelosti.

Inače, tokom cijelog njegovog boravka u Kini, kada god bi se na Twitteru razvila priča o prihodima najvećih zvijezda fudbalske igre, transferima, itd. pojavljivala bi se pitanja "ko je Dario Konka?", pa je tako i nastao čuveni "haš tag" #whoisconca

TOP 10
1. Kristijano Ronaldo - Real Madrid - 17;
2. Lionel Mesi - Barselona - 16;
3. Zlatan Ibrahimović - Pari Sen Žermen - 15;
4. Radamel Falkao - Monako - 14;
5. Darko Konka - Gvangžu - 12,5;
6. Tijago Silva - Pari Sen Žermen - 12;
7. Vejn Runi - Mančester junajted - 11,5;
8. David Vilja - Atletiko Madrid - 11,3;
9. Garet Bejl - Real Madrid - 11;
10. Edinson Kavani - Pari Sen Žermen - 10.
*napomena: Cifre su u milionima evra.

(MONDO Foto: yarisaha.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC