• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borčevi "Lešinari" slave 26. rođendan

Prije tačno 26 godina, 18. novembra 1987. godine, na istočnoj tribini Gradskog stadiona pojavio se transparent na kojem je pisalo "VULTURES"…

 Borčevi "Lešinari" slave 26. rođendan Izvor: MONDO

Tog dana, na meču sa novosadskom Vojvodinom, svoju već 26 godina dugu priču počelo je da piše Istočno Stajanje, istoriju su počeli da stvaraju najvatreniji navijači Borca okupljeni pod imenom VULTURES (Lešinari), prenosi sajt "Borac-sport".

Od tad, pa sve do rata na prostorima bivše Jugoslavije, "Lešinari" su bodrili svoj Borac u velikom broju gradova tadašnje Jugoslavije: Osijek, Skoplje, Podgorica, Sarajevo, a posebno se pamti finale Kupa Jugoslavije na stadionu JNA u Beogradu, kada je Borac sada već istorijskim golom Senada Lupića savladao Crvenu zvezdu i stigao do trofeja.

U posljednjoj sezoni zajedničke lige Jugoslavije, gostovanje "Velikana iz Platonove" splitskom Hajduku, imalo je tragične posljedice: domaći navijači, okupljeni pod imenom "Torcida", napali su Borčeve navijače uz pomoć redara na stadionu, a nekoliko mjeseci kasnije, od povreda zadobijenih na toj utakmici, poginuo je član "Lešinara" Antonio Kirčanov.

Početkom rata, veliki broj Borčevih navijača pristupio je Vojsci Republike Srpske, a kao dobrovoljac u okolini Zadra, početkom 1991. godine, poginuo je Saša Končar, jedan od osnivača grupe, kojem su "Lešinari" odali počast i na posljednjoj domaćoj utakmici sa zeničkim Čelikom.

Tokom rata, Fudbalski klub Borac svoje domaće utakmice u okviru Prve lige SRJ igrao je u Valjevu, a nakon prestanka ratnih sukoba, formirana su takmičenja na nivou Republike Srpske, gostovalo se u velikom broju gradova RS, a pamte se i košarkaški mečevi tadašnjeg Borca Nektar i Igokee, kada su se ova dva tima borila za primat u šampionatu RS.

U sezoni 2001-02 formirana je zajednička Premijer liga Bosne i Hercegovine, koja se igra i danas, a svakako da treba istaći da su "Lešinari" prva navijačka grupa u BiH koja je prešla entitetsku liniju i "odradila" gostovanje Brotnju u Čitluku.

(MONDO, foto: Lesinari1987.net)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC