• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO: Londonski Vembli, ponos Njemačke!

Da li ste znali da Engleska nije pobijedila Njemačku u svom "hramu fudbala" od 1975. godine, odnosno da ima pet uzastopnih poraza na "Vembliju".

 FOTO: Londonski Vembli, ponos Njemačke! Izvor: MONDO

Englezi i danas, 47 godina poslije kontroverzne pobjede nad Nemačkom (4:2 poslije produžetaka) u finalu Svjetskog prvenstva koje su sami organizovali, izgleda da plaćaju ceh za nepostojeći gol Džefa Harsta u 101. minutu finalne utakmice pred 96.924 gledalaca na "Vembliju".

Tim "pogotkom", iako se lopta od prečke odbila na gol-crtu i izašla u polje, Englezi su poveli 3:2 i potom u posljednjem minutu produžetaka postavili konačnih 4:2, trećim pogotkom Harsta.

Od tada, do danas, ne samo da su ispadali od Nijemaca na svim mogućim velikim takmičenjima, nego su i doživjeli šest poraza u sedam utakmica na tom istom mjestu, nekad "Vembliju", sada "Novom Vembliju". Od toga - pet uzastopno, računajući od 1975. godine kada su u prijateljskom meču bili bolji 2:0.

Ovo prokletstvo moguće je da će biti nastavljeno u utorak uveče, kada će se ove dvije reprezentacije sastati - ne znamo tačno koji put. Prema engleskoj evidenciji biće to 29. okršaj, a skor je 12-5-11 računajući i prijateljske susrete, dok prema njemačkoj evidenciji slijedi 33. duel, a skor je 15-4-13 u korist Engleza.

Bilo kako bilo, Engleska će pokušati da prekine niz pobjeda Nemačke na Vembliju koji je počeo, kao što smo rekli, od 1975. godine i pobjede "albiona" 2:0 u prijateljskom meču. Između pomenutog finala Mundijala 1966. i ove utakmice, "ušunjala" se jedna pobjeda "elfa" u Londonu, 1972. godine, kada je u kvalifikacijama za EURO bilo 1:3, a onda...


1991: Karl-Hajnc Ridle proslavlja pobjedonosni pogodak u prijateljskoj utakmici poslije Mundijala u Italiji - 0:1.


Nisu se Nijemci svetili Englezima za '66. samo na "Vembliju", već skoro na svim meridijanima. Iako je u oba računanja Engleska bolji rival sa 15, odnosno 12 pobjeda (a, razlikuju se podaci zbog nekih neformalnih prijateljskih utakmica), Njemačka je superiorna u takmičarskim duelima, računajući i kvalifikacije (2-3-5).


1996: Nijemci slave sa svojim navijačima pobjedu nad Englezima u polufinalu Evropskog prvenstva, u sred Londoona - 1:1, 5:6.

VELIKA TAKMIČENJA: ENGLESKA - NJEMAČKA

Engleska 1966, Svjetsko prvenstvo, finale 4:2, 2:2
Meksiko 1970, Svjetsko prvenstvo, četvrtfinale, 2:3, 2:2
Španija 1982, Svjetsko prvenstvo, druga faza po grupama, 0:0 (Nijemci otišli dalje, Englezi i Španci ispali)
Italija 1990, Svjetsko prvenstvo, polufinale, 1:1, penalima 3:4
Engleska 1996, Evropsko prvenstvo, polufinale, 1:1, penalima 5:6
Belgija i Holandija 2000, Evropsko prvenstvo, grupna faza, 1:0 (ispali i jedni i drugi)
Južna Afrika 2010, Svjetsko prvenstvo, osmina finala, 1:4

Buće ovo prvi put da se Englezi i Nijemci sreću od osmine finala Mundijala u Južnoj Africi, ljeta 2010. godine, kada je Njemačka pobijedila 4:1, ali i kada su Englezi oštećeni, kada je poništen čist gol Franka Lamparda za 2:2, poslije čega je Tomas Miler postigao dva pogotka za tri minuta i uništio najvećeg rivala.


1996: Pol Gaskojn bijesno baca flašicu s vodom poslije promašenog penala svog saigrača. Englezi su opet ispali poslije ruleta - 1:1, 5:6.

U utorak uveče, Englezi će četiri dana poslije lekcije koju su dobili od Čilea (0:2) pokušati da pobijede Njemačku u Londonu poslije 38 godina, a nadaju se da će im u tome pomoći i lagano povrijeđeni Danijel Staridž, koji je prema riječima selektora Roja Hodžsona neophodan Vejnu Runiju u napadu.


2000: Nijemci proslavljaju pogodak u pobjedi nad Engleskom u Londonu, u okviru kvalifikacija za Mundijal 2002 - 0:1.

Dok Hodžson luta i luta i rotira startnih 11, tako da ni navijači više ne znaju koga da očekuju na terenu, selektor Njemačke Joakim Lev dopustio je sebi da pošalje kući na odmor trojicu ključnih igrača!? U Londonu, pored teško povrijeđenog Samija Kedire prije četiri dana u duelu sa Italijom (1:1), neće biti ni Mesuta Ozila, Filipa Lama i Manuela Nojera.


2007: Njemačka slavi pobjedu sa svojim navijačima na otvaranju "Novog Vemblija" - 1:2.

To dovoljno govori o njemačkom osjećaju nadmoćnosti i povjerenja u sebe uoči utakmice koja će izazvati gotovo identičnu pažnju svetske javnosti kao i uporedni revanš mečevi baraža za Svjetsko prvenstvo, na koje su se ove dvije reprezentacije uveliko plasirale.

Englezi jedva, u posljednjem kolu, Nijemci rutinski...

CRNI NIZ ENGLEZA NA "VEMBLIJU"

1982, prijateljska utakmica, 1:2
1991, prijateljska utakmica, 0:1
1996, polufinale Evropskog prvenstva, 1:1, penalima 3:4
2000, prijateljska utakmica u čast rušenja starog "Vemblija", 0:1
2007, prijateljska utakmica u čast otvaranja novog "Vemblija", 1:2
2013, ????

(Nikola Janković, MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, Guliver/Getty Images/Ben Radford, Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, Guliver/Getty Images/Stu Forster, Guliver/Getty Images/Michael Steele/Julian Finney, Guliver/Getty Images/Phil Cole)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC