• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA preuzima slučaj "Šimunić"

FIFA prikuplja dokaze i sprema se da ispita događaj koji se odigrao po završetku utakmice u Zagrebu između Hrvatske i Islanda.

 FIFA preuzima slučaj "Šimunić" Izvor: MONDO

Hrvatska slavi plasman na Mundijal, ali Hrvatska i brine.

Defanzivac "kockastih" Josip Džo Šimunić će zbog, kako ističe, "velike ljubavi prema svojoj domovini", možda propustiti Mundijal u Brazil za koji se tako silno borio dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.

Hrvat rođen u Australiji tek što je "odležao" kaznu zbog krvničkog prekršaja nad Miralemom Sulejmanijem i tako spriječio Srbiju da slavi u Beogradu, pozivanjem maksimirske publike na ustaški poklič "Za dom spremni", po završetku meča sa Islandom i plasmana na Svjetsko prvenstvo, opet je uzburkao strasti na Balkanu i šire.

Šire, je će i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) da se posveti ovom slučaju.

Šimunić je u Hrvatskoj javno prekoren od strane većine medija i zvaničnika. Ali, pravo raspoloženje Hrvata ipak se najbolje moglo vidjeti po komentarima na raznim portalima i forumima, gdje preovladava podrška i divljenje ovom nacističkom gestu fudbalara zagrebačkog Dinama.

Država Hrvatska, po svemu sudeći, neće teretiti Šimunića, jer on po tamošnjem zakonu nije napravio krivično djelo.

Međutim, FIFA malo drugačije gleda na sve to i zbog toga je pokrenula postupak. Čelnici svjetske "kuće fudbala" mogli su da upamte hrvatske navijače i po njihovom vrlo čestom isticanju nacističkih simbola na zvaničnim utakmicama. Kao najdrastičniji primjeri izdvajaju se gostovanja na Malti, kada su od svojih tijela napravili kukasti krst, i Parizu, kada su takođe od tijela sklopili veliko slovo "u" – simbol ustaštva i fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Da je FIFA tada primijenila rigorozne kazne, vjerovatno u utorak uveče Šimuniću ne bi palo na pamet da koristi ratne pokliče NDH.

"Istražujemo različite izvještaje službenih delegata i sakupljamo informacije. Za sada nemamo nikakvih zvaničnih komentara", istakao je portparol FIFA za sajt "FourFourTwo".

FIFA će vrlo brzo da donese odluku o kazni, a ako je bude Šinunić bi mogao Mundijal da prati preko "malih ekrana" ili u najboljem sjučaju sa tribina brazilskih stadiona.

(MONDO, foto: Youtube Printscreen)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC