• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija, ubjedljivo najskuplji tim kraj TV-a!

I bez Adema Ljajića, Srbija je ubjedljivo najskuplja reprezentacija koja neće igrati na Mundijalu u Brazilu. Srpski tim vrijedi oko 170 miliona evra.

 Srbija, ubjedljivo najskuplji tim kraj TV-a! Izvor: MONDO

Ukrajina, na 20. poziciji na FIFA rang listi, najbolje je plasirani tim koji neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, ali je Srbija ubjedljivo najskuplja reprezentacija koje neće biti narednog ljeta na Mundijalu!

Plus, ukupna cijena "orlova" trebalo bi samo da raste i moguće da će narednog ljeta vrijediti više od 200 miliona evra.

To je i sada, sa cijenom od 170 miliona evra, najskuplja fudbalska publika! S obzirom na to da je selektor ovog skupocjenog tima Siniša Mihajlović otišao poslije neuspjeha u kvalifikacijama i tako otvorio vrata Ademu Ljajiću za povratak među "orlove", može da se konstatuje da srpski nacionalni tim ima vrijednost od 182 miliona evra, a neće biti tamo gdje su najbolji.

Drugi najskuplji tim koji nije uspio da se plasira među 32 učesnika SP je Vels, ali samo zbog toga što u svojim redovima ima Gareta Bejla, ljetos plaćenog 91 milion evra, ali trenutno procijenjenog na oko 80. I s njim, tim Velsa vrijedi svega 132 miliona evra.

Ukrajinci vrijede 120, Šveđani 111, a Turci 103 miliona evra.

Ovo su podaci portala Transfermarkt, lidera u oblasti procjene vrijednosti igrača, koji naravno da "umije" i da omaši, ali ne u toj mjeri da nije moguće izvesti ovakva poređenja.

Nemanja Matić, koji je procijenjen na 27 miliona evra, najskuplji je srpski igrač, a prate ga Branislav Ivanović (22), Matija Nastasić (21), Ljajić (12), Aleksandar Kolarov (11), Lazar Marković (10), Dušan Tadić (10), Filip Đuričić (7), Aleksandar Mitrović (5), itd.

Već ovdje, može se zaključiti da "orlovi" vrijede i više od 170 miliona evra, jer navedena cijena za Mitrovića nije adekvatna, kao ni za Matića, za kojeg je Benfika tražila 40 i više miliona evra.

Iz ovog ugla, neodlazak Srbije u Brazil je pravi debakl, ali je i činjenica da je vrijednost većine ovih igrača, naročito mladih, skočila u dobroj jmeri nakon velikog reza koji je Mihajlović imao hrabrosti da napravi, kada je došao u maju, 2012. godine. Oslonio se na mlade, sa nekima je pogriješio, sa nekima ne, ali je dobar dio "klinaca" koje je bivši selektor ubacio u vatru ostvario transfere u tom periodu i zaradio jake ugovore na Zapadu.

Mihajlović sa tako drastično podmlađenim timom nije uspio da ode dalje u konkurenciji Belgije (357 miliona evra, prosjek godina 26) i Hrvatske (178 miliona, 27,4 godine), ali je nasljedniku ostavio jednu od najtalentovanijih ekipa u Evropi, koja bi tek trebalo da dostigne zenit kojem je Belgija blizu, a koji je Hrvatska pomalo već prošla.



Srbija je kraj kvalifikacija dočekala na 28. poziciji na FIFA rang listi, što znači da su samo četiri bolje plasirane selekcije ostale kod kuće: Ukrajina (20), Švedska (25), Danska (26) i Češka (27). U Brazilu će biti devet reprezentacija koje su u ovom trenutku ispod "orlova" na rang listi: Kamerun (59), Australija (57), Južna Koreja (56), Iran (49), Japan (44), Honduras (34), Nigerija (33), Alžir (32) i Kostarika (31).

Ako pričamo o vrijednosti u milionima evra, ako neće Srbija (170), igraće recimo Iran (24), Australija (22), Kostarika (17) ili Honduras, čiji cijeli tim vrijedi 16 miliona evra, manje od Matića, Ivanovića ili Nastasića...

Inače, širom svijeta, odigrano je 816 utakmica da bi se došlo do 31 učesnika Mundijala, uz organizatora Brazil. Na završnom turniru biće odigrano još 64 meča do odluke hoće li Španija odbraniti titulu ili će je osvojiti neko drugi. Svi dosadašnji prvaci svijeta plasirali su se na Mundijal (Urugvaj, Brazil, Argentina, Italija, Njemačka, Francuska, Španija, Engleska), a 76. selekcija koja će na njemu učestvovati bar jednom postala je Bosna i Hercegovina, jedini debitant.

Vrijednost "zmajeva" je 94 miliona evra.

Od kada je SP sa 24 prošireno na 32 tima (Francuska, 1998), samo je 17 reprezentacija uspjelo prvi put da se domogne Mundijala, a deset timova od tada nije propustilo nijedan: Brazil, Argentina, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Meksiko, Južna Koreja, Španija i SAD.

URUGVAJACA 3,3 MILIONA
Urugvaj će sa populacijom od 3,3 miliona stanovnika biti najmanja nacija na turniru, ispred BiH (3,7), Hrvatske (4,2) i Kostarike (4,5).

Takođe, Urugvaj je zemlja sa najmanje stanovnika koja je uspjela da postane prvak svijeta.

TOP 10 "LUZERA"
1. Srbija 170
2. Vels 132
3. Ukrajina 120
4. Švedska 111
5. Turska 103
6. Škotska 91
7. Češka 83
8. Danska 82
9. Slovenija 68
10. Rumunija 63

(N. Janković - MONDO, Foto: Tanjug/Dragan Stanković - MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC