• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajković: FIFA me kaznila jer sam iz Srbije!

Svetska kuća fudbala izrekla je u sredu srpskom reprezentativcu Slobodanu Rajkoviću JEDNOGODIŠNJU zabranu igranja fudbala uopšte!

 Rajković: FIFA me kaznila jer sam iz Srbije! Izvor: MONDO

Znali smo da je UEFA stroga, često i nepravedna, ali ni FIFA nije ništa bolja. Svetska kuća fudbala izrekla je u sredu srpskom reprezentativcu Slobodanu Rajkoviću JEDNOGODIŠNJU zabranu igranja fudbala uopšte!

Rajković, koji je fudbaler Čelsija, ali je trenutno na pozajmici u holandskom Tventeu, kažnjen je zato što je, navodno, pljunuo sudiju Hilalija Abdukara iz Omana, iznerviran što je arbitar najpre dosudio penal za Argentinu tokom meča na Olimpijskim igrama u Pekingu (Srbija izgubila 2:0), a zatim i što je ponovio izvođenje jedanaesterca.

Sudija je prijavio srpskog defanzivca, a jedan od njegova dva pomoćnika je potvrdio iskaz.

Odlukom FIFA Rajković neće moći da igra ni za reprezentaciju, ali ni za klub, jer je "suspendovan sa svih nacionalnih, međunarodnih, zvaničnih i prijateljskih utakmica u takmičenjima klubovima i reprezentacija svih storsnih kategorija".

Uz to, dužan je da plati i 2.000 švajcarskih franaka.

U izjavi listu "Danas", Rajković tvrdi da je osuđen zbog nečega što nije uradio!

"Prišao sam sudiji neposredno posle kraja utakmice da ga pitam zašto je ponovio izvođenje penala Argentincima, ali ga nisam čak ni vređao, a kamoli pljunuo. Ne postoji TV snimak koji dokazuje da sam uradio to zbog čega sam suspendovan, samo izjava glavnog sudije i potvrda jednog njegovog pomoćnika. Znači, njihova reč protiv moje, jer nijedan srpski, ni argentinski igrač ili trener ili neki drugi zvaničnik FIFA prisutan na tom meču nije video navodno pljuvanje. Na sučeljavanju sa gospodinom Abdukarijem, u Cirihu ovog ponedeljka, izvinio sam mu se za preteranu reakciju i izrazio žaljenje što sam ga pitao za stvari na koje nemam pravo, ali nisam hteo ni mogao prihvatiti krivicu za nešto što nisam učinio. Tražio sam im snimak, nemaju ga. Hteo sam da vidim navodno uprljani dres, nisu mi ga pokazali", kaže očajni Rajković.

Mladi defanzivac nema objašnjenje zašto je FIFA baš njega "izabrala" za treniranje strogoće.

"Objašnjenja nemam, osim da sam mlad igrač iz zemlje koja nema veliki rejting u svetu, pa je moj slučaj ispao 'zgodan' za davanje primera i upozorenja drugima. Nemam mrlja iz prošlosti, nisam uradio to što mi se stavlja na teret...", kaže Rajković.

Osim Fudbalskog saveza Srbije, u čudu su, kaže Rajković, i njegovi klubovi Čelsi i Tvente. "Boriću se svim dozvoljenim sredstvima za pravično ublažavanje kazne. I neću biti sam u toj priči. Moju žalbu podržaće naš savez, Tvente za koji igram i Čelsi, čiji sam fudbaler. Nadam se da će istina pobediti. Na drugačiji ishod ne smem čak ni da pomislim".

Sastav komisije FIFA koja je izrekla kaznu bio je: Marsel Matir (Švajcarska), Lars-Ake Lagrel (Švedska) i Rajnhart Valser (Lihtenštajn).

"Poštovanje sudija i njegovih odluka jedan je od najviših principa u fudbalu i generalno u sportu. Zvaničnik utakmice zaslužuje da bude tretiran lepim ponašanjem i poštovanjem. Autoritet i fizički integritet zvaničnika utakmice smatra se apsolutnim i nedodirljviim. Kada autoritet zvaničnika utakmice više nije zaštićen, cela fudbalska igra uzdrmana je do temelja", piše u obrazloženju odluke.

Komisija je istakla i da se pljuvanje sudije smatra kao izuzetno ozbiljno delo, koje se poredi sa fizičkim napadom, pa zato suspenzija ne može biti ograničena samo na međunarodne utakmice.

"Suspenzija mora imati određeni konkretni efekat i psihološki i na profesionalne aktivnosti igrača, da bi mu se omogućilo da shvati negativne posledice ovog neadekvatnog ponašanja, da odsluži adekvatnu kaznu zbog toga i da ga spreči od usvajanja takvog nedoličnog ponašanja u budućnosti", ističe Komisija FIFA.

Fudbalski savez Srbije najavio je žalbu na ovu odluku, a ima rok od tri dana da to učini.

"Ako ovako izrečena kazna ostane na snazi, mišljenja smo da će Slobodanu Rajkoviću, perspektivnom internacionalcu, biti uskraćeno osnovno pravo - pravo na rad, zagarantovano Statutima FIFA i UEFA i Poveljom Ujedinjenim nacija", navodi se u saopštenju FSS.

Srpski fudbalski savez ističe da Rajković jeste napravio krupnu grešku, ali i da je reč o mladiću i fudbaleru koji je uvek bio primeran i uzoran i da njegovu dosadašnju karijeru nikada nije uprljao nikakav ekces.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC