• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ernesto Valverde - streptomicin za Barselonu

Ne znate kako protiv "tika-take"? Samo pitajte trenera Atletik Bilbaoa. On nije izgubio od Barselone u posljednjih SEDAM utakmica!

 Ernesto Valverde - streptomicin za Barselonu Izvor: MONDO

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali gotovo smo sigurni da ne postoji klub na svijetu, niti trener na planeti, koji je igrao protiv Barselone bar dva puta u periodu od 2006. godine do danas i da nijednom nije poražen.

Štaviše, da ima pozitivan skor protiv - u tom periodu - najdominantnijeg tima planete.

Da li ste znali da je sadašnji trener Atletik Bilbaoa, a bivši igrač Barse, Ernesto Valverde, u seriji od sedam utakmica bez poraza protiv Katalonaca, da je posljednji put poražen 2006. i tu o Superkupu Španije i da ga poslije Franka Rajkarda nisu savladali ni Pep Gvardiola, ni Tito Viljanova, kao ni prethodne večeri, ni Herardo Martino!

U 22 oficijelne utakmice ove sezone, Barsa ima skor 16-4-2. Uprkos porazu, "Blaugrana" ostala je lider Primere 53. kolo zaredom, čime je izjednačen rekord Real Madrida iz perioda 1986. - 1988.

Valverde definitivno zna kako protiv Barselone, kako protiv "tika-take", a to što u nedjelju uveče u Baskiji nije igrao Lionel Mesi ne znači ništa specijalno, jer Valverde nije gubio od Barse ni kada su zajedno igrali Mesi i Ronaldinjo.

Ko je Ernesto Valverde Tehedor? Za početak, rođen je 9. februara u mjestašcu Vijandar de la Vera i 14 godina bio je profi fudbaler, napadač, a između ostalog igrao je i za Barselonu i za Bilbao. Na 264 utakmice u Primeri postigao je 68 golova, uz još devet pogodaka na 55 nastupa u Sekundi, gdje je počeo karijeru.

Jednom, 1990. godine, igrao je i za špansku reprezentaciju.

Prije 12 godina ušao je u trenerske vode kao asistent u Bilbaou, gdje je potom vodio drugi tim, Bilbao Atletik, a onda 2003. doživio da preuzme i prvu ekipu slavnog kluba sa "San Mamesa". Zadržao se tu dvije sezone, a onda ga je dalje put vodio u Barselonu, gdje je bio veoma uspješan u Espanjolu, pa u Atinu, gdje je u dva navrata vodio Olimpijakos i bio šampion u sve tri sezone u Grčkoj, ali je u međuvremenu jednu godinu proveo u Viljarealu.

Barseloni je ovo bio prvi poraz u decembru još od 2008. godine!?

Ljeta 2012. godine drugi put je napustio Pirej i preuzeo Valensiju, koju je vodio prošle sezone i prepustio je Miroslavu Đukiću, a on se vratio u "rodni" Bilbao (rodni u trenerskom smislu) gdje je naslijedio Marsela Bijelsu.

Ne znamo da li ste primijetili čitajući ove klubove, da Valverde nikada nije vodio ekipu koja ne izlazi na more ili okean!



Osim sa Olimpijakosom, s kojim je uzeo tri prvenstva, u Španiji još nije dobio dovoljno jak tim da se suprotstavi Realu i Barseloni, iako je pokazao da to itekako umije. Odveo je Espanjol do finala Kupa UEFA 2007. godine, bio prilično uspješan i sa ostalim klubovima, u odnosu na oklonosti u datom trenutku, ali je posebno volio da igra protiv Barselone i nije je se plašio.

Imao je i pravilo: na Kamp Nou izlazio je sa 4-5-1, kod kuće je stalno napadao Katalonce u formaciji 4-2-3-1, što se nije promijenilo ni prethodne večeri. Rezultat - 1:0 za Bilbao!

Pogledajte impresivan Valverdeov niz, kakav nemaju ni Žoze Murinjo, ni ser Aleks Ferguson, ni ostali slavni i debelo plaćeni evropski treneri:

1. 12. 2013. Atletik Bilbao - Barselona 1:0 (formacija 4-2-3-1), Primera
3. 2. 2013. Valensija - Barselona 1:1 (formacija 4-2-3-1), Primera
2. 1. 2010. Barselona - Viljareal 1:1 (formacija 4-5-1), Primera
19. 4. 2008. Barselona - Espanjol 0:0 (formacija 4-5-1), Primera
1. 12. 2007. Espanjol - Barselona 1:1 (formacija 4-4-2), Primera
9. 6. 2007. Barselona - Espanjol 2:2 (formacija 4-5-1), Primera
14. 1. 2007. Esapanjol - Barselona 3:1 (formacija 4-2-3-1), Primera
---------------------------------------------------------------------
20. 8. 2006. Barselona - Espanjol 3:0 (formacija 4-2-3-1), Superkup Španije, revanš

To je bio prvi poraz Barselone protiv Atletika od sezone 2005/06, kada je Žorkera bio golman (1:3). U međuvremenu branio je Viktor Valdes, ali s obzirom na to da se standardni golman Barse povrijedio nedavno na utakmicama reprezentacije, na gol je stao Hoze Manuel Pinto i uslijedio je grub prekid nepobjedivosti na, kako kažu španski fudbaleri, najglasnijem stadionu u Primeri.

Dakle, posljednji koji ga je pobijedio je Frank Rajkard, ali se to čak nije dogodilo u ligaškom okršaju, već u dvomeču Superkupa Španije, kada je Barsa dobila u gostima 1:0, pa kod kuće 3:0 pogocima Ćavija i Deka (2).

Ukupno, Valverde protiv kluba za koji je igrao od 1988. do 1990. godine ima skor 3-7-4 (12:15).

Atletik Bilbao je na "Novom San Mamesu" prethodne večeri bio superioran u odnosu na lidera, Barsu Herada "Tate" Martina: 15-11 u šutevima ka golu, 6-2 u udarcima u okvir gola, 1-4 u ofsajd pozicijama, 4-5 u kornerima, iako je odnos u posjedu lopte bio, očekivano, na strani gostiju: 34-66.

Bravo, Ernesto!

Koliko bi neki treneri platili za njegovo predavanje na temu:

"Kako sam mučio Barselonu?"

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images/Denis Doyle, David Ramos)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC