• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazuka - lopta sa temperamentom Brazila

Adidas predstavio zvaničnu loptu za Mundijal 2014. godine čiji je dizajn inspirisan živim bojama, strašću i naslijeđem zemlje domaćina.

  Brazuka - lopta sa temperamentom Brazila Izvor: MONDO

U parku Laži u Rio de Žaneiru zvanično je spektakularnom 3D svjetlosnom projekcijom predstavljavljena javnosti Brazuka, lopta koja će se koristiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu naredne godine.

Kompanija Adidas je tako ekskluzivno prikazala Brazuku, loptu čije je ime bilo poznato od septembra 2012. ali ništa više od toga. Spektakularna promocija, održana oko ponoći po srednjeevropskom vremenu u srijedu stavila je tačku na nagađanja i sve lažne lopte koje su satima prije toga osvanule na društvenim mrežama predstavljene kao Brazuka.

VIDEO

Ime zvaničnoj lopti Mundijala u Brazilu kumovalo je više od milion fanova fudbala. Naziv brazuka (brazuca) je kolokvijalni lokalni termin koji znači "brazilski", i kojim se opisuje način života u toj zemlji. Boje i trakasti dizajn panela simbolizuju tradicionalne raznobojne narukvice sa željama koje se nose u zemlji, a pored toga odražavaju živost i zabavu koji se povezuju sa fudbalom u Brazilu.

Brazuka je prošla temeljno dvoipogodišnje testiranje koje je uključilo više od 600 najboljih igrača svijeta, kao i 30 timova u ukupno 10 zemalja na tri kontinenta, što je čini ubjedljivo najviše testiranom loptom u istoriji adidasa, i zahvaljujući čemu je pogodna za sve uslove. testirali su je Milan, Bajern Minhen, Palmeiras i Fluminese i igrači poput Lea Mesija, Ikera Kasiljasa, Bastijana Švajnštajgera i Zinedina Zidana.

Lopta je već testiranana na međunarodnim takmičarskim utakmicama - na FIFA Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, ali sa drugačijim dizajnom printa, a korišćena je i na prijateljskoj utakmici između Švedske i Argentine u februaru 2013.

Tehnologija ugrađena u gumu i tkani kostur u unutrašnjem dijelu Brazuke, identična je onoj koja je korišćena za Tango 12, zvaničnu loptu na EURO 2012, Cafusu, sa kojom se igralo na Kupu konfederacija 2013, ali i popularnoj oficijalnoj lopti za Ligu šampiona.

Novina je strukturna inovacija sa jedinstvenom simetrijom šest identičnih panela od kojih je svaki drugačije površinske teksture čime se obezbjeđuje bolje prijanjanje, dodir, stabilnost i aerodinamičnost na terenu.

MONDO

"Brazuka je fantastična i siguran sam da ćemo se ludo zabaviti sa njom. Adidas je kreirao nevjerovatnu loptu koja odgovara ovako velikom turniru kao što je Svjetsko prvenstvo. Najvažnije je da ima dobre performanse i na zemlji kao i u vazduhu. Siguran sam da će je svi igrači zavoljeti. Dodatno mi je povećala uzbuđenjei iskreno, ne mogu da dočekam prvu utakmicu", izjavio je brazilski as Dino Alveš.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koje će okupiti 32 reprezentacije, na programu je od 12. juna do 13. jula naredne godine.

Brazuka bebama na dar
Na dan zvanične promocije Brazuke u Rio Žaineiru kompanija "Adidas" podijelila je specijalne poklone. Oni su svakoj bebi rođenoj tog dana u Brazilu darivali po jednu loptu. Vodili su se starom devizom da se fudbal u Brazilu igra od rođenja...

(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Alexandre Loureiro)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC