• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janevski za MONDO: Zaustaviću ringišpil

Nisam poznato evropsko trenersko ime i znam da je mnogima to čudno, ali voleo bih da o meni govori moj rad, poručio novi trener Crven zvezde.

 Janevski za MONDO: Zaustaviću ringišpil  Izvor: MONDO

Ilija Ivić izvukao je svog "keca" iz rukava. Možda je to mnoge iznenadilo, tek novi trener Crvene zvezde postao je Makedonac Čedomir Janevski.

Stručnjak koji ima 47 godina, možda je poznat starijim ljubiteljima fudbala, iz vremena kada je igrajući za Vardar čak zabeležio i dva nastupa za reprezentaciju SFRJ (1987).

Ali, o kakvom se treneru radi, to u Srbiji zaista retko ko zna. Pravi i jedini odgovor je - pokazaće vreme.

"Da se plašim izazova ne bih ni pakovao stvari, rezervisao avionske karte...", kaže za MONDO Čedomir Janevski.

Priča o Zvezdi ima dva kraja: jedan da je to veliki klub, a drugi da se nalazi na poslednjem mestu Superlige.

"Video sam tabelu, znam da je Zvezda poslednja. Ne mora niko da mi kaže da je potrebno mnogo, mnogo da se radi, ali i razgovara sa igračima. Siguran sam da sam u stanju da to iznesem na svojim leđima", dodaje Janevski, bivši trener Al Šaaba, koji je sa crveno-belima potpisao jednogodišnji ugovor.

Janevski bi prvi susret sa rukovodstvom kluba, sportskim direktorom Ilijom Ivićem na čiju je inicijativu i angažovan, kao i igračima, trebalo da imau sredu ili najkasnije u četvrtak.

On je svestan da u Ljutice Bogdana neće doći sa velikom pompom, kao što je to bilo u slučaju Zdenjeka Zemana.

"Ja imam jednu želju, a to je da što pre stignem u Beograd i počnem da radim. O tome razmišljam... Nisam poznato evropsko trenersko ime i znam da je mnogima to čudno, ali voleo bih da o meni govori moj radi i rezultati ekipe. Za sada, dobio sam poverenje kluba i to mi mnogo znači".

Janevski nema nameru da od starta "seče i menja", naročito kada su članovi stručnog štaba u pitanju. Asistente još nije odredio i kaže da za tim trenutno nema potrebe.

"Tu su ljudi koji su radili sa Zemanom i potrebni su mi da se što pre uklopim. Kristić i Živković bolje poznaju ekipu od mene i neće mi biti nikakav problem da sarađujem sa njima", kaže Janevski, koji je od poznatijih evropskih klubova samostalno vodio samo Briž, pet meseci i osvojio nacionalni kup.

Ipak, njegov rad u stručnom štabu Olimpijakosa, zajedno sa prvim trenerom Trondom Solidom, bio mu je preporuka kod Ivića, bivšim fudbalerom, a kasnije i sportskim direktorom atinskog kluba.

"Kada sam preuzeo Briž u februaru 2007. godine situacija je možda bila i gora nego sada u Crvenoj zvezdi. Ipak, konsolidovali smo se i na kraju osvojili Kup, iako smo u trenutku mog dolaska imali ogroman zaostatak za Anderlehtom", prepričava Janevski.

Makedonac je sada odlučio da sedne na klupu, koja je prethodnih sezona bila prikačena na pravi ringišpil.

Od kada je sezonu 2003/2004 izgurao Slavoljub Muslin, kojem je to bio drugi angažman na "Marakani", počela je prava vrteška trenera, na kojoj se celu sezonu, do danas, zadržao samo Valter Zenga (2005/06).

Svi ostali figurirali su tu nekoliko meseci, a bilo ih je... Ljupko Petrović, Ratko Dostanić, Dušan Bajević, Boško Đurovski, Milorad Kosanović, Aleksandar Janković, Zdenjek Zeman.

"Ne želim da gledam u prošlost, mene zanima samo ono što je ispred nas. U tom smislu, moj deo posla je da dam sve od sebe i da ekipa dokaže svoju vrednost dobrim rezultatima. Tada će i ti podaci biti malo bitni. Videćemo koliko ću uspeha imati. Nadam se da će ih biti", optimista je Janevski, deseti trener kluba od leta 2004. godine.

Janevski zna da preuzima klub u nezgodnom trenutku, kada bi on mogao da bude kolateralna šteta njegovih, Ivićevih i Taninih prethodnika u klubu.

"Ponavljam, dolazim da radim sa ekipom i to me zanima. A, još nisam ni počeo da radim. Što se medija tiče, s njima imao sam odličan odnos uvek. U razgovoru sa svakim sam iskren, pa tako i sa novinarima. Nadam se da će poštovanje biti obostrano. Takođe, nisam sujetan i nemam problem da pročitam kritiku, kada je osnovana, kao što ne volim ni kad me hvale a ništa nisam uradio da to zaslužim".

Janevski je imao i kratku poruku.

"Kritikujte i hvalite me na osnovu onoga što budemo prikazali na terenu. Onda će sve biti ok", poručio je Makedonac, dok je još pakovao stvari za put u Srbiju.

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC