• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVALFIKACIJE: Bez štita, ali i bez bodova

U meču 2. kola kvalifikacija za Mondijal 2010. godine: Francuska - Srbija 2:1 (0:0). Strelci: Anri u 54, Anelka u 64. i Ivanović u 76. minutu.

 KVALFIKACIJE: Bez štita, ali i bez bodova  Izvor: MONDO

KVALFIKACIJE: Bez štita, ali i bez bodova
Sreda, 10. septembar 2008. 23:43

U borbu sa Francuzima u predgrađu Pariza, srpski fudbaleri ušli su bez štita, ali su na kraju ostali i bez bodova.

Rival je bio bolji - 2:1 (0:0).

U meču 2. kola kvalifikacija za Mondijal 2010. godine, u sredu uveče na "Stad D Fransu" igrali smo dobro i loše. Kada smo igrali dobro, propuštali smo prilike, kada smo igrali loše, primali smo golove.

I to je ono što nas podseća na neka prethodna vremena, a naročito period igre posle prvog gola Francuza. Vodili su 1:0, a delovalo je kao da je rezultat - 5:0.

U takvoj, pre svega, moralnoj dubiozi naših igrača, Francuzi su od Anrijevog gola u 54. minutu, do Anelkinog deset minuta kasnije, stvorili četiri izgledne prilike. Bilo je samo pitanje vremena kada će nam "petlovi" dati drugi gol, a Anelka se postarao da i taj bude posle greške našeg tima.

Sve pre toga, delovalo je kao početak renesanse srpskog reprezentativnog fudbala na čelu sa Radomirom Antićem. Srbi su delovali kao tim koji je izašao da pobedi renomiranog, ali uzdrmanog rivala.

Možda bismo o toj pobedi pisali u sredu kasno uveče, da kao teško stečene prilike nismo traćili kao na treningu...

Posle prvih 45 minuta, u kojima smo bili bolji rival na terenu, rezultat je bio 0:0. Kako? Verovatno se i Domenek pita kako...

Prvi put pripretili smo već u 4. minutu, kada je rezervista (nije greška) Gojko Kačar lepo prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor golmana Stiva Mandande i onda neometan poslao prejaku i neprecitznu loptu prema Marku Panteliću.

Napadač našeg tima bio je potpuno sam na deset metara po sredini gola, ali mu je lopta prohujala na metar ispred desne noge.

Prethodno se, već u prvom minutu, povredio kapiten Dejan Stanković. U jednom naizgled bezazlenom duelu, Tjeri Anri ga je zakačio kolenom o koleno i već po bolnoj grimasi veziste tima bilo je Antiću jasno da Kačar mora na zagrevanje.

Četiri minuta posle Kačarevog lošeg pasa, ponovo smo bili nadomak gola Francuza. Boško Janković je driblingom kakav se ne viđa svaki dan zaludeo Erika Abidala, a kada je trebalo i on da pogodio Pantelića pred golom, pas mu je presečen... Opet ništa.

Kada su videli da gube konce igre, vezisti francuskog tima Tulalan, Dijara, Govu i Gorkuf pojačali su pritisak na naš vezni red, koji je prvi put igrao u tom sastavu. Ergić, Kuzmanović i Kačar počeli su da gube lopte na polovini terena, često i usled startova na ivici faula, ali je Portugalac Olegario Bekverense očigledno imao nameru da podrži vatru na igralištu.

Takvi kiksevi stvorili su nekoliko neprijatnih scena pred našim golom. Prvu priliku domaćin je imao u 16. minutu, kada je Tjeri Anri blagi centaršut pretvorio u jak, precizan šut glavom, što je povratnika na naš gol Vladimira Stojkovića nateralo na paradu.

Posle toga, sve se svodilo na rvanje oko lopte na sredini igrališta. Neinventivnost dva tima prekinuo je u 30. minutu levi bek "petlova" Gael Kliši, koji nas je probio levom krilu i uputio oštar centaršut po zemlji.

Nekim čudom, fudbal nisu zakačila trojica igrača u plavim dresovima i ostalo je 0:0.

Ali, veće je čudo što je 0:0 ostalo posle zbivanja pred Mandandinim golom u narednih nekoliko minuta. Prvo je Zdravko Kuzmanović lepo uposlio Jankovića na desnom krilu, ovaj jednim potezom izbacio Abidala (opet) i onda iz neposredne blizine gola odlučio da proigra Pantelića.

Na pas u prostor, brže je reagovao Mandanda, koji je vrhovima prstiju prigrlio loptu ispred Pantelića. Ruku na srce, mogao je i morao Marko u tom trenutku da bude agilniji, po cenu faula nad Mandandom.

Uzdahnuli su tada Srbi, milioni kraj malih ekrana i njih nekoliko hiljada na polupraznom "Stadionu Francuska", a uzdah je bio glasniji već u sledećem napadu, kada je Miralem Sulejmani iz kornera pogodio u čelo kapitena Nemanju Vidića.

Šut našeg štopera glavom prohujao je iznad prečke, a čini se da je malo gurkanje njegovog čuvara bilo taman toliko dovoljno da as Mančester junajteda ne poklopi loptu kako je želeo.

I tu je bio kraj...

Od prilike Vidića, naš tim vapio je za predahom, tako da su fudbal do poluvremena igrali isključivo Francuzi.

Branili smo se i odbranili do odlaska na odmor, ali odmor nije ohladio Anrija i drugove, koji nisu imali pravo na novi neuspeh, posle blamaže u Austriji na startu kvalifikacija (1:3).

Drugo poluvreme, druga Srbija. Nažalost, lošija.

Lopta je bila u nogama našeg rivala, pritisak se povećavao, a naš otpor pukao je u 54. minutu, kada su vezisti po ko zna koji put izgubili loptu na 30 metara od gola. Rezervista Anelka, koji je na poluvremenu zamenio Karema Benzemu, iskoristio je nastali haos u našoj odbrani, izbacio Anrija pred Stojkovića, a ovaj izabrao da 45. gol za reprezentaciju postigne tako što je loptu poslao u bliži ugao - 1:0.

Sve što se posle toga dešavalo, već je opisano, a drugi gol koji je razmontirao postavljenu giljotinu za omraženog selektora Domeneka, takođe je došao posle greške našeg tima. Lopta se, uz niz srećnih okolnosti, odbila do Anelke, koji je krenuo u sprint ka golu, nekako uspeo da varkom izbaci i Krstajića i Vidića, a onda neometan sa 18 metara pogodi mrežu - 2:0 i početak kraja.

U međuvremenu, u igru je ušao Nikola Žigić, umesto neprimetnog povratnika među "orlove" Ivana Ergića.

Zamisao je bila da poslednjih pola sata igramo tako što ćemo muke u veznom redu rešavati dugačkim loptama ka Žigiću, ali je to takođe bilo nešto što su Francuzi očekivali.

Nismo mogli da se "sastavimo sa loptom" do 72. minuta, kada smo stvorili prvu priliku još od one Vidićeve iz prvog poluvremena. Ta prilika bila je korner, posle kojeg je Branislav Ivanović natrčao na lotpu i zakucao je u gol - 2:1.

Pokazao je tada defanzivac Čelsija rukom da nije gotovo, pozvao igrače na borbu do kraja, na šta su oni i pristali.

Problem je bio što nismo uspevali da uspostavimo igru iz koje bismo došli bar do boda.

Francuzi se jesu branili, ali ne panično i na kraju su se odbranili na svom terenu, startni neuspeh nadomestili sa tri važna boda, dok smo mi ostali bez i jednog, ali ne i bez nekih trenutaka u igri, kojima bismo trebali da težimo u nastavku kvalifikacija.

Novo komešanje emocija nacije zbog fudbalera očekuje nas 11. oktobra kada dočekujemo Litvaniju, dok četiri dana kasnije gostujemo Austriji.

FRANCUSKA: Mandanda - Sanja, Abidal, Galas, Kliši - Gorkuf (Flamini 90+3), Tulalan, Lasana Dijara, Govu (od 83. Alu Dijara) - Anri, Benzema (od 46. Anelka).

SRBIJA: Stojković - Ivanović, Vidić, Krstajić, Tošić - Stanković (od 4. Kačar), Kuzmanović, Ergić (od 57. Žigić) - Janković, Sulejmani (od 69. Krasić) - Pantelić.

STRELCI: Anri u 54, Anelka u 64 za Francusku i Ivanović u 76. za Srbiju. STADION: "Stad D Frans". GLEDALACA: 35.000. SUDIJA: Olegario Bekuerense.

Grupa 7

Rezultati 2. kola:

Farska Ostrva - Rumunija 0:1
(Kočiš 59)

Litvanija - Austrija 2:0
(Stankevičius 52, Danilevičius 58)

Francuska - Srbija 2:1
(Anri 54, Anjelka 63-Ivanović 76)

1. Litvanija 2 2 0 0 5:0 6
2. Srbija 2 1 0 1 3:2 3
3. Austrija 2 1 0 1 3:3 3
4. Francuska 2 1 0 1 3:4 3
5. Rumunija 2 1 0 1 1:3 3
6. Farska O. 2 0 0 2 0:3 0

(MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC