• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: Pomoći ćemo vam, ako tražite

Srpski fudbal izložen je koroziji sa svih strana, a jedna od rak-rana je stanje stadiona i terena. Njihovo stanje je, blago rečeno, žalosno.

 FIFA: Pomoći ćemo vam, ako tražite Izvor: MONDO

Pomoć je više nego neophodna, kako od države, ali i međunarodnih fudbalskih organizacija, prije svega UEFA i FIFA.

U dvodnevnoj posjeti Beogradu, odnosno Fudbalskom klubu Partizan bio je visoki funkcioner FIFA Valter Gag, koji je izjavio da je svjetska kuća fudbala uvijek spremna da pomogne nacionalnim savezima, ali i da je neohodno da Fudbalski savez Srbije pošalje konkretan zahtjev u Nion, gde će ga razmatrati Komisija za razvoj.

"Mi smo već pomagali i pomažemo i to savezima u cijelom svijetu. Imamo programe za razvoj - Gol za gol, dajemo novac za razne akcije...Pomažemo i srpskom savezu, izgrađeni su trening centri sa veštačkom travom, a u planu je i Kuća fudbala...", odgovorio je Gag na pitanje da li srpski fudbal može da očekuje konkretnu pomoć da se bar pomogne renoviranju infrastrukture (stavljanju reflektora, na primjer).

On je istakao da je neophodno da nacionalni savez pošalje dopis sa konkretnim željama i projektima na adresu FIFA koji će biti razmotren i realizovan u skladu sa prioritetima.

Ipak, dodao je i ovo: "Moram da kažem da u Africi, Aziji i Južnoj Americi ima saveza koji su u mnogo lošijem položaju nego srpski. Tamo nemaju ni lopte, ni terene...nemaju ništa i naša pomoć ide uglavnom u tom pravcu".

Na njegove riječi nadovezao se predsjednik Partizana Dragan Đurić sa podatkom da je FSS već dobio oko pola miliona evra od FIFA za realizaciju nekih projekata u sljedećoj godini, uključujući i stavljanje reflektora na stadionima u unutrašnjosti.

Direktor FIFA Valter Gag posetu Beogradu iskoristio je i da ispromoviše prijedlog Svjetske kuće fudbala da se donese zakon koji bi klubove primorao da u prvom timu imaju bar šest domaćih igrača, takozvano pravilo 6+5.

Otkrio je, međutim, da po tom pitanju postoji neslaganje FIFA i UEFA.

"Arsenal i Milan, recimo, ne mogu više da se identifikuju kao engleski ili italijanski klub, jer u svojim ekipama gotovo da više nemaju nijednog engleskog ili italijanskog fudbalera, sve su stranci. To što Engleska nije igrala na Evropskom prvenstvu ove godine direktna je posljedica toga", ocenio je Gag.

Predstavnik FIFA je dodao da će sa evropskim ministrima za sport pokušati da izdejstvuje promjenu sadašnjeg zakona, koji dozvoljava slobodan protok ljudi i roba, ističući da je FIFA na stavu da se "jedan fudbaler ne može izjednačiti sa nekim zanatlijom".

"Neophodno je da se pomogne domaćim igračima da dođu do izražaja i FIFA će na tome insistirati. Razumijemo stavove UEFA, odnosno predsjednika Mišela Platinija, ali se nadam da ćemo naći rješenje", rekao je Gag.

Stav FIFA je i da se smanji jaz između bogatih, prije svega evropskih klubova, i drugih, mnogo siromašnijih i da se svi stave u jednake pozicije ili bar ravnopravnije nego što je to sada slučaj.

"Moramo da utičemo na smanjenje dugova klubova. Četiri najbolja engleska kluba, koji su godinama u vrhu Premijer lige i evropskog fudbala, trenutno imaju dug od oko dve milijarde evra! To je nedopustivo. I onda ti isti klubovi, sa tolikim dugovanjima, dovode najbolje igrače i ponovo ostvaruju najbolje rezultate, a oni drugi, koji to ne mogu da rade, uvijek budu iza njih", istakao je Gag, pružajući tako podršku Mišelu Platiniju u naporima da se dugovi klubova smanje.

Visoki funkcioner FIFA je tokom boravka u Beogradu posjetio i Sportski centar Partizana u Zemunu, za koji je imao jednu riječ: "Impresivno".

"U ime UEFA i FIFA želim da kažem Partizanu: Hvala na jednom takvom objektu! Mnogi bi vam pozavidjeli u Evrpi i svijetu", rekao je Gag, a potom mu je Dragan Đurić uručio plaketu Partizana i dres sa brojem 10 na leđima i imenom Gagg.

Predstavnik FIFA bio je presrećan: "Sjajno! Dok sam igrao, nikada nisam nosio broj 10, nego uvijek 7 ili 8".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC